10 belangrijkste feiten die je moet weten over pubers

10 belangrijkste feiten die je moet weten over pubers

10 belangrijkste feiten die je moet weten over pubers

Ik heb een huis vol! Pubers bedoel ik dan. Maar ik moet erbij vermelden dat het zo langzamerhand de goede kant op gaat. Ze worden ouder en verstandiger, echt waar! Ze leren ermee omgaan en krijgen weer wat begrip voor de medemensen.

Aan de mate waarin je kind pubert kun je weinig doen. Waar je wel wat aan kunt doen is hoe jij ermee omgaat.
Ik schreef hier al eens eerder over.

10 belangrijkste feiten die je moet weten over pubers

Geef ze aandacht

Een puber is veel aandacht nodig. Of het nu een jongen of een meisje is, ze hebben jouw aandacht nodig. Ook al denken ze zelf van niet. Deze belangrijke periode in hun leven, waarin ze veranderen van kind naar een volwassene, heeft zowel lichamelijk als geestelijk veel impact. Daarom is jouw aandacht heel belangrijk.

Seksualiteit

Ik weet uit ervaring dat je zo min mogelijk wilt weten over de combinatie seks en jouw kind. Maar met het volwassen worden  van je kind zal zich ook de seksualiteit ontwikkelen. Reageer daarom nooit geschokt of boos wanneer ze dit onderwerp aansnijden. En ook wanneer je merkt dat je kind experimenteert mijn zijn of haar eigen seksualiteit, zoals zelfbevrediging of een zaadlozing, moet je proberen zo luchtig en open mogelijk hiermee om te gaan.

Wanneer je puber goed is voorbereid op dit onderwerp, doordat jij seksuele voorlichting een onderdeel van je opvoeding hebt gemaakt, zal je kind weten dat het er met jou altijd over kan praten als er behoefte aan is.

Beantwoord álle vragen

Met vragen van mijn pubers ben ik altijd heel blij. Het is een goed teken wanneer je puber bij jou komt met vragen waarop hij of zij het antwoord niet weet. Het bewijst dat het jouw mening en advies waardeert. Wees daar zuinig op. Ga daarom vragen van pubers nooit uit de weg. Wees zo eerlijk mogelijk.

De puberteit is een tijd waarin invloeden van buiten het gezin steeds groter worden en zorg ervoor dat je hier onderdeel van blijft. Op die manier kun je tijdig problemen tackelen. Maak je kind duidelijk dat het met alle problemen en vragen bij je terecht kan.

Veranderend gedrag en experimenteren

Er komen in deze periode zoveel nieuwe indrukken op je kind af en hiermee wil het kind experimenteren, op welke manier dan ook. Maar keur dit veranderende gedrag niet af want dan zal je kind zich van je afwenden. En dat is het laatste wat je wilt. Je kind zal in deze fase niet altijd je goedbedoelde raad meer opvolgen, maar doordat je ervoor zorgt dat het kind zich niet van je afwendt kun je op een andere manier invloed blijven uitoefenen.

Dit kan heel belangrijk zijn wanneer het gaat experimenteren met bijvoorbeeld roken, drugs en relaties, seks… Maar ook met muziek en kleding. Ga met je kind mee, dus ook met de mode en interesseer je voor hetgeen je kind zich interesseert. Op dit moment in zijn of haar leven is dit het belangrijkste dat bestaat.

Houd een relatie met je kind

In deze belangrijke fase in het leven van je kind, verandert je kind enorm. Laat de relatie met je kind niet bederven doordat jij per se het kind ‘kind’ wilt houden en je aan de vertrouwde relatie die je met hem of haar hebt, wilt vastgrijpen.

Pubers streven naar onafhankelijkheid en dat is goed! Ze zijn onderweg naar de volwassenheid en daarvoor zijn ze onafhankelijkheid nodig. Ze moeten zich immers straks kunnen handhaven in de grote-mensen-wereld.

Het zal af en toe voor conflicten zorgen omdat je niet zo snel mee kunt in hun denkwijze of het niet eens bent met een beslissing die ze zelf hebben genomen, maar probeer desondanks je kind zoveel mogelijk te steunen en te begeleiden.

Blijf onderdeel van het leven van je puber door begrip, aandacht en liefde

 

10 Belangrijkste feiten die je moet weten over pubers

Je mag deze infographic delen op Pinterest of op je eigen website. Vermeld dan altijd de link naar dit artikel.

 

[bol_product_links block_id=”bol_57c5bf91a9c72_selected-products” products=”9200000040681447″ name=”Puber leaks” sub_id=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] Een interessant boek wanneer jij ook volop in de pubers zit: Puber Leaks. Hierin is een puber zelf aan het woord over wat er in zijn puberbrein omgaat.

[bol_product_links block_id=”bol_57c5c12feb240_selected-products” products=”1001004001956326,9200000057480980″ name=”Puberboek” sub_id=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] En een boek voor de puber zelf. Het tweede deel is nog niet uit, maar kun je wel alvast reserveren.

 

Zit jij ook volop in de pubers of duurt het nog even?

 

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

4 reacties

  1. Zelf ben ik een vreselijke puber geweest en wacht nog steeds op het moment dat mijn oudste los gaat (ze is nu 13). Maar eigenlijk valt het tot nu toe best mee. Merk wel dat mijn man het soms lastig vindt, zelf heb ik via mijn werk al ervaring met pubers en kan ik het makkelijker naast me neerleggen: het is maar een fase, ze is niet opstandig om ons te zieken, maar omdat ze op weg is een zelfstandige vrouw te worden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?