Het huishouden runnen als Mam ziek is

Het huishouden runnen als Mam ziek is

Het huishouden runnen als Mam ziek is

Ken je het? Zo’n ochtend dat je spijt hebt dat je uit bed bent gekomen? Dat je hele lijf zeer doet en de gedachte aan een nieuwe dag nog meer? Dat je gewoon ziek bent?

Ook moeders worden af en toe ziek. Je kunt nog zo gezond leven, al je vitamines binnenkrijgen en geen enkele sportavond overslaan, maar dat virus komt ook jou eens tegen. En het begint met je keel, langzamerhand krijg je niesbuien en uiteindelijk hebt je zo’n ochtend als hierboven.

Mam is ziek!

En als je dan een geweldige partner hebt, die niet hoeft te werken en jouw werk naadloos overneemt, zonder te mopperen. Dan is er niets aan de hand en kun jij lekker in bed blijven en uitzieken. En als je kinderen oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen, hun eigen kleding wassen en zelfs de vaat bijhouden, heb jij geen enkele kopzorg.

Maar stel nu dat dit niet zo is?

Dan moet je zorgen dat je altijd goed voorbereid bent. Zorg dat er altijd genoeg geneesmiddelen in huis zijn, vooral pijnstillers en grieppillen. En genoeg tissues, papieren zakdoeken en toiletpapier.

Als je kleinere kinderen hebt is het handig om een aantal dingen voor naar school klaar te hebben staan. En dat is niet alleen als je ziek bent makkelijk. Het bespaart enorm veel tijd als je kinderen zelf hun lunchbox kunnen vullen voordat ze naar school gaan. Het bespaart je ook discussies s’ochtends. Elke moeder weet wat haar kind graag eet. Het is dus niet zo moeilijk om dit voor het ‘grijpen’ te zetten. Die ochtenden zijn al druk genoeg, dus laat ze zelf ook iets doen. Dat geeft ook een fijn gevoel bij je kind. Het krijgt immers zelf verantwoordelijkheid en tot een leeftijd van een jaar of tien vinden kinderen dit wel fijn.

En dit geldt natuurlijk niet alleen voor het eten, maar ook voor drinken en fruit. Je kunt fruit bijvoorbeeld ook voorbereiden en in de koelkast bewaren. Geen dágen natuurlijk!

Help je huisgenoten

En dan gaan we nog een stapje verder en helpen papa ook. Niet met het vullen van zijn broodtrommel, want ik ga er van uit dat hij daartoe zelf in staat is. Maar bij het helpen van de avondmaaltijd. Een goed gevulde voorraadkast doet al wonderen. Want het feit dat hij na zijn werk nog eens naar de supermarkt moet versterkt de kans op een snelle, ongezonde maaltijd. Nu is dat voor één keer echt niet erg, maar als je een week ziek bent en je weet dat je kinderen de hele week fastfood eten, wordt jij ook niet beter.

Wat je ook kunt doen is ‘restjes’, die nog door kunnen gaan als complete maaltijden, in de vriezer bewaren om op te warmen. Dat is niet alleen makkelijk voor papa als jij ziek bent, maar ook voor momenten waarop jij heel druk bent en geen tijd hebt. Dan heb je altijd een makkelijke, vérse en gezónde, maaltijd die je even ontdooit en opwarmt. Pasta’s en maaltijdsoepen zijn hier goed geschikt voor.

Help!

Probeer zoveel mogelijk te rusten en te ontspannen. Nu weet ik dat dit een hele uitdaging kan zijn, vooral met kleine kinderen, maar maak gebruik van elke minuut. Als je je echt nog niet lekker voelt neem dan een lekkere douche, trek je meest lekkere pyama of huispak aan en leg je lamlendige lijf op de bank, waar je kunt Netflixen, maar ook je kinderen een beetje in de gaten kunt houden.

En dan nét voordat je wegzakt in de bank, zeg maar tussen het beëindigen van de douche sessie en het weggooien van je vieze was, vul je nog snel even de wasmachine en de droger. Gewoon om niet straks in je gezonde lijf eerst een week te staan wassen. En in de avond delegeer je het opvouwwerk naar je partner en je kinderen. Dan hoeven zij zich niet vervelen nu jij even niet beschikbaar bent om ze te vermaken.

