Tips en inspiratie voor je zelfgemaakte kerstkaarten

Tips en inspiratie voor je zelfgemaakte kerstkaarten

Tips en inspiratie voor je zelfgemaakte kerstkaarten

De kerstkaarten kunnen weer worden geschreven. Althans, als je ze niet virtueel verstuurd. Ik heb dat één jaar gedaan en dat is me niet bevallen. Ook het verzenden van de standaard kaarten met de rode kerstbal en de witte sneeuwvlok, is niets voor mij. Ik maak mijn eigen, unieke kerstkaarten. Al sinds ik op mezelf woon en mijn eigen kaarten verstuur, trek ik een aantal dagen uit, en een enkele keer wéken, om kerstkaarten te maken. Eén keer had ik kerstkaarten geborduurd wat niet alleen zeer tijdrovend was, maar ook veel stress opleverde om ze op tijd af te krijgen.

Virtueel of handgemaakt

Dit jaar heb ik besloten het virtuele en de handgemaakte kaarten te combineren. Ik heb mijn kerstkaarten online gemaakt bij Kaartje2go en dat ging me vrij gemakkelijk af. Omdat ik al een virtuele ontwerp-nerd ben was het een plezier om te doen. Het resultaat zie je hieronder.

Voorbereidingen voor het versturen van kerstkaarten

Check je adressenlijst

Als je al een lijst met alle adressen van je familie, vrienden en bekenden hebt, die je alle jaren een kerstgroet stuurt, check deze dan. Update het, zodat niemand jouw kerstkaart mist, omdat ze in het afgelopen jaar zijn verhuisd.
Als je nog niet zo’n lijst hebt, download er hier dan één (gratis downloaden kan alleen als je abonnee bent).

Wees voorbereid

Om te zorgen dat jouw kerstkaarten op tijd aankomen, vermijd dan de drukte van de postbezorging. Verstuur je kerstkaarten niet in de laatste dagen voor kerst en haal op tijd je kerstzegels. Houd rekening met kerstkaarten die naar het buitenland moeten worden verstuurd, deze doen er langer over. Het is zonde als je mooie, zelfgemaakte kerstgroet ná kerst pas aankomt.

Lees ook: Kerststress | De kerstkaarten en de inspiratie

Of de hele Kerst Stress serie

Tips en inspiratie voor je zelfgemaakte kerstkaarten

Het ontwerp van je eigen kerstkaart

Gebruik een foto

Zoek een mooie foto met je hele gezin of familie er op, of maak er eentje speciaal voor de kaart. Als je een nieuwe maakt kun je juist nog de achtergrond of andere details veranderen in de kerstsferen. Laat iedereen zich in dezelfde (kerst) tinten kleden, en niet te bont, om een rustiger beeld te krijgen. Zorg dat je goed daglicht hebt tijdens het maken van de foto. Of nog beter; ga naar buiten. Hoe mooi zou het zijn als er een beetje sneeuw lag!
Heb je een bestaande, geschikte foto gevonden, dan kun je deze altijd nog omzetten in zwart-wit beeld of sepia. Dit doet het ook altijd goed. Het geeft altijd een nostalgisch tintje wat past bij kerst.

Gebruik geen foto

Wil of kun je geen foto gebruiken voor je zelfgemaakte kerstkaart, laat je dan inspireren op het wereldwijde web. Hieronder heb ik wat ideeën voor je verzameld.

Bron: Styleathome

Bron: Haakin

Bron: Etsy

Bron: Janneke

 

Wat doe je met de kaarten die je zelf ontvangt

De (zelfgemaakte) kerstkaarten die je zelf ontvangt verdienen tijdens de feestdagen een prominente plek in je huis. Hier een aantal ideeën om je ontvangen kaarten uit te stallen:

  • Hang ze op aan een lijn met leuke kerst knijpertjes langs de schoorsteenmantel of langs het trappegat naar beneden
  • Hang of zet ze in de kerstboom
  • Rijg ze aan een slinger, zodat je ze door de kamer kunt hangen
  • Druk ze met een punaise op een strooien krans zodat je een kerstkaartenkrans krijgt

Op Pinterest kun je nog veel meer ideeën vinden voor het maken van kerstkaarten of manieren om ze te etaleren in je huis.

Tot slot mijn eigen ontworpen kerstkaarten

Ik heb een oude foto gebruikt, omdat het veel moeite kost om de hele bende bij elkaar te krijgen 😉 De kinderen waren er niet zo blij mee, want “ze stonden er belachelijk op”. Nou ja, je kunt ook gewoon op elke foto lachen, denk ik dan. Het zal de leeftijd zijn, want ik vind het wél een leuke foto. Ik heb namelijk niet zoveel foto’s waar het gezin compleet op staat.

Om de foto wat rustiger te maken heb ik de foto zwart-wit gemaakt. En om er een kersttintje aan te geven heb ik ons allemaal een leuke kerstmuts gegeven.

Dit is het resultaat!

Verstuur jij dit jaar de kerstkaarten digitaal of per post? Maak jij ook zelf je eigen kerstkaarten?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

  1. Met die kerstmutsjes op is het toch een ontzettend leuke foto? Dank voor de knutselinspiratie

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?