Hoe je kunt zorgen dat de studieschuld van je kind niet te hoog wordt

Hoe je kunt zorgen dat de studieschuld van je kind niet te hoog wordt

Hoe je kunt zorgen dat de studieschuld van je kind niet te hoog wordt

De vreugde was groot toen twee van onze kinderen een aantal weken geleden werden gebeld met het verlossende zinnetje “Je bent geslaagd!” Het was een zeer spannende dag en dat keer twee. Stel je voor; de één wel en de ander niet …  Maar gelukkig is dat niet gebeurd en genieten ze nu (al wekenlang) van hun welverdiende vakantie. Ze bereiden zich langzaam voor op een compleet nieuw hoofdstuk: een andere school, andere klasgenoten, andere studie en nog zoveel meer nieuwe dingen.

En dan stromen de rekeningen binnen

Er verandert ook veel op het financiële vlak. Ik schreef al eens wat er financieel allemaal verandert als je kind achttien jaar wordt.  Maar ook als je kind gaat veranderen van studie of juist gaat studeren, lopen de kosten behoorlijk op. Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor studiejaar 2017-2018 is € 2006,= (bron: DUO). En dat klopt, de rekeningen zijn al binnen. De studieboeken zijn afgerond zo’n 500 euro, een laptop ongeveer 500 euro, en dat ook keer twee…

Dit betekent dat wij deze maand 6.000 euro extra kwijt zijn.

En dat in een vakantiemaand, wie bedenkt het.

Dan hebben wij het ‘geluk’ dat beide het komende jaar nog thuis kunnen blijven wonen tijdens hun studie. Dat scheelt een hoop extra kosten. Volgend jaar wordt dit anders. Dan moet één van beide op kamers voor de vervolgstudie in een andere stad. De kosten daarvoor zijn ongeveer een soortgelijk bedrag. Behalve de laptop, zijn de resterende 5.000 euro jaarlijks terugkerende kosten. En dat is een hele hoop.

Sparen voor de studie van je kind

De meeste ouders hebben dit ingecalculeerd. Ze zijn begonnen met sparen voor een studie toen de kinderen werden geboren, of iets later, maar er zijn helaas genoeg ouders die dit niet hebben kunnen doen. Simpelweg omdat de financiële ruimte er niet voor is of was.

Als kinderen dan willen studeren en de ouders hebben de financiële middelen niet, zullen de kinderen geld moeten gaan lenen. Via de studiefinanciering is dit mogelijk en door de hele lage rente (op dit moment zelfs 0%) ook vrij gunstig. Maar wil je dat? Wil je als ouders je kind, nog voordat het überhaupt een kans heeft gehad in de maatschappij, meteen opzadelen met een schuld.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat de studieschuld van je kind niet te hoog wordt?

 

Hoe je kunt zorgen dat de studieschuld van je kind niet te hoog wordt

 

 

Thuis blijven wonen

Bereken en bestudeer of het mogelijk is dat je kind (eerst) thuis blijft wonen. Ik begrijp als geen ander dat er bij het studeren een studentenleven hoort, maar als het financieel niet mogelijk is dan moet je roeien met de riemen die je hebt.

Het reizen voor een student is in principe gratis (mits ze binnen 10 jaar het diploma halen). Profiteer daarvan. Bereken of er een mogelijkheid is voor je kind om middels het openbaar vervoer op school te komen. Houd wel rekening met reisuren en het feit dat het kind thuis na school nog moet studeren. Een moe en overwerkt kind is het niet waard.

Maar als het wel mogelijk is,
dan bespaar je al snel 600 euro per maand.

Eigen schuld

Neem zelf de schuld op je als je niet wilt dat je kind al zo vroeg met schulden wordt opgezadeld. Leen zelf het geld en gebruikt het om nu even meer lucht te krijgen. Je kunt het aflossen wanneer je wilt en hoeveel je wilt. Het hoeft zelfs geen torenhoog bedrag te zijn, maar als het even een armslag creëert zodat je uit de nood bent en je hiermee je kind niet hoeft belasten. Bij Moneyou kun je berekenen hoeveel je kunt lenen en wat het terugbetalen je kost.

Leren omgaan met geld

Leer je kind met geld omgaan als het dat nog niet kan. Het is wel belangrijk dat wanneer jij je in allerlei bochten probeert te wringen om je kind niet in de schulden te jagen, het kind zelf het geld er door jaagt. Ik heb mijn kinderen al vanaf de basisschool geleerd wat geld is en ze kennen de waarde heel goed. Ze zijn soms té zuinig, maar dat terzijde.

