Kerststress | Het kerstbudget en bespaartips

Kerststress | Het kerstbudget en bespaartips

Je zou denken dat je juist in deze maand niet kunt besparen. De maand december is de duurste van het jaar en wordt niet voor niks duurcember genoemd. Maar met deze tips kun je je ook in deze maand aan je kerstbudget houden.

 

Het kerstbudget en bespaartips

 

 

Als je echt je kerstbudget niet wilt overschrijden kun je de volgende dingen beter achterwege laten.

 • Grote cadeaus
 • Nog meer kerstversiering
 • Uitbundig verpakkingsmateriaal
 • Het kerstdiner buiten de deur
 • Vlak voor de kerstdagen boodschappen gaan doen
 • Dure kerstkleding kopen
 • Op reis gaan

Hoe doe je dat?

Elke woensdag doe ik mijn administratie, dat wil zeggen dan houd ik mijn budget bij. Ik weet wat mijn vaste kosten zijn en wat ik overhoud. Dat doe ik aan de hand van een budgetplanner in Excel.

Heb je nog geen budgetplanner? Download het dan gratis hier

Download “Budget Checklist | Overzicht in Excel” Budget-checklist-in-excel.xlsx – 1962 keer gedownload – 150 KB

 

Voor de maand december reserveer ik een deel spaargeld wat ik in de overige maanden van het jaar spaar. Met dit geld wil ik elk jaar uitkomen. En dat lukt.

Mijn 3 ultieme tips

 1. Maak je kerstdiner zelf en de planning nú! In vrijwel alle supermarkten kun je nu met hoge kortingen kopen. Let er op dat je het kunt invriezen. Plan je kerstmenu zo dat je van die ingrediënten een behoorlijk feestmaal op tafel kunt zetten. Pluis alle folders en het internet na.
 2. Bespreek met je gezin of familie dat je een bepaald bedrag besteedt aan cadeaus en vertel er bij waar ze voor dat geld mooie cadeaus kunnen uitzoeken. Zoals ik al eerder beschreef in deze December Serie geven wij elkaar kadootjes onder de boom door middel van lootjes trekken. We hebben daarvoor een bedrag van 20 euro per persoon gehangen. Je zou kunnen zeggen dat je voor dat bedrag niet veel bijzonders kunt kopen, maar niets is minder waar. Bij een Action, Xenos en Tedi kun je leuke spullen kopen voor een paar centen. En wees creatief. Knutsel je eigen cadeau verpakking in elkaar bijvoorbeeld.Je eigen cadeau verpakking maken | Kerststress | Het kerstbudget en bespaartips
  Bron: Happymakersblog
 3. Houd je aan je lijstje. Plan van te voren alles in, je kerstmenu, je kerstversieringen, je cadeautjes, zet alles op papier en je koopt alleen wat er op het lijstje staat. Laat je niet verleiden!

Nog meer tips die ik gebruik

 • Ik spaar het hele jaar koopzegels. Ik haal mijn boodschappen grotendeels bij Lidl, maar speciale dingen haal ik bij Plus of Jumbo. Deze hebben een spaarsysteem waarbij je spaarzegels kunt kopen en waarvoor je bij het inleveren meer voor terugkrijgt. Het spaarsysteem bij Plus is rendabeler dan bij Jumbo, maar het werkt. Je koopt ze bij de boodschappen waardoor je het nauwelijks verneemt en aan het eind van het jaar krijg je er meer voor terug. Doordat ik niet veel boodschappen in die supermarkten haal is het geen kapitaal wat ik opbouw. Maar met een kleine 80 euro elk jaar kan ik mijn kerstboodschappen er van halen.
 • Ik trek me niets aan van anderen. Ik kijk niet naar wat vrienden of buren doen met kerst, overigens nooit. Ik trek mijn eigen plan dat past bij mijn portemonnee.
 • Ik gebruik nooit een creditcard. Sterker nog, die heb ik niet en wil ik ook niet. Niet altijd even gemakkelijk, omdat aankopen vanuit andere landen dan niet altijd gaat. Maar dat vind ik dan meer jammer voor de verkoper en dan voor mezelf.
 • Ik kijk wat mijn kinderen nodig hebben. Er is zo’n Engels gezegde: “Something they want, something they need, something they wear and something they read”. Vertaald: iets wat ze willen, iets wat ze nodig hebben, iets dat ze dragen en iets wat ze lezen. En dat vind ik een prachtig uitgangspunt.
 • Ik neem niemand mee. 😉 Ik doe alleen mijn boodschappen voor kerst. Tijdens de aanloop naar kerst weten winkeliers zo goed hoe ze hun spullen moeten verkopen dat zelfs mijn gezinsleden daar intrappen. Ongemerkt ligt er dan veel meer in mijn winkelkar dan dat er op mijn lijstje staat. Mijn man gooit zelf niets in de winkelwagen maar weet mij perfect om te praten. Ik zwicht soms wanneer hij met zijn droopy ogen me aankijkt en zegt “maar dit is ook lekker”. 🙁

