Back to School: Huiswerk maken. Help je kind!

Back to School: Huiswerk maken

Back to School: Huiswerk maken

Als je kind straks voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaat krijgt het te maken met huiswerk. Voor sommige kinderen is dit een bijkomstigheid, voor anderen een crime, een beroving van de vrije tijd.

Back to School: Huiswerk maken. Help je kind!

Mijn ervaring is dat onze kinderen de meeste moeite hadden met het plannen van het huiswerk. Wanneer de leerkracht opgaf dat ze over een week een toets moesten maken werd er pas een avond van te voren voor geleerd. Totdat ze erachter kwamen dat dit niet werkte omdat ze met steeds lagere cijfers thuiskwamen. En toen moest mam ingrijpen.

Een rooster, een planning

Je weet dat ik van de planning en de roosters ben. Boven elk bureau in de studie- annex werk-kamer hangt een weekrooster. Hoewel al het huiswerk tegenwoordig digitaal wordt genoteerd vind ik het handig om te weten wie wat wanneer heeft, wanneer een toets en van welk vak. Tevens is het voor hen zelf heel handig want op die manier hebben ze overzicht en kunnen ze vooruit kijken om de tijd goed in te delen.

In het begin deelden we samen de weekplanning in; volgende week donderdag een toets? Dan bereken je vijf dagen van te voren om het door te lezen plus 1 dag om het goed te leren, meestal de laatste.
Volgende week maandag sporten en geen tijd om huiswerk te maken? Dan in het weekend verder vooruit werken. Zondag een feestje? Dan op zaterdag meer huiswerk inplannen.
Zo vulden we de planning in en dat werkte. Toen ze door kregen hoe het werkt was ik overbodig. En de cijfers gingen automatisch weer omhoog.

Om ervoor te zorgen dat die cijfers weer omhoog gaan kun jij, als rots in de branding, hen helpen met het plannen van hun huiswerk.

Gratis maandrooster

Met de gratis Gezinsplanner voor het schooljaar 2016-2017 kun je voor elk kind de betreffende maand op A4 uitprinten en hun huiswerk plannen. Hang het boven hun eigen werkplek zodat jij en het kind zelf een mooi overzicht heeft van wat er gaat komen en wat ervoor moet gebeuren. Het is echt een uitkomst.

TIP: vul het met potlood in.

Gezinsplanner 16-17 Presentatie1

Download gratis

 

Werkstuk maken

Het helpt om het kind enthousiast te maken om met dat werkstuk te beginnen. Wanneer je als gezin, tijdens het avondeten, over het onderwerp van het werkstuk begint dragen andere huisgenoten vaak ook goede ideeën aan. Op deze manier raakt het kind gemotiveerd.

Een eigen kantoor

Mijn werkkamer annex kantoor is tevens het huiswerk lokaal bij ons thuis. De kinderen hebben elk hun eigen bureau, hun eigen plek, met hun eigen boeken, schriften en spullen. Een eigen ‘kantoor’ maakt het huiswerk maken prettiger. Het is ook fijner om samen te zitten dan alleen de hele middag, elk op je eigen kamer.
Tevens is het zeer praktisch; als de kinderen vragen hebben ben ik al in de buurt, als ze over hun schooldag willen vertellen kan dat meteen en wanneer ik iets van hen wil weten kan dat meteen worden besproken. Bij thuiskomst uit school nemen ze een kop thee mee en komen bij mij zitten. Gezellig, en bovendien wordt het huiswerk maken niet uitgesteld 😉
Het kan soms een uur lang heel stil zijn omdat een ieder met zijn eigen ding bezig is, maar er kan ook een discussie ontstaan over een vraag die iemand stelt. Ik kan hiervan genieten.
En als het voor een van ons wel te rumoerig wordt dan zetten we de koptelefoon op met onze eigen muziek.

Inspiratie en ideeën om het plannen makkelijker te maken

Wil je liever een uitgebreidere planner annex agenda waarin ook andere afspraken kunnen worden bijgehouden, dan heeft Bol.com een scala aan family planners. Hier zijn een aantal voorbeelden:

[bol_product_links block_id=”bol_57b302ae581d8_selected-products” products=”9200000051452866,9200000036240048,9200000053986033,9200000053986001,9200000053986111,9200000053986119,9200000053552609,9200000057515486″ name=”Planners” sub_id=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”800″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Even geen huiswerk kunnen maken

We hebben helaas (te vaak) te maken gehad met ziekte en sterfgevallen de laatste tijd. Hierdoor is het voor de kinderen soms moeilijk, en soms zelf onmogelijk, om huiswerk te maken. Breng de school hiervan tijdig op de hoogte zodat het kind niet ook nog eens hierover vragen krijgt of, nog erger, een straf krijgt voor het niet maken van het huiswerk.

Heb jij nog leuke ideeën om het huiswerk maken wat aantrekkelijker te maken?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?