Ben jij voorbereid op de studiekosten van je kinderen? 

Ben jij voorbereid op de studiekosten van je kinderen? 

Ben jij voorbereid op de studiekosten van je kinderen? 

De scholen zijn alweer een tijdje geleden begonnen. Als je je kind ’s ochtends uitzwaait, kun je het je waarschijnlijk nog niet voorstellen, maar ooit gaat je kind werken. Of verder leren. Studeren is duur. Dat weet ik uit ervaring. Een hele uitdaging voor ouders, maar ook voor studenten. Zeker nu de basisbeurs een lening is geworden. Heb jij al wat geld opzij gezet voor de studiekosten?

In hoe je kunt zorgen dat de studieschuld van je kind niet te hoog wordt vroeg ik het al eens; Ben jij voorbereid op de studiekosten van je kinderen? 

58% van de ouders draagt bij aan de studiekosten van hun kind. Zij geven (af en toe) een financiële bijdrage, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Het is nu nog moeilijk in te schatten hoeveel geld de studie van je kind gaat kosten. Een universitaire opleiding van 6 jaar is bijvoorbeeld veel duurder dan een mbo-opleiding van 4 jaar. En je weet ook nog niet of je kind straks thuis blijft wonen of op kamers gaat. Het Nibud gaat ervan uit dat een studerend kind ongeveer 1000 euro per maand nodig heeft.

Er zijn verschillende manieren om geld opzij te zetten voor studiekosten

1. Geld opzij zetten op een spaarrekening

Je kunt ervoor kiezen om in één keer of periodiek een bedrag op een spaarrekening te zetten. Sommige ouders zetten maandelijks de kinderbijslag opzij. Zo heb je na een paar jaar een mooi bedrag bij elkaar voor de studiekosten van je kind. Heb je al een groter bedrag? Dan kun je dat een tijdje vastzetten op een deposito. Je krijgt dan vaak iets meer rente.

2. Beleggen voor de studie van uw kind

De spaarrente is nu erg laag. Met beleggen haal je vaak een hoger rendement. Beleggen is geld uitgeven aan iets in de hoop dat het meer waard wordt. Je kunt bijvoorbeeld een huis of een schilderij kopen. Stijgt het huis of het schilderij in waarde? Dat is de winst voor jou.
De meeste mensen beleggen in aandelen en obligaties. Als je geld hebt dat je een paar jaar kunt missen, is beleggen misschien iets voor jou. Houd er wel rekening mee dat je geld ook minder waard kan worden. Je kunt je risico spreiden door bijvoorbeeld te beleggen in een mixfonds, ook wel Gemaksbeleggen genoemd. Een mixfonds combineert verschillende beleggingen, met verschillende risico’s.

 

Ben jij voorbereid op de studiekosten van je kinderen? 

Houd rekening met de regels rondom schenken

Voor de Belastingdienst is sparen voor je kind hetzelfde als een schenking aan je kind. Boven een bepaald bedrag moet je belasting betalen. Als je op een rekening op naam van je kind spaart, dan schenk je voor de Belastingdienst elk jaar een deel van het geld. Houd hierbij rekening met wat je jaarlijks belastingvrij mag schenken.

Spaar je op een eigen rekening voor de studiekosten voor je kind? Met de bedoeling om het geld ooit te schenken? Dan schenk je in één keer een groter bedrag. Houd dan rekening met het maximale bedrag dat je jouw kind op dat moment belastingvrij mag schenken. Je kunt ervoor kiezen om het bedrag in een paar keer te schenken.

Begin op tijd

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om geld opzij te zetten voor de studiekosten van je kind. Begin op tijd zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Meer lezen over het opvoeden van oudere kinderen:

12 belangrijkste veranderingen als je puber 18 jaar wordt

Hoe je kunt zorgen dat de studieschuld van je kind niet te hoog wordt

Hoe je kinderen leert om geld te sparen en waarom

10 belangrijkste feiten die je moet weten over pubers

Spaar jij al of heb jij gespaard voor de studie van je kinderen?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?