Goedkoop plezier hebben met je gezin in de kerstvakantie

Goedkoop plezier hebben met je gezin in de kerstvakantie

Goedkoop plezier hebben met je gezin in de kerstvakantie

‘Duurcember’ is hoe ik de maand december ook wel noem. Het is de meest kostbare maand van het jaar met alle feestdagen én alle cadeaus die daarvoor moeten worden gekocht. Bovendien vieren twee van onze kinderen ook nog hun verjaardag in deze maand. Dit maakt het er natuurlijk ook niet goedkoper op. Druk en duur, én toch voor mij de meest gezellige maand van het jaar. De spanning van Sinterklaas toen de kinderen nog klein waren, de gezelligheid van de kerstversieringen, de warmte van familie om je heen, de tradities en leuke uitstapjes maken zodra de kerstvakantie begint. Ik kan er echt van genieten.

Je kunt deze maand natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar je hoeft niet veel geld uit te geven om plezier te hebben met je gezin. Laat je inspireren.

 

Goedkoop plezier hebben met je gezin in de kerstvakantie

Plezier in de keuken

December is de meest geschikte maand om lekkernijen te maken en de vakantietijd is uitermate geschikt om dit samen met je gezin te doen. Verzamel wat recepten, ingrediënten en attributen en bak koekjes, cakes of andere lekkere hapjes. Heb je geen zin of geen spullen in huis om te gaan bakken, dan kun je ook samen het kerstdiner samenstellen.

Creatief bezig zijn

Er zijn zoveel leuke dingen om te doen en maken voor de kerst met je gezin tijdens de kerstvakantie. Sneeuwvlokken van papier, kerstkaarten of kaarsen maken of kerstballen versieren. Ga samen op zoek naar inspiratie op Pinterest en je zult vast iets vinden om te maken waarvoor je de spullen (grotendeels) al thuis hebt.

Kerstbomen kijken

Neem je gezin mee uit en bekijk de mooiste kerstbomen bij jou in de buurt. Dit soort evenementen is iets dat je met je gezin kan veranderen in een jaarlijkse traditie. Hier staan ze:

  • Amsterdam – Op de Dam en bij het Centraal Station
  • Delft – Op het marktplein
  • Gouda – Op de markt
  • Groningen – Grote markt
  • Haarlem – Grote markt
  • Ijsselstein – Gerbrandytoren, de grootste en in 2016 de mooiste
  • Rotterdam – Centraal Station
  • Maastricht – Vrijthof

Samen een kerstfilm kijken

Of een andere leuke film. Tijdens de kerstvakantie staan er bij alle zenders wel een aantal leuke films op het programma. Maak het gezellig met een hapje en een drankje (popcorn en warme chocolademelk). Stal je gezin op de bank met een lekkere, warme deken, steek wat kaarsjes en de kerstboom aan en geniet. Je kunt tijdens de feestdagen meerdere keren een film-middag of -avond houden. Je kunt natuurlijk ook film huren (on demand). Weet je niet welke? Hier staan de 100 beste kerstfilms ooit gemaakt, inclusief beoordeling.

Spelen in de sneeuw

Als er sneeuw is … Helaas zijn de Nederlandse kerstdagen niet meer zo wit. Maar wat is er fijner dan tijdens de kerstvakantie heerlijk sleeën met je gezin. Of sneeuwpoppen en sneeuw engelen maken, of een sneeuwbalgevecht! En het kost helemaal niets. Maar zoals gezegd: afwachten …

Sprookjesshow in een geheim Winterkasteel

Is het geen probleem om geld uit te geven dan is dit een prachtig evenement om met je gezin te bezoeken. Vanaf eerste kerstdag tot en met 7 januari wordt Kasteel de Haar omgetoverd tot een magisch sprookjeskasteel. De baron en barones nodigen speurneuzen en sprookjes fans van alle leeftijden uit om in de kerstvakantie het betoverende avontuur ‘De geheime sprookjes van De Haar’ mee te maken. Een muzikale familiebelevenis die je niet snel zult vergeten!

Aan de hand van een spannende sprookjesspeurtocht kun je het kasteel op eigen gelegenheid verkennen. Onderweg ontdek je talloze boeiende weetjes die helpen om lang bewaarde raadsels van De Haar op te lossen. Het avontuur eindigt met een muzikaal en magisch spektakel in het winterkasteel. Drie bekende prinsessen uit de beroemde verhalen van de Gebroeders Grimm én een knappe prins verrassen je hier met een bijzondere sprookjesvertelling. Een bonte verzameling aan fijne meezingliedjes, muzikaal vuurwerk en komische sprookjesverhalen.

Wie nog meer betovering wil, mag de Geheime sprookjesavonden niet missen! Op 28, 29 en 30 december vinden deze bijzondere avonden plaats in een sfeervol verlicht park en kasteel. Dé ultieme beleving en een unieke kans om De Haar eens ’s avonds te bezoeken!

Weet jij al wat je tijdens de kerstvakantie met je gezin gaat doen? Geef hoeveel geld geef je daar dan aan uit?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

1 reactie

  1. Winterwonderland in het openluchttheater te Lochem. Is een aanrader voor volgend jaar. Dit is geheel gemaakt door vrijwilligers. Voor een bedrag rond de E 3,-.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?