Het huishouden runnen kun je niet alleen

Het huishouden runnen kun je niet alleen

Het huishouden runnen kun je niet alleen

Ik heb het er al eens vaker over gehad; De huishouding als onderneming, waarin ik uitleg dat de organisatie van een huishouden goed vergelijkbaar is met de organisatie van een bedrijf. Dat, binnen zowel een bedrijf als een huishouding, het management moet zorgen dat alles loopt. En dat binnen mijn huishouden ik een van de managers ben en overleg met mijn partner. Maar wat nu wanneer je partner niet meewerkt? Zich niet aan dezelfde regeltjes houdt? Of helemaal niet wíl managen.

 

Het huishouden runnen kun je niet alleen

Een huishouden runnen kun je niet alleen

Naar aanleiding van het huishoudschema op maat merkte ik dat op de vragen over de taken van de huisgenoten vaak weinig tot niets werd ingevuld. Er bestaan dus nog steeds huishoudens waarbij gezinsleden alle huishoudtaken aan de vrouw overlaten. In eerste instantie schrok ik daarvan, maar bedacht me tegelijkertijd wat je er aan kunt doen om dit te veranderen. Tenslotte woon je niet alleen in dat huis en maak je ook niet alleen de rommel en de vuiligheid. Het kan om die reden dus ook niet de bedoeling zijn dat alleen jij daar verantwoordelijk voor bent.

Het niet (willen) meewerken aan een huishouden is in de meeste gevallen te wijten aan de ‘gewoonte’. In de loop der jaren is het zo gegroeid of in het begin werkte deze taakverdeling prima. Maar dat wil niet zeggen dat het na een aantal jaren nog steeds werkt. Er komen andere behoeftes, je werkt meer buitenshuis, de samenstelling van ‘team’ verandert doordat er bijvoorbeeld kinderen komen of juist kinderen uit huis gaan. Of omdat je altijd dacht “Als ik het zelf doe gaat het vlugger of beter”. Maar na verloop van tijd merk je dat dit niet meer werkt en je niet alles alleen kunt.

Hoe kun je er voor zorgen dat je beter delegeert

Om het stramien te doorbreken moet je anderen meer verantwoordelijkheden geven. In het geval van kinderen moet je ze vertrouwen schenken en accepteren dat ze fouten (kunnen) maken. En daarnaast vooral het succes belonen.
De gedachten als “De boodschappen zijn wekelijks drie keer duurder als hij ze doet” of “Ik heb geen zin in die zure gezichten steeds” moet je van je af zetten. Denk aan jezelf, aan hoeveel makkelijker het voor je gaat worden wanneer niet alles meer op jou aankomt. En bedenk hoeveel het je gaat opleveren.

De zin van het delegeren

Het lijkt misschien allemaal wat ver gezocht, dat organiseren en delegeren van een huishouding, net als in een onderneming. Zeker omdat je huishouding maar uit een paar mensen bestaat. Maar het levert wel degelijk iets op. In een onderneming is dat de winst, maar die winst kun jij ook behalen in de vorm van veel meer vrije tijd. Je kunt meer dingen doen, je kunt de dingen beter doen en je krijgt meer overzicht.

De winst die jij behaalt vertaald zich dus in tijd.

Meer tijd voor elkaar!

Om te zorgen dat je nog veel meer vrije tijd krijgt, dus tijd voor leuke dingen en voor elkaar, kun je aan de hand van onderstaande punten een goed functionerend systeem uitdenken.

 • Bedenk je zelf of al die bezigheden wel zin hebben en of er geen betere methode voor is. Zoals bijvoorbeeld het strijken; is het wel nodig dat je alles strijkt. Is er een andere manier waarop strijken overbodig wordt doordat je de schone was meteen na het drogen opvouwt.
 • Alle taken die daarna overblijven en die dus wel gedaan moeten worden kun je onderverdelen. Hoe belangrijk zijn ze en hoe vaak komen ze voor. Maak hiervan drie categorieën:
  1. Regelmatig voorkomend maar niet zo belangrijk
   Dit zijn de dingen waarmee irritaties ontstaan.
   Voorbeelden: Het aanrecht dat niet wordt opgeruimd na het brood smeren of de boeken van de bieb die altijd zoek zijn.
   Oplossing: Maak afspraken; degene die brood smeert ruimt ook het aanrecht weer af en de boeken van de bieb op een vaste plek leggen. Door goede afspraken te maken en vasthoudend te blijven wordt het vanzelf een gewoonte.
  2. Veel voorkomend en belangrijk
   Dit zijn taken die regelmatig terugkeren maar die niet op een andere manier kunnen.
   Voorbeelden: De was en de boodschappen doen. In elk huishouden worden deze dingen anders gedaan door een andere smaak, een ander budget of het aantal personen in het huishouden.
   Oplossing: Bedenk een vaste routine. Stel voor jezelf vast wanneer je de boodschappen doet, wanneer je het boodschappenlijstje maakt, maar ook hoe en wanneer je de was doet. En doe het dan ook! Mijn huishoudschema’s hebben een vaste routine die door de herhaling op den duur op de automatische piloot gaat.
  3. Weinig voorkomend maar heel belangrijk
   Dingen die voorbereiding, overleg en overweging vergen.
   Voorbeeld: De vakantie bespreken
   Oplossing: Verzamel informatie over bestemmingen, verzamel ideeën van je gezin. Bespreek de mogelijkheden met je reisgenoten tijdens bijvoorbeeld het avondeten of een gepland moment. Verzamel geschikte data, het vakantiebudget (met je partner) en oppas voor de huisdieren e.d. Wanneer alles is overlegd en er een besluit is genomen is het boeken van de vakantie nog een fluitje van een cent. Je hebt het niet alleen gedaan en iedereen is tevreden.

Vergadering beleggen met het gezin

Een gezinsoverleg werkt ook goed wanneer er andere, minder leuke dingen moeten worden besproken. Hiermee voorkom je moeizame discussies en vervelende conflicten. En het scheelt wederom veel tijd.

Moet jij het huishouden ook alleen runnen? En lukt dat of zou je willen dat het anders kon?
Krijg je hulp in het huishouden van je gezin?

 

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

 1. Veel blogs over organisatie en huishouden,… Ik ben steeds geïnteresseerd! Maar steeds weer lees ik over taakverdeling, ochtenden en avonden met strakke routines… Als fulltime werkende, alleenstaande moeder van 3 jonge kinderen is taakverdeling en ongestoord routines volbrengen haast onmogelijk… Slagen is haast niet mogelijk… Zelf heb ik veel materie om een blog mee te vullen met supertips en uitgebalanceerde planningen voor alleenstaande moeders… Maar ze volgen is een eindeloze strijd met vallen en opstaan, geen me-time, moeilijke keuzes,… En slaap…. 8 uur slaap (al dan niet 1, 2 of 3 keer onderbroken)… Met steeds diezelfde wens: het steeds nog beter willen doen als moeder voor je kinderen… En als manager van je huishouden…

 2. Bij ons is het goed verdeeld. Moet ook wel, want fysiek gezien zou ik het niet allemaal in mijn eentje kunnen. Maar mijn man ziet sommige dingen nog steeds anders (of niet). Voor een deel kan ik het loslaten en als het me echt stoort, dan vraag ik of hij het wil doen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?