Hoe het tafelkleed je kind manieren leert | Huishouden toen & nu

Hoe het tafelkleed je kind manieren leert | Huishouden toen & nu

Hoe het tafelkleed je kind manieren leert | Huishouden toen & nu

Ik kan me de tafelkleden die mijn moeder gebruikte nog heel goed voor de geest halen. In mijn kinderjaren was dit een witte met oranje en bruine retro bloemen. Als ik me niet vergis had ze zelfs in hetzelfde printje overgordijnen hangen. Later kwam er een Smyrna kleed op tafel en omdat mijn moeder nog creatiever is dan ik, lag hier in de jaren tachtig een gehaakt tafelkleed bovenop.

Een tafelkleed voor speciale gelegenheden

Voor de speciale gelegenheden, zoals kerst, werd er een witte, linnen laken op tafel gelegd met ingeweven bloemen. Terwijl ik dit schrijf, besef ik dat een tafelkleed bijna nostalgie is. Wie heeft er tegenwoordig nog standaard een tafellaken op tafel liggen? Ik denk zelfs dat het ontbijtlaken het niet meer redt tot aan de tafel. Ik vrees daarom dat het tafellaken aan het uitsterven is en in het huishouden van toen hoort.

Nieuwe serie: Huishouden toen & nu

In de serie het ‘Huishouden toen & nu’ wil ik terugblikken op allerlei huishoudelijke attributen en gebruiken, die in mijn kinderjaren een vanzelfsprekendheid waren en die je nu nauwelijks nog ziet of doet. Het roept nostalgie op bij mij en mijn leeftijdsgenoten (denk ik), maar misschien vraagtekens bij die, die (veel) jonger zijn. Ik wil al die attributen en manieren van werken niet verloren laten gaan omdat er enkele bij zijn die echt wel hun sporen hebben verdiend. Maar ook die, die nu nog actueel of nuttig kunnen zijn.

Vandaag gaat het over het tafellaken, maar dat had je vast al begrepen.

De reden waarom het tafellaken in de vergetelheid raakt is omdat er steeds minder gezinnen samen, aan tafel eten. Tegenwoordig gaat men voor gemak en snelheid. Geen tijd en zin om een tafelkleed te wassen na gebruik. En als er aan tafel wordt gegeten dan is een schone vaatdoek over tafel vegen makkelijker en sneller dan iedere keer een tafellaken uitkloppen en opvouwen.

Buiten dat, is het ook zonde om je tafel tegenwoordig te verstoppen. Er zijn in vergelijking tot vroeger veel mooiere tafels verkrijgbaar. Sommige zelfs tot kunst verheven en zeker ontworpen om in het zicht te laten.

Steeds minder gezinnen eten samen aan tafel

Maar om terug te komen op dat er ‘steeds minder gezinnen samen eten’ of ‘steeds minder vaak aan tafel eten’. Ik moet heel eerlijk bekennen dat wij ook niet elke avond aan tafel eten, maar wel zoveel mogelijk samen. Met uitzondering van de keren dat er een kind of man moet werken tijdens het avondeten. Maar ik wil wel zoveel mogelijk de huiselijke gezelligheid handhaven, met of zonder tafelkleed. Ik vind het namelijk buiten het gezellige, ook heel belangrijk om een dagelijks moment te hebben waarop je samen bent en dingen met elkaar bespreekt. Zeker in deze steeds minder sociale maatschappij waarin we leven. Dat de jeugd bijna niet meer live met elkaar communiceert bewijst een telefoon reclame door kleinere bundels aan te bieden om het gesprek en de sociale omgang te promoten. Dat vind ik persoonlijk heel sterk, maar dat terzijde.

 

Hoe het tafelkleed je kind manieren leert | Huishouden toen & nu

Voordelen van samen eten

Je gaat gezonder eten

Uit een Engels onderzoek blijkt dat kinderen die altijd met hun ouders aan tafel eten zo’n 30 tot 50 gram meer groente en fruit binnenkrijgen. Hun ouders groente en fruit zien eten verbetert de groente inname bij kinderen. Zien hoe en wat je familieleden eten is cruciaal voor de ontwikkeling van eetgewoonten zegt het rapport. Voor moeilijke eters is het een ideale manier om onbekend voedsel te introduceren. Het verbreedt de smaak van kinderen op jonge leeftijd.
Bovendien kook je gemotiveerder en gezonder wanneer je aan tafel gaat eten met je gezin. Zeker als er ook kinderen aan tafel plaatsnemen. Je bent minder snel geneigd pizza, diepvriesmaaltijden en friet op tafel te zetten omdat je wilt dat je kinderen hun portie vitaminen en andere voedingsstoffen binnen krijgen. Samen aan tafel eten stimuleert kinderen ook niet om de hele dag door te eten. Na een goed ontbijt is de kans klein dat ze in de loop van de ochtend ‘honger’ krijgen en ongezond gaan snaaien.
Kortom; kinderen, en ook oudere kinderen, die samen met hun ouders aan tafel eten, eten gezonder.

