7 Kenmerken van een opgeruimd persoon

7 Kenmerken van een opgeruimd persoon

7 Kenmerken van een opgeruimd persoon

Je zou haast geloven dat alles wat je hier leest is geschreven door een model huisvrouw, maar niets is minder waar. Geloof echt niet dat mijn huishouden perfect is. Ook in mijn huis ligt stof en wordt weleens een huishoud taak overgeslagen. Maar daarom is mijn huis wel opgeruimd en netjes en ben ik een opgeruimd persoon. En om je gerust te stellen dat deze niet alle uren van de dag aan het poetsen zijn, zal ik je vertellen waaraan je een opgeruimd persoon herkend.

 

7 Kenmerken van een opgeruimd persoon

 

 1. Je hebt een schoonmaak schema

  Of in ieder geval een routine, een regelmaat met daarin wat je wanneer schoonmaakt. Je zorgt ervoor dat wekelijks de badkamer en het toilet gedaan wordt, dagelijks je keuken en af en toe de rest van de kamers van stof ontdoet.

  Download hier een huishoudschema als je die nog niet hebt.

 2. Je maakt schoon tijdens het koken

  Een vaste regel in mijn huis is dat de kinderen de vaatwasser vullen. Ik kook immers. Maar tijdens het koken vul ik de vaatwasser al grotendeels met hetgeen ik vuil maak. Er blijft dan ook altijd weinig over voor hen. Ook vouw ik mijn droge was tijdens het koken. Mijn wasruimte grenst aan mijn keuken, dus ideaal.

 3. De visite vraagt om een onderzetter

  Wanneer jij je bezoek het gevoel geeft trots te zijn op je huis dan zullen zij het ook met respect behandelen. Ze zullen nooit zomaar een kopje op je tafel zetten en vragen om een onderzetter. Of ze trekken zelfs hun schoenen uit bij binnenkomst 😉

 4. Je weet waar je schoonmaakspullen staan

  Een opgeruimd persoon heeft een vaste plek voor alle schoonmaakspullen. En de voorraad reinigingsproducten is altijd bijgevuld. Sommige mensen hebben zelfs op beide verdiepingen een set schoonmaakspullen staan, bijvoorbeeld in de badkamer en in de bijkeuken.

 5. Je loopt nooit met lege handen door je huis

  Opgeruimde mensen zien rommel. Ze lopen nooit zonder dat lege koffiekopje naar de keuken, maar nemen het mee om in de vaatwasser te zetten. Een opgeruimd persoon ruimt constant op en legt de spullen terug op de plaatsen waar het hoort.

 6. Je bed is opgemaakt

  Een opgeruimd persoon vindt dat een onopgemaakt bed rommelig lijkt en weet dat het rechttrekken ervan maar drie minuutjes duurt. Daarom zal deze dit zelden overslaan.

 7. Je probeert het niet allemaal zelf te doen

  Opgeruimde mensen weten dat ze niet alleen verantwoordelijk zijn voor de rommel in huis. En dat ze dit daarom ook niet alleen op hoeven ruimen. Een huishouden is net als een ondernemen waarin iedereen een taak heeft. En ook weet een opgeruimd persoon dat wanneer kinderen al vroeg huishoudtaken leren ze hier later alleen maar voordeel bij hebben.

Lees hier welke klussen je je kinderen kunt laten helpen in het huishouden.

Als je al deze punten, of een aantal niet maar de meeste wel, dingen doet dan ben je heel goed bezig en zeker een opgeruimd persoon. Doe je niet alle zeven en wil je wel graag een opgeruimder persoon worden, dan weet je nu wat je te doen staat.

Doe ik al deze zeven punten?

Ik kan daar heel kort maar krachtig met een ‘nee’ op antwoorden. Vijf van de zeven punten zitten in mijn systeem, maar mijn bezoek vraagt me niet om een onderzetter en trekt ook niet hun schoenen uit.

En ja, punt zeven… Ik ben er zo eentje, die denkt dat ze zelf alles beter en sneller kan. Ik vraag te weinig aan mijn huisgenoten om wat klusjes voor me te doen. En ze zien het zelf niet. Natuurlijk moeten mijn puber-en-oudere-kinderen hun eigen bed verschonen, hun eigen vieze was verzamelen, hun eigen kamer schoonhouden en elke avond de vaatwasser vullen. Maar dat is het wel zo’n beetje. Ik vraag ze bijna nooit om voor me te stofzuigen of strijken. Terwijl dat, gezien hun leeftijd, best kan. Waarom niet? Ik weet het niet. Jawel, ik weet het wel… omdat ik denk dat ik het beter en sneller kan. Of omdat ik vind dat zij het niet goed genoeg doen…

Maar ik ben dom voor mezelf, ik weet het!

Misschien leer ik het ooit.

Wil je graag wat hulp? Of elke dag een reminder wat je moet/kunt doen om je huis op orde te houden?

Meld je dan aan bij Firma Huishouden, lees hier hoe en waarom.

Nou? Wees eens eerlijk, ben jij een opgeruimd persoon?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

5 reacties

 1. Ook ik heb een opgeruimd karakter (het eerste wat in me opplopte toen ik de titel las)
  Het zijn goeie tips Helga bedankt.

 2. Ik heb helaas deze gave niet. Ik ben geen opgeruimd persoon, maar ik heb wel een opgeruimd karakter.

 3. Oeehhh, puntje 3 is wel erg hoor. Je moet wel vrij durven leven in een huis, en rommel mag gemaakt worden. Toch ? Verder herken ik mezelf wel in de andere punten. Joepie, ik ben dus een opgeruimd persoon 🙂

  1. Author

   Er moet inderdaad geleefd worden in een huis Vera. Gefeliciteerd met je benoeming tot opgeruimd persoon 😉

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?