Hoeveel mag je kind bijverdienen

Hoeveel mag je kind bijverdienen?

Hoeveel mag je kind bijverdienen?

Sinds een paar maanden werken alle kinderen in ons gezin. De beide jongsten, mijn dochter van 17 en mijn zoon van 14, hebben sinds kort ook een baantje. De een heeft een bijbaantje achter de kassa bij een grote supermarkt en de ander brengt de lokale krantjes en folders rond. Beide verdienen nu dus geld, maar heeft dat ook invloed op ons inkomen?

Er zijn natuurlijk heel veel kinderen in die leeftijd die een baan hebben en bijverdienen. En nu zal mijn zoon echt geen miljonair worden van zijn krantenwijk, maar hoeveel mogen ze eigenlijk bijverdienen zonder dat het een probleem wordt.

Hoeveel mag je kind bijverdienen?

Mijn kinderen houden van veel bijverdienen

Mijn dochter werkt via het rooster een gemiddeld aantal uren per week naast school, maar ze neemt ook heel veel uren over van jongeren die daar niet zoveel zin in en/of tijd hebben. En juist omdat ze geen ‘nee’ zegt wordt ze vrij regelmatig gevraagd om diensten over te nemen. Daardoor loopt het gemiddelde aantal uren behoorlijk op. Iets waarvan zij heel blij wordt door het stijgende saldo op haar rekening. Maar ik ben me toch eens gaan verdiepen in hoeveel ze per jaar mag bijverdienen.

Wanneer heeft het invloed op onze inkomsten

Wanneer je kinderen van 16 en 17 jaar bijverdienen kan dit invloed hebben op jouw kinderbijslag, of tenminste op de hoogte ervan. Er is een maximumbedrag dat in oktober van elk jaar vastgesteld wordt. Als je kinderen meer bijverdienen dan dit bedrag wordt dit ingehouden op je kinderbijslag.

Alle kinderen jonger dan 16 jaar kunnen zoveel bijverdienen als ze willen. Hiervoor geldt deze regel niet en ontvang je gewoon kinderbijslag.

Hoeveel mag je kind bijverdienen

Uw kind mag niet meer dan € 1.266 netto per kwartaal bijverdienen. Het maakt daarbij niet uit of uw kind thuis woont of uitwonend is. Als uw kind € 1.266 netto of meer verdient vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag. Tijdens de zomervakantie mag uw kind met vakantiewerk € 1.300 extra bijverdienen.

U bent verplicht om elk inkomen hoger dan € 1.266 netto per kwartaal aan ons door te geven. Als uw kind 18 jaar wordt, stopt de kinderbijslag. Maar u ontvangt nog kinderbijslag over het hele kwartaal waarin uw kind 18 jaar is geworden. Daarom telt mee wat uw kind bijverdient in dat hele kwartaal.

In de zomervakantie hebben kinderen soms een vakantiebaan of werken ze meer dan anders. Uw kind mag in de zomervakantie € 1.300 netto extra verdienen. De zomervakantie is de periode tussen 2 schooljaren in.

 Bron: SVB – voor meer informatie

 

Van ons mag ze nog wel wat uurtjes overnemen van haar collega’s, ze heeft haar inkomensgrens nog niet behaald. Ik hoop dat ze er net onder blijft. Gunstig voor haar én voor ons. 😉

Lees ook: 12 belangrijkste veranderingen als je puber 18 jaar wordt.

 

Mag jouw kind zelf weten wat hij/zij doet met het geld dat ze bijverdienen?

 

[wysija_form id=”3″]

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?