Laat je kind helpen in het huishouden

Laat je kinderen helpen in het huishouden

Laat je kinderen helpen in het huishouden

Toen mijn kinderen nog klein waren en ik nog fulltime werkte moest al het werk op zaterdag gebeuren.. En elke moeder weet dat wanneer het huishouden een week niet wordt gedaan je bijna de bomen door het bos niet meer kunt zien. Een beetje hulp kon ik dus wel gebruiken. Om ze te motiveren hield ik elke zaterdagmorgen ‘taakjes-uur’. Ik maakte een lijstje met daarop huishoudelijke taken die zij aan konden en ze mochten er dan drie uitzoeken. We spraken een tijd af wanneer we begonnen en het was dan een race tegen de klok wie er als eerste klaar was.

Elke zaterdagmorgen ‘taakjes-uur’, samen de huishouding doen. De kinderen vonden het een spel en ik was ermee geholpen.

Laat je kinderen helpen in het huishouden

 

Pubers motiveren valt niet mee

Nu ze wat groter zijn valt het niet mee om ze nog te motiveren. Pubers staan vooral bekend als ‘lastig’, maar het zijn ook heuse verbouwers. Als je ze hun gang laat gaan staat je huis binnen de kortste keren op z’n kop en kun je de keuken niet meer van de kamer onderscheiden.

Het zelf doen is niet de juiste manier

En je wilt niet weten hoe vaak ik ‘ruim je rommel op’ en ‘neem je spullen mee naar boven’ roep, maar het schijnt in dovemans oren te belanden. Na ongeveer vijf keer doe ik het dan maar zelf. Dat juist dat verkeerd is probeert mijn man mij al jaren te vertellen. En ik weet dat wel, maar ben dan te moe om het nogmaals te herhalen.

Ooit vonden ze het wel leuk

Dus af en toe voer ik nog een ‘taakjes-uur’ in, wanneer de pubers niet hoeven werken of studeren. Niet dat zij daar zo blij van worden, maar ik wel! Met hangen en wurgen kiezen ze dan hun taken uit, onderwijl vertel ik erbij hoe leuk en gezellig dat ‘vroeger’ wel was, en een dik uur later zijn de meeste vertrekken weer begaanbaar.

Motiveren van kleine kinderen

Om je kleine kinderen te motiveren te helpen bij het huishouden is een peulenschil vergeleken bij later, maar het gezegde luidt: jong geleerd is oud gedaan. En dat is waar!

Als ze wat jonger zijn gaat het allemaal niet zo snel maar wanneer je ze aanmoedigt en ze niet teveel verbetert krijgen ze een verantwoordelijkheidsgevoel voor de taken die jij ze geeft. En een kind vanaf een jaar of vijf kan al best veel doen.

“Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt zeker ook voor huishoudtaken.”

Vanaf 5 jaar

 1. Elke dag het eigen bed opmaken. Het zal nog niet helemaal zijn zoals jij het doet, maar het wordt vanzelf beter.
 2. Hun eigen kleren in de kast leggen of de sokken in de la.
 3. Eigen speelgoed opruimen.
 4. De huisdieren eten geven.
 5. Tafel dekken en/of afruimen

Vanaf 10 jaar

 1. Afvalemmers leegmaken, vuilnis buiten zetten
 2. Vaatwasser in- en uitruimen.
 3. Vegen, buiten of binnen.
 4. Stofzuigen.
 5. In de tuin helpen.

Vanaf 15 jaar

 1. Strijken.
 2. Wasmachine en droger aanzetten.
 3. Dweilen.
 4. Auto wassen.
 5. Gras maaien.
 6. Bed verschonen.

Het ligt ook aan het kind zelf, maar in principe vanaf een jaar of 15 kan een kind bijna net zoveel als een volwassene. En ze doen dat bij mij ook met regelmaat en ik geef hun als motivatie mee dat het een goede voorbereiding is op het leven in de grote mensen wereld waar ze zo heel graag bij willen horen! Dat is natuurlijk niet wat ze willen horen, maar ze doen het, ook al is het met een mokkend gezicht 😉

Verwacht niet dat het op jouw manier gaat

Je kunt natuurlijk niet verwachten dat het allemaal in een keer goed gaat. Je zult in het begin altijd een oogje in het zeil moeten houden, maar gaandeweg leren ze bij. En als ze dan een aantal taakjes hebben waarvoor zij verantwoordelijk zijn, laat ze dan gaan zonder dat jij voortdurend oplet.

Geef ze ook duidelijke richtlijnen, bijvoorbeeld wanneer een taakje gedaan moet worden of klaar moet zijn. Maak in het weekend bijvoorbeeld een lijstje zodat ze deze gedurende de week af kunnen vinken. Of introduceer, net als ik, een taakjes-uur op de zaterdagmorgen.

Betrek niet alleen je meisje bij deze klusjes. Jongens zijn net zo gemotiveerd als meisjes en maak geen onderscheid in de klussen. Doorbreek dat klassieke rolpatroon en laat je meisje gras maaien en je zoon stofzuigen.

Doe NOOIT een taak over in het bijzijn van je kind. Wanneer je dit wel doet, en er ook nog bij moppert, zal het kind nooit meer plezier krijgen in de betreffende taak en zijn of haar motivatie is weg. Gebeurt het niet op jóuw manier, doe het dan zelf.

Hoe motiveer jij je kinderen om je te helpen in het huishouden?
Zijn er nog andere klussen die jij ze laat doen?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

  1. Author

   Ja, dat klopt. Maar als ik met cliché opmerkingen kom als “ik doe ook heel veel voor jullie” en “jullie weten toch dat mama het ook heel druk heeft” dan zwichten ze wel. Een beetje op hun geweten inspelen. Het is niet zoals het hoort, maar het kan geen kwaad 😉

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?