Vrouw op een klif

Hoe hoog leg jij de lat?

Hoe hoog leg jij de lat?

‘Vroeger’, toen ik een startende huisvrouw en moeder was, móest ik veel van mezelf. Ik was vrij jong moeder en ik had het idee dat ik mezelf moest bewijzen. Dat betekende dat ik de lat behoorlijk hoog legde. Je kon bij wijze van spreken met een liniaal door mijn kasten: alles keurig gesorteerd in rechte stapeltjes. Als ik de badkamer poetste, nam ik alle muren ook meteen me. Plus het plafond. Ik was behoorlijk maniakaal, mag ik wel zeggen. Ik was dan ook altijd ‘druk’.
Gelukkig ben ik nu wat relaxter: In het algemeen als persoon en in het bijzonder voor wat betreft het huishouden.

Vrouwen leggen de lat hoog

Als coach kom ik veel vrouwen tegen die de lat enorm hoog leggen. Daarnaast móeten vrouwen behoorlijk veel. Met name van zichzelf:

 • Ze moeten elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten
 • Ze moeten voldoende bewegen
 • Ze moeten er ‘goed’ uitzien, wat dat ook mag zijn
 • Ze moeten een goede baan hebben
 • Hun kinderen moeten een beetje kek in de kleren zitten en het ‘goed’ doen op school
 • Hun huis moet er uitzien alsof er elk moment een woontijdschrift langs kan komen om een reportage over onze inrichting te maken.

Oh, en niet te vergeten: van hun liefdesleven moeten ook de vonken afschieten.

 

Hoe hoog leg jij de lat?

 

Maak van moeten willen

Ik word al een beetje moe als ik alleen al bovenstaande zinnen lees. Het ‘moeten’ klinkt heel anders wanneer je er ‘willen’ van maakt:

 • We willen het liefst elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten
 • We willen voldoende bewegen
 • We willen er goed uitzien
 • We willen een goede baan hebben
 • We willen dat onze kinderen een beetje kek in de kleren zitten en het ‘goed’ doen op school
 • We willen dat ons huis er uitziet alsof er elk moment een woontijdschrift langs kan komen om een reportage over onze inrichting te maken.

En ja: We willen een het liefst een liefdesleven waar de vonken af schieten.

Wees lief voor jezelf

Op mij komen de Willen-zinnen veel zachter en aardiger over. Bovendien impliceert het een beetje dat we het dan misschien wel graag willen, maar als het niet lukt is het ook oké. En dat is misschien precies wat wij vrouwen eigenlijk zouden ‘moeten’ willen: Wat liever en zachter voor onszelf zijn. Want als we onszelf wat minder opjagen met een zweep over eigen rug, en onze grootste vijand: ons hoofd, onze gedachten, het zwijgen wat kunnen op leggen krijgen we waarschijnlijk veel meer gedaan.

En natuurlijk: Sommige dingen ‘moeten’ ook echt gewoon. Maar het is interessant om je af te vragen of iets ook echt móet, of dat je jezelf hebt wijs gemaakt dat het moet.

Wat is echt belangrijk

Wanneer je je soms overweldigd voelt, kijk dan eens wat ècht belangrijk is, en laat de rest voor wat het is. Het komt wel weer, echt. Maak het zo gemakkelijk mogelijk voor jezelf. En trouwens: Niemand heeft gezegd dat jij alles in je eentje moet doen; maak gebruik van de overige gezinsleden. En soms betekent dat dat je even moet doorzetten, want voor het verdelen van huishoudelijke taken krijgt niemand applaus. Maar als je met meer mensen, hoe klein ook, in een huis woont, heb je ook eerder troep en moet er vaker gepoetst worden. Maar nergens staat in beton gegoten dat jij diegene moet zijn. Bovendien heeft een kind die het huis uit vliegt, ook nog eens iets aan die skills. Dat weet ie nu nog niet, maar let op: op een dag is ie je er dankbaar voor.

Sta eens stil

Juist als je je druk en opgejaagd voelt, is het goed om eens een stil te gaan staan en na te denken over wat je nu aan het doen bent: Ben je als een kip zonder kop bezig of heb je rust en overzicht? Juist even stilstaan in de grote chaos kan je helpen om overzicht te krijgen.

In het vliegtuig word je bij calamiteiten geacht om eerst zelf je zuurstofmasker op te zetten, alvorens anderen te helpen. In het gewone leven is het ook uitermate belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, om op die manier goed voor de mensen in je omgeving te kunnen zorgen.

Leg jij jezelf ook teveel op? Of vind je dat er van buitenaf teveel van je wordt gevraagd? Zorg jij goed voor jezelf?
Foto: Hannah Busing 

Schrijver | Waar is Mam
Ik ben Evelyn Reidinga, bouwjaar 1971, getrouwd met Bert en moeder van twee volwassen zoons. Ik ben werkzaam als zelfstandig coach en daarnaast nog een aantal uren per week werkzaam bij een welzijnsorganisatie. In mijn vrije tijd kan ik uren kijken naar series en docu’s. Ik hou van haken, foto’s bewerken, bullet-journalling. Ik ben gek op interieur-styling en ik hou er van om uit eten te gaan wijn te drinken en ik probeer regelmatig aan lichaamsbeweging te doen in de vorm van Bodypump en hardlopen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?