Mijn vader besloot te sterven

Mijn vader besloot te sterven

Het was een heftig jaar, 2016. Een jaar vol emoties en angst. Twee jaar eerder werd mijn vader gediagnosticeerd met een hersentumor en na een operatie, chemokuren en bestralingen leek het goed te gaan. Anderhalf jaar lang kon hij redelijkerwijs weer doen wat hij wou, maar de ziekte bleef sluimeren. Heel af en toe kreeg hij een terugval en voelde zich niet zo lekker. Ook emotioneel was hij anders dan voorheen. Maar hij was nog bij ons.

 

Mijn vader besloot te sterven

Wij geven niet zomaar op

Na een controle een jaar geleden bleek dat de tumor was gegroeid. Hij kreeg nog een aantal chemokuren, maar het mocht niet baten. Ze konden niets meer voor hem doen.

Wij zijn een familie die niet zomaar bij de pakken neer gaat zitten en toen ik in de zomer van 2016 via internet een privé kliniek vond die mogelijkerwijs nog iets voor hem kon doen, hebben we geen moment getwijfeld. De Duitse kliniek was vier uur rijden hier vandaan, maar dat was voor ons geen probleem.

We waren zeer hoopvol en hielden vol

Maandenlang zijn we heen en weer gereisd. Gelukkig zijn zowel mijn ouders als wij in het bezit van een camper, zodat we tot ver na de zomer mijn ouders en tussen het werken door onszelf dichtbij de kliniek konden vestigen. Het was verre van een vakantie, maar het doel hield ons op de been.

Het was zwaar, maar dat was maar een fractie van wat ons nog te wachten stond. Toen mijn vader niet meer in staat was om te reizen werd hij langzamerhand bedlegerig tot hij uiteindelijk niet meer op eigen kracht uit bed kon komen. Dit was voor hem letterlijk zijn doodsteek.

Mijn vader besloot te sterven

Mijn vader koos ervoor om te stoppen met leven. Hoe zwaar zijn beslissing voor ons ook was, wij hebben het te respecteren. Op 4 november 2016 nam hij afscheid van mijn kinderen, mijn man, mijn moeder en mij. Met onze handen om de zijne gleed hij langzaam van ons weg en stierf…

Het is stil in mij

Mijn moeder heeft het zwaar. Ze was nog nooit alleen. Ze hadden samen een bakkerij en waren daardoor alle dagen samen. “Het is leeg en stil in huis” zegt ze. Ik begrijp dat. Ik voel dat…

Een prachtig geschenk

Toen ik van Names4ever een aanbod kreeg voor een review twijfelde ik geen moment. Bij het zien van de mooie foto sieraden wist ik meteen aan wie ik deze zou schenken.

Afgelopen week werd de urn van mijn vader bijgezet en dit was een zeer geschikt moment om mijn moeder dit mooie aandenken, met de foto van mijn vader, cadeau te doen. Ze was zelfs zo verrast dat ze bij het zien van de ketting met de foto direct het doosje weer sloot. Ze keek me aan en zei met tranen in haar ogen dat ze nog nooit zo’n mooi cadeau had gekregen.

 

Mijn vader besloot te sterven

 

De fotoketting is prachtig geworden en wordt met trots door mijn moeder gedragen. Ik vind het heel fijn dat ik, in samenwerking met Names4ever, haar dit mooie cadeau kon geven. Een heel bijzonder geschenk, voor ons allemaal.

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?