Kerststress | Het kerstbudget en bespaartips

En nog meer kerstbudget tips

 • Ik koop alleen aanbiedingen, het hele jaar door. En natuurlijk geen versproducten met een korte houdbaarheidsdatum.
 • Ik snuffel avonden rond op sites als Marktplaats en Speurders. Een mooi cadeau hoeft niet altijd nieuw te zijn.
 • Ik ben creatief. Een zelfgemaakt cadeau kan nog mooier zijn dan een gekocht cadeau.
 • Ik koop online als het daar goedkoper is.
 • Ik koop niet te veel snacks. Na het kerstmaal is iedereen altijd zo vol dat er geen snack meer bij past. Je hebt heel snel te veel in huis gehaald. Juist daarom plan ik alles, ook de daginvulling. Als we een lange wandeling gaan maken na het eten of spelletjes gaan doen dan weet ik dat iedereen daarna wel iets lust. Gaan we een film bekijken of oude video’s van onszelf dan verteerd het voedsel niet zo snel en is een snack niet nodig. Een warme chocolademelk met een toefje slagroom voldoet dan.

Kortom; zo houd je je aan je kerstbudget

Stel aan het begin van het jaar een budget in voor de decembermaand en houd je daar aan met behulp van bovenstaande tips. Op deze manier hoeft het niet uit de hand te lopen en kun je het nieuwe jaar met een gerust hart beginnen.

Wat is jouw beste tip om binnen het kerstbudget te blijven?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

6 reacties

 1. Ook een bespaartip:
  Alle kerstkaarten die ik krijg worden bewaard en in het volgende seizoen weer tevoorschijn gehaald.
  Van de dubbele kaarten knip ik de onbeschreven voorkant af en deze verstuur ik dan weer als kerst-ansichtkaart zonder envelop met een decemberzegel, in eigen dorp breng ik ze rond.
  Verder is er in ons dorp een tweedekans kerstmarkt, waar gebruikte kerstspullen gratis ingebracht worden en voor weinig geld weer verkocht.
  Met kerst geven we geen kadootjes en wat het eten betreft maken we ook geen extra kosten.
  Gezelligheid hoeft geen geld te kosten.

 2. Hele goede tips zijn dit! Vooral die van het alleen boodschappen doen. Overigens is het bij ons zo dat ik beter niet mee kan gaan, ik ben zelf degene met de smekende ogen. Kan je nagaan hoe dat gaat als ik alleen ben 🙂

  Wij proberen ook zoveel mogelijk vooraf te kopen. Dat scheelt ook enorm.

 3. Wauw, wat een complete lijst met tips! Zelf koop ik zoveel mogelijk ruim van te voren, en dan in de aanbieding. Aan cadeautjes doen wij niet met Kerst en dat scheelt natuurlijk ook enorm.

  1. Author

   Dat scheelt zeker enorm. Ik zou er niet mee weg komen, maar vind het zelf ook wel fijn.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?