Er wordt gecommuniceerd

Zoals ik al aangaf, dek ik de tafel graag om gezamenlijk aan tafel van een maaltijd te genieten. We nemen, vooral ’s avonds, de dag door en bespreken met elkaar wat de plannen zijn voor de komende dagen. Ook worden de verhalen die ze hebben beleefd gedeeld. Op die manier ben ik nog steeds op de hoogte van de beleef-wereld van mijn, toch al (bijna) volwassen kinderen, die allen hun eigen weg gaan.
Het is niet alleen dat ik op de hoogte blijf van mijn ‘grote’ kinderen. Ook voor kleine kinderen is een dergelijk gesprek aan tafel belangrijk. Conversaties met volwassenen voeren, te kijken hoe we met elkaar omgaan en de kunst van het luisteren aanleren, is ook een ding. De woordenschat wordt uitgebreid en ze krijgen bovendien zelfvertrouwen om met mensen van alle leeftijden te praten. Voor een stiller kind in je gezin is dit dé gelegenheid om ook eens zijn of haar verhaal te doen, zonder dat broer of zus weer in het middelpunt staat. Deze gelegenheid moet jij, als ouders, dat kind natuurlijk wel geven.

Je kind leert iets

Buiten alle voordelen voor kinderen die ik in het vorige punt al noemde zijn er natuurlijk nog veel meer voordelen. Zo wen je ze aan regelmaat en discipline. Iedere dag op hetzelfde tijdstip eten bijvoorbeeld. Geen maaltijden meer overslaan en niet meer op rare tijden eten.
Het leert tafelmanieren, wat in sommige gevallen meer is dan alleen weten hoe je je mes en vork vasthoudt. Niet met open mond eten, niet met volle mond praten, niet aan je gebit zitten peuteren onder het eten, zijn allemaal tafelmanieren die je een kind bijbrengt. Geen scheten laten en niet boeren aan tafel horen er ook bij. 😉 Je blijft aan tafel zitten totdat iedereen klaar is. Geen tv aan tijdens het eten. Geen mobiel aan tijdens het eten! is echt een geweldige ‘uitvinding’ bij ons thuis. Weer ‘live’ gaan communiceren. Je leert ze dat samen zijn ook leuk kan zijn. Het is dan wel zaak dat je zelf het goede voorbeeld geeft natuurlijk. Op deze manier leer je zowel jonge als oudere kinderen de basisregels voor respect voor een ander.

Lees hier over de voordelen voor de ontwikkeling van een kind als je samen je avondeten nuttigt.

Het is goedkoper

Doordat je vaker en gezonder gaat koken, zoals ik hierboven al beschreef, kun je veel goedkoper inkopen. Naar de supermarkt gaan voor verse ingrediënten is goedkoper dan naar een afhaalchinees of snackbar gaan. Meestal ook goedkoper dan de kant-en-klaar maaltijden, maar zeker gezonder.

Zo zie je maar

Dat het tafelkleed van toen niet moet worden vergeten. Het heeft zoveel voordelen voor je gezin en je kinderen. Het schept een band.

Ook zonder tafelkleed kun je samen aan tafel eten uiteraard.

Herinner jij je het tafelkleed van je moeder nog? En eten jullie als gezin aan tafel?

 

*Buiten de Turkse stad werd een geknoopt, Oosters tafelkleed ook een Smyrna genoemd.

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

4 reacties

  1. Leuk artikel, hier wordt nog altijd gezamenlijk gegeten aan een tafel met tafelkleed ?. ’s Avonds voordat ik naar bed ga dek ik de tafel zodat degene die eerder naar zijn werk of school moet aan tafel kan eten.

  2. Even met je neus op de feiten gedrukt worden, ik word dus oud en maak deel uit van nostalgische zaken, toch blijft het tafellaken hier gewoon op tafel.

  3. Geweldig dat idee achter het tafellaken. Zondags komt bij ons het tafellaken ook gewoon nog op tafel en met gelegenheden en feestdagen. Reuze gezellig. Op gewone dagen gewoon aan tafel met zijn allen. 3x per dag. ’s Avonds alleen met zijn allen, en na het avondeten gelijk dekken voor de volgende morgen voor wie de afruimtaak/tafeldektaak heeft. Alle brooddozen/bekers etc. bij de juiste persoon, voor de volgende morgen. Scheelt voor een hoop stress s’morgens. En ja….. er zitten heel veel sociale vaardigheden bij; meer dan je je dat soms bewust bent. Het is niet altijd even gezellig, maar ruziemaken of gekheid het hoort er allemaal bij. Als je 6 kids hebt in de leeftijd van twee tot achttien; dan is er altijd wat te beleven. En ze eten gezonder en niet zoveel tussendoor, In de vakanties doen we het makkelijker en dan merk je dat ze tussendoor meer snoepen of wat extra’s vragen, maar ja, dat is ook niet zo erg. ongeveer 10 weken dan maar minder en 42 weken beter. Hart.groet Arianne

  4. De eerste 2 jaren woonden wij samen in een klein flatje, waar geen eethoek paste. Maar toen wij gingen verhuizen, was onze 1e eethoek snel aangeschaft. Ik vind het heerlijk om met z’n allen aan tafel te zitten en op die manier contact met elkaar te houden. Toen de kinderen klein waren, was het heel gezellig om tussen de middag samen te eten, en de belevenissen van school te horen. Intussen zijn de kinderen groter, en zien we elkaar overdag niet veel meer. Maar daar staat tegenover dat we ‘s-avonds zoveel mogelijk samen eten. Klokslag 6 uur staat het avondeten op tafel, en dan hoor ik alle verhalen aan van die dag. De tv staat uit, mobieltjes worden weggelegd, en er wordt gepraat én geluisterd. Heerlijk !

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?