Puberteit

5 Tips voor ouders om de puberteit door te komen

5 Tips voor ouders om de puberteit door te komen

Puberteit, ik zit er middenin. Niet qua leeftijd uiteraard maar binnen mijn gezin. Ik ben omringt door pubers. En nee, het is niet altijd makkelijk. Doorgaans heb ik altijd verkondigd dat ik gemakkelijke kinderen heb, en dat is ook zo. Maar er zijn van die dagen…

Eigen ervaring

Natuurlijk kennen we allemaal deze periode, we hebben het zelf ook meegemaakt. En achteraf lijkt het voor mijn ouders frustrerender te zijn geweest dan voor mezelf. Ik had voornamelijk last van mezelf, van mijn eigen verschijning, van mijn op te bouwen imago. En ouders worden vaak de dupe als dat even niet goed gaat. Ze staan het dichtst bij het vuur.

Wat ik gaandeweg van mijn eigen pubers en hun gedrag heb geleerd is dat er wel een paar eenvoudige manieren zijn om deze moeilijke fase wat soepeler te laten verlopen.

 

Maak álles bespreekbaar!

Communicatie

Alles draait hierom, in elke relatie, en zeker ook in een relatie met een puber. Ik ben een groot voorstander van communicatie, tot in den treure. En wederom nee, niet iedereen vind dat altijd leuk binnen mijn gezin. Toch blijf ik ervan overtuigd dat praten heel veel kan oplossen. Maar ook preventief praten, voorlichten, betrekken, uitleggen, relativeren. Al dat soort dingen helpen pubers te begrijpen, zichzelf begrijpen, maar ook de wereld om zich heen waar ze even geen deel meer van uitmaken, maar wel de wereld is waarin jij je als ouder begeeft.

Puberteit

Wat kunnen ouders doen?

  1. Voorlichten, voordat de puberteit begint al. Bespreek de lichamelijke veranderingen die eraan gaan komen. Maar ook seksuele relaties en voorbehoedmiddelen. Het zijn vaak hilarische gesprekken, maar ze pikken het wel op ondanks hun gegiechel.
  2. Betrekken, openhartig en eerlijk zijn. Wees open over seks en drugs, laat het geen taboe zijn. Praat er open over, ook over de details. Stel vragen en stimuleer ze om zelf vragen te stellen. Hiermee creëer je de vrijheid en openheid om over alles met je kinderen te kunnen praten. Wees positief zodat je je kind vertrouwen inboezemt. Het neemt hun angsten en onzekerheden weg.
  3. Wees serieus in de gesprekken met pubers. Maak geen betuttelende opmerkingen. Mijn pubers vinden het verschrikkelijk wanneer ik tijdens zo’n gesprek de ‘moeder’ blijf uithangen. Voer een ‘volwassen’ gesprek en plaag ze niet.
  4. Laat ze humeurig en opstandig zijn, hoe vervelend ook. Maar probeer zelf de bron van vriendelijkheid te blijven. Het doet pubers beseffen dat ze zichzelf mogen uiten, maar ook dat het zinloos is en geen invloed heeft op jouw humeur.
  5. Vertel over je eigen puberteit, hoe jij dit hebt ervaren. De blunders die je maakte en de onwetendheid en onzekerheid die ook jij had. Ze voelen zich dan gesteund en krijgen het besef dat iedereen in dezelfde fase heeft verkeerd. Vertel ze dat een ieder zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, elk op een andere manier, maar dat iedereen uiteindelijk op hetzelfde punt uitkomt.

Al deze adviezen komen voort uit mijn eigen ervaring. Ik ben uiteraard geen dokter of specialist. Welke ervaring heb jij met je pubers?

[bol_product_links block_id=”bol_56cd89f65e78f_selected-products” products=”666797223,666884630,1001004000017018,1001004002100414,9200000026961757″ name=”puberteit” sub_id=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”900″ cols=”5″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

[wysija_form id=”3″]

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?