Wat mijn dochter moet weten voordat ze vrouw wordt

Wat mijn dochter moet weten voordat ze vrouw wordt

Wat mijn dochter moet weten voordat ze vrouw wordt

Mijn dochter is druk op weg om een mooie, zelfstandige vrouw te worden. Maar dat gebeurt niet zomaar, daar gaat, zoals bij iedere vrouw, veel aan vooraf. En af en toe is het een strijd, voor haar maar ook voor mij of zelfs tussen ons. Ik probeer haar de waarden van het leven bij te brengen, maar ook de normen die ze moet stellen aan haar eigen leven en dat in de relaties met anderen.

 

Wat mijn dochter moet weten voordat ze vrouw wordt

 

Wanneer ben je eigenlijk vrouw?

Vroeger werd je vrouw wanneer je trouwde en kinderen kreeg. Tegenwoordig werkt dit niet meer zo. De jeugd trouwt niet meer omdat het moet of zo hoort. En kinderen krijgen gebeurt in de meeste gevallen pas wanneer beide eerst afgestudeerd zijn en een carrière hebben opgebouwd.
Dus wanneer ben je dan een vrouw? Is dit wanneer je voor het eerst gaat werken. Als je afgestudeerd bent of uit huis gaat wonen? De grens ligt bij 18 jaar volgens de wet en voor de media als er over je geschreven wordt, maar ben je dan al volwassen? Met al 30 jaar ervaring na mijn 18e verjaardag kan ik met overtuiging zeggen dat ik toen nog lang niet volwassen was. De periode tussen 12 en 22 jaar is het meest turbulente in elk leven qua persoonlijke ontwikkeling. En daar wordt ook de meeste strijd geleverd. Maar ben je dan na je 22e volwassen? Ik vraag het me af.

Op weg naar een vrouw

Mijn dochter is nog in het begin stadium onderweg naar een vrouw en juist daarom vind ik het belangrijk dat ze een aantal zaken meeneemt op haar weg. Dit is wat ik haar leer:

 • Blijf jezelf.

  Ga je niet spiegelen aan iemand anders. Er zijn misschien altijd mooiere, leukere, lievere en weet ik al niet meer, vrouwen. Maar wordt de vrouw die je zelf bent. En hol niet achter de menigte aan omdat je er anders niet bij hoort

 • Waardeer jezelf.

  De televisie en de sociale media laten ons geen standaard vrouwen zien. Wanneer je je hieraan gaat meten vergeet je wie jezelf bent. Je bent goed zoals je bent.

 • Bewaak je hart.

  En daarmee bedoel ik niet dat je er een muur omheen moet bouwen, maar zorg ervoor dat niemand het kwetst. Ik hoop dat ik je genoeg mensenkennis heb bijgebracht dat je de juiste mannen zal kiezen en de juiste mensen om je heen.

 • Bewaak je vriendschap.

  Kies de juiste vrienden. Een goede vriend is iemand die er altijd voor je is en niet alleen wanneer het hem of haar uitkomt. Dat soort vrienden zullen je niet verder helpen. Roddel en pest niet én laat je niet pesten. Dit veroorzaakt alleen maar schade voor de komende jaren.

 • Blijf communiceren.

  Ik weet dat de periode waarin je nu zit moeilijk is en je de meeste tijd geen zin hebt om te praten. En al helemaal niet met je moeder. Maar blijf het desondanks toch doen. Ik was ook eens zo oud als jij nu, ik ben er ook geweest en ben het niet vergeten. Ik begrijp je wel ook al denk je van niet. Ik sta altijd open voor een gesprek en ben altijd bereid naar je te luisteren. Ik zal er altijd zijn om je te beschermen en ik zal altijd van je te houden.

Wat is het meest belangrijke dat jij je kind voor de toekomst meegeeft?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

10 reacties

 1. Leuk (herkenbaar) stukje..lijkt zo makkelijk..en dit:zorg ervoor dat niemand je kwetst…ZO belangrijk in deze tijd..

 2. Wat mooi geschreven en heel herkenbaar. Ik zou mijn dochter aanraden om altijd haar hart te volgen en haar eigen koers te varen.

  1. Author

   Dat is ook een wijze les en zeker ook heel belangrijk.

 3. Of het nu om je zoon of dochter gaat, je kun het heel mooi verwoorden. Ze kunne net zo trots zijn op jou en Johan al jullie op hen. Idd blijf met beide in gesprek en ze zullen de rest van hun leven van jou houden.

  Gr en een dikke knuffel
  Cor

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?