Back to School: Eerste schooldag

Back to School: Eerste schooldag

Back to School: Eerste schooldag

Voor sommige kinderen breekt er weer een spannende tijd aan; terug naar school. Er zijn ook kinderen waarvoor het de eerste keer is en het ene kind kan niet wachten, terwijl het andere kind al nachten niet meer slaapt. De eerste schooldag moet de mooiste van velen zijn, voor ieder kind.

Back to School: Eerste schooldag

Wat kun jij doen om deze tijd voor je kind wat minder spannend te maken?

Voorbereiden is het halve werk. Bereid je kind voor op alle dingen die komen gaan zodat het er vertrouwd mee is en niets als een verrassing komt.

Alleen naar school

Gaat je kind alleen naar school? Volg dan eerst (een paar keer) samen de route voordat de school weer begint. Oefen de route en controleer of het wacht en oversteekt zoals je hebt besproken en geoefend.

Vreemde toiletten

De wc thuis is natuurlijk vertrouwd, maar een kind moet ook leren om naar een vreemd toilet te gaan. Ik ben hier destijds niet op ingesprongen, mijn kinderen gaan nu nog steeds bij hoge uitzondering naar een ander, vreemd toilet (net als mama overigens).  Maar het is raadzaam een klein kind te leren naar een ander toilet te gaan, omdat deze anders werkt, anders klinkt en er anders uitziet.

Handen wassen

Na het gebruik van dat vreemde toilet moet je kind weten dat het altijd zijn handen moet wassen. De meeste kinderen leren dit natuurlijk thuis al, maar in dit geval is dit zeer belangrijk. Leer het kind te begrijpen waarom hij of zij dit moet doen, dan zal het dat ook doen wanneer je niet in de buurt bent.

Overblijven

Dit vergt een hele goede voorbereiding. Vraag op school naar de gang van zaken tijdens de overblijf en de geldende regels waar de kinderen zich aan moeten houden. Je kind weet dan wat er van hem of haar verwacht wordt. Vaak zijn het ouders die de kinderen begeleiden tijdens de overblijf. En wanneer het kind net is gewend aan de nieuwe leraar of lerares, ziet het weer een nieuw gezicht. Probeer je kind hierop voor te bereiden.

De lunchtrommel

Bespreek samen wat er in de lunchtrommel komt en maak het ’s avonds van te voren samen klaar. Naar gelang er in de trommel over blijft na schooltijd pas je de inhoud en de hoeveelheden geleidelijk aan. Laat je kind altijd mee beslissen wat het meekrijgt om het verblijf op school fijner te maken en het een beetje het ‘gevoel van thuis en mama’ bij zich heeft.

Lego Lunchbox - https://www.bol.com/nl/p/lego-classic-lunchbox-mini-8-10-x-20-x-7-5-cm-limegroen/1004004011501805/

Hoe cool is deze Lego lunchbox?!

Leren schrijven

Zodra mijn kinderen de leeftijd en de zin hadden om te leren schrijven, was het eerste wat ik ze leerde hun eigen naam én het adres. Na een tijdje kun je zelfs leren dat je kind jouw telefoonnummer uit het hoofd kent. Is het dan een keer de weg kwijt vanuit school dan kan het aangeven waar het heen moet of wie er gebeld moet worden.

Bereikbaarheid

Zorg dat je bereikbaar bent voor de schoolleiding. Geef ze daarom ook het telefoonnummer van je werk. Maar ook van je huisarts en van iemand die in noodgevallen naar school kan gaan, bijvoorbeeld oma of opa.

Brief van school

Mijn kinderen vergaten altijd de brieven van school af te geven met als gevolg dat ik dagen later erachter kwam dat er een ouderavond was geweest of dat een opstel geleerd moest worden. Nadat me dit een aantal keren was gebeurd leerde ik dat ik de schooltas elke dag controleerde. Maar ook dat de informatie digitaal bij mij binnenkwam, want de brief bleef menigmaal op school liggen.

Op tijd komen

Een van mijn kinderen was (is) een echte treuzel en liet het altijd op de laatste minuut aankomen waardoor het regelmatig voorkwam dat het te laat op school kwam. Om dit te voorkomen heb ik ze geleerd een planning te maken, een tijdsindeling, zodat niet alles nog op het laatste moment moet. Jong leren plannen is voor later ook een uitkomst wanneer ze op het voortgezet onderwijs hun eigen agenda moeten indelen. Ik weet uit ervaring dat dit in het begin niet heel gemakkelijk is voor die brugpiepers.
En oja, maak er geen gewoonte van om die treuzelaar dan ‘maar even snel met de auto’ te brengen. Op die manier leert het namelijk nooit op tijd van huis weg te gaan.

Schoolspullen

Het leukste aan een nieuw schooljaar vond ik altijd de schoolspullen uitzoeken. En mijn kinderen hebben dat ook, en ik help ze dan ook altijd graag mee om alle schoolspullen uit te zoeken. Volgens ons vind je de leukste hier:

  • Bruna – Schoolspullen kopen in jouw stijl, doe je bij Bruna HiSchool! Het beste assortiment schoolspullen met de leukste schoolagenda’s, schriften en schooltassen!
  • Hema – Koop je favoriete HEMA artikelen 24 uur per dag online op hema.nl en haal je bestelling gratis op bij een HEMA winkel bij jou in de buurt
  • Coppens – Online goedkope Schoolspullen kopen. Snelle levering, lage prijzen en veilig betalen met iDeal
  • Bol.com – Al je schoolspullen vind je ook op bol.com. Bekijk al je schrijf- en tekenwaren, broodtrommels en bekers, tassen en etuis. Van K3 tot Megamindy.

Verrassing in de lunchbox

Verras je kind met een lief berichtje in de broodtrommel!

 

Back to school: Lunchbox kaartjes. #waarismam

 

Download ze hier, knip ze uit en stop ze stiekem in de lunchbox van je kinderen. Wat zullen ze glunderen!

 

 

Eerste schooldag met je kind(eren) al (ooit) gehad? Hoe zag die eruit?

 

Cool to school 2016

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?