Delegeren, delegeren, delegeren

Wat er dan nog over blijft om bij te houden kun je ook prima delegeren; stofzuigen en de vaat. Zelfs kinderen willen hierbij helpen. En ook al gebeurt het niet zoals jij het zelf zou doen, het gebeurt. En daar moet je je voor nu even bij neerleggen, letterlijk 😉

Als je er op deze manier voor kunt zorgen dat het hele gezin schoon en netjes voor de dag kan komen en te eten krijgt, dan moet je je verder nergens zorgen om maken en lekker de tijd nemen om uit te zieken. Al het andere komt wel als je weer beter bent.

 

Het huishouden runnen als Mam ziek is

Vergeet dit niet te pinnen zodat je het altijd terug kunt vinden!

 

Ben je nu zo ziek dat je in bed blijft liggen of zweet je veel? Ga dan niet met je zieke lijf dat hele bed staan afhalen en verschonen. Vraag je partner het onderlaken af te halen en verschoon alleen de kussensloop en dat laken. Dat maakt al een heel verschil en geeft het gevoel een frisser bed te hebben.

Als je je al weer een beetje beter voelt hijs je dan wel weer in gewone kleding, zodat je hoofd ook de switch kan maken en zich ook sneller beter voelt. Hij kan er dan voor zorgen dat je stemming en je lichaam een boost krijgen.

Delegeer je gezond

Ga nu niet de supermam uithangen en blijf alles zelf doen. Zolang je huisgenoten hun natje en droogje op tijd krijgen hebben ze niet in de gaten dat jij ziek bent. Erger nog, jouw herstel zal dan waarschijnlijk steeds langer duren. En ik weet uit ervaring dat niemand jouw werk ziet als het niet gebeurt. Maar vraag! Geef gewoon aan wat er moet gebeuren, vraag om hulp. Zorg nu even alleen voor jezelf en delegeer.

Niet iedereen is gelijk

Elke familie, elk gezin is anders, dat besef ik ook. Dus pas de ideeën zo aan zodat ze bij jouw gezin passen. Maar doe de nodige dingen of laat dit doen en maak je verder even nergens druk om. Des te langer je doorgaat, des te zieker je wordt, des te langer je genezing duurt.

Ik zou het heel erg fijn vinden als jij in een reactie hieronder laat weten hoe jij dit oplost. Jouw tips en ideeën deelt, ook voor andere moeders, omdat we allemaal een ander huishouden runnen en jouw tip net dat verschil kan maken voor een andere mama.

Dus; hoe run jij je huishouden als je ziek bent?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

 1. Ik run het niet… ik heb geen partner, wél 2 kinderen. (12 en 6 jaar) Die van 12 organiseert het ontbijt en de lunchboxen voor beiden, en s’avonds een kant en klaar maaltijd, of soep met brood en een gebakken ei. (Scouting betaald zichzelf zo 3 dubbel terug!) Als ik ziek ben, (en niet een verkoudheidje hè, ik bedoel écht ziek) dan accepteer ik (net iets te laat, maar uiteindelijk toch wel) dat het zo is, en dat het huishouden daar een tik van zal krijgen is dan iets wat ik voor lief neem… eerst moet ik zo snel mogelijk zien op te knappen.
  Alleen vorig jaar was het anders, ik was heel ziek, toen ik en na drie dagen soep en brood nog steeds zieker werd heb ik de hulp van mijn Facebook vrienden ingeroepen. Ik plaatste een oproepje: “mensen ik vraag nooit om hulp, maar ik ben al dagen zo ziek… als er iemand een grote pan soep aan het maken is met veel verse groentjes, zouden wij daar dan 3 kommetjes van mogen hebben?” En de reacties die daarop volgden waren ongelooflijk… de rest van de week werden er hele verse maaltijden aan mijn deur afgeleverd. Een paar dagen later lag ik in het ziekenhuis en toen ik daar weer van thuis was, ging de kookhulp nog even door. Mijn bericht op Facebook was niet om aandacht te trekken, maar de simpelste manier om de vraag neer te leggen bij de mensen die de tijd en mogelijkheid hadden om me te helpen. Mensen die niet konden of wilden helpen, konden het bericht negeren. Ik was verbaasd over de response… En ik heb geleerd dat het ok is om om hulp te vragen. Veel mensen zijn bereid om te helpen.

  Groetjes
  Wendy

  1. Author

   Wat geweldig Wendy. We klagen veel over geen sociale contacten meer door social media, maar ik heb ook al een aantal keren gemerkt dat mensen daar nog steeds toe bereid zijn als het er op aankomt. En dat ze jou zo goed weer op de been hebben geholpen is een prachtig voorbeeld ervan. Ik hoop dat het nu goed met je gaat en dat je gezond mag blijven. Dankjewel voor je verhaal.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?