Ik kan me ook voorstellen dat wanneer kinderen die nooit zoveel geld hebben gehad en eenmaal onder de vleugels vandaan zijn, zich een rijke koning(in) rekenen als ze eenmaal alleen op een kamertje zitten met een gevulde bankrekening en een stad vol leven. Maak daarom voordat je kind gaat studeren samen een begroting. En laat ze daarna een kasboek bijhouden. Dit klinkt oubollig en dat vind je kind vast ook, maar het helpt enorm als ze overzicht krijgen over hun kosten en zien waar het geld blijft. Het geeft inzicht. Stel daarbij dat wanneer het zijn of haar budget overschrijdt en het geld op is, het geld ook daadwerkelijk óp is. En voor sommigen is het heel leerzaam als dit een keer gebeurt; twee weken lang water en oud brood is een goede leerschool… 😉

 

Maak ze wijs

Ze zijn achttien, volwassen voor de wet en hoewel ze voor jou altijd kind blijven, mogen ze op die leeftijd al zelf een lening afsluiten. Dat wil zeggen zonder dat jij het weet. Waarschuw ze daarvoor. Het is namelijk vrij makkelijk om geld te lenen. Ook bij DUO is de drempel heel laag. Aan ruim 850 euro per maand is eenvoudig en snel aan te komen.

Probeer je kind daarvoor te behoeden, zeker als het niet nodig is om te lenen en jij er alles voor doet om ze uit de schulden te houden.

Soms ontkom je er niet aan

Zoals ik in het begin aanhaalde zijn de kosten die ik noemde jaarlijks terugkerend. Er komt natuurlijk een periode waarop het allemaal niet meer lukt. Je kind wordt ouder, volwassener, onafhankelijker en mag op een gegeven moment ook zelf in zijn of haar eigen toekomst investeren. Door bijvoorbeeld zelf wat kosten op zich te nemen. En of dit nu komt door te werken of door te lenen. Je moet je misschien op dat moment afvragen of en hoe erg dit dan is.

Op dit moment is de rente voor het terugbetalen van de studiefinanciering 0 procent. Dat betekent dat wat je ooit hebt gekregen een voorschot was voor je toekomst. Je betaald hetzelfde bedrag in termijnen terug op het moment dat het kan. Hoe hoog dit aflosbedrag maandelijks is, is afhankelijk van het inkomen van je kind op het moment van terugbetalen. En ze mogen er 35 jaar over doen.

Dat je kind ooit zal gaan studeren, daar kun je je als ouder op voorbereiden en ook op de kosten die daarbij komen kijken. Maar je hoeft als ouders niet álle kosten op je te nemen. Studeren is een goede investering, zowel voor jou als voor je kind. Het is dus heel logisch om de kosten dan ook samen te delen en waar nodig een deel bij te lenen.

Ben jij wel voorbereid op de studiekosten van je kinderen? Heb je je weleens verdiept in de hoogte van het bedrag?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

5 reacties

 1. Wat een goed artikel! Studeren is er zeker niet goedkoper op geworden. Het is inderdaad belangrijk om inzicht te geven in de kosten van het studeren en op kamers gaan.
  Ik lees alleen niks terug over de aanvullende beurs. Voor jongeren met ouders met een lager inkomen is er nog de optie om een aanvullende beurs aan te vragen. Deze wordt omgezet in een gift als de opleiding binnen zoveel jaar wordt afgerond. Net als in het oude systeem voor iedereen gold. De hoogte van deze beurs is afhankelijk van het aantal kinderen in het gezin en het inkomen van de ouders.
  Ik was heel opgelucht toen ik deze optie las, want zelfs met een bijbaan is het voor veel studenten en de hulp van hun ouders anders haast niet te doen om schuldenarm de toekomst in te stappen.

  1. Author

   De aanvullende beurs is ook een optie, maar zorgt niet voor een schuld mits je je aan de regels houdt. Vandaar dat er weinig tot niets over staat vermeld. Het is echter wel de optie die mijn dochter en ik hebben gekozen en precies zoals je zegt; samen met haar bijbaan, onze hulp en het thuis blijven wonen is een lening, en daarmee een toekomstige schuld (voorlopig) niet nodig.

 2. Zelf heb ik alleen in deeltijd gestudeerd en ik vind het bizar om te zien wat voor schulden mijn eigen studenten soms hebben. Lenen wordt ze inderdaad zo gemakkelijk gemaakt.
  Ik zal zeker wel meebetalen aan de studie van mijn kinderen. Maar als ze op kamers willen (wat niet nodig is, want er zijn genoeg hogescholen en universiteiten in de regio), dan mogen ze er ook wel zelf een baantje bij nemen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?