6 irritante opmerkingen van je moeder waarvan je moet profiteren

6 irritante opmerkingen van je moeder waarvan je moet profiteren

6 irritante opmerkingen van je moeder waarvan je moet profiteren

Nog een half jaar en dan komt Sarah ook bij mij op bezoek. Ik bereid me er al langzaam op voor door af en toe iets te lezen wat bedoeld is voor de 50-plus doelgroep. Daar kwam ik een opsomming tegen van 50 irritante opmerkingen waarmee je moeder je gillend gek maakt. Zeer herkenbaar. Altijd al had ze van die irritante opmerkingen waar je de kriebels van kreeg, ook vroeger. Toch zijn er een aantal bij, waarvan ik anno nu, nog steeds profiteer. Sterker nog; ik vertel ze nu mijn eigen kinderen.

“Maak je bed op!”

Het eerste goede gevoel dat je ’s morgens kunt krijgen is het opmaken van je bed. En dat is je waarschijnlijk ook zo geleerd van huis uit. Maar het is zo makkelijk tegenwoordig met niet meer dan een dekbed en eventueel een sprei, om het gewoon maar te laten liggen. “Ik kruip er vanavond zo weer onder” is een bekende uitspraak hierin. Vroeger, in de tijd dat ik jong was, hadden we nog een onderlaken, een bovenlaken, een aantal dekens en een sprei. Als je er ’s nachts even hevig in had liggen woelen dan kon je in de ochtend het onderlaken opnieuw instoppen, het bovenlaken terugslaan, het kussen opkloppen en vervolgens het sprei erover leggen. Elke morgen weer.

Terugkijkend hebben we het toch honderd keer makkelijker gekregen m.b.t. het opmaken van ons bed. Waarom maken we het dan niet meer op? Er is niks fijner dan op een slaapkamer met een opgemaakt bed te komen. Het oogt mooier, het voelt beter en het lijkt opgeruimd(er). Doe het gewoon! Het is het eerste goede gevoel van de dag.

“Ruim je kamer op!”

In dit geval is het niet alleen je slaapkamer maar je huis. Een opgeruimd huis doet wonderen. Lees hier maar eens. Er is toch niets fijner dan ’s ochtends op te staan en een opgeruimde slaapkamer in te kijken. Een evenzo opgeruimde badkamer te kunnen gebruiken en beneden aan een opgeruimde ontbijttafel plaats te nemen. Nu overdrijf ik misschien een beetje, maar het zou geweldig zijn. Zo perfect hoeft het niet te zijn, maar als je voordat je naar bed gaat opruimt, kom je al een heel end. Opgeruimde tafels, een opgeruimd aanrecht en geen rondslingerende kleding in de badkamer. Dat doet je humeur goed.

“Maak eerst het oude af voordat je aan iets nieuws begint”

Hier heb ik nog altijd moeite mee. Ik heb deze boodschap doorgegeven aan mijn kinderen en die leven hem nog beter na dan ik. Vooral in mijn creatieve uitspattingen kan ik mezelf niet aan deze regel houden. En Pinterest is daar voor een deel schuldig aan ;-). Zodra ik iets leuks zie, bijvoorbeeld een gehaakte muts, een gebreide kabeltrui, of een leuke mand,’die perfect in mijn huis past’ en ‘waarvoor ik het garen nog heb liggen’ vergeet ik het project (of de projecten) waarmee ik bezig ben.
In mijn werk ben ik ook af en toe de focus kwijt. In het verleden was het nog erger. Wanneer ik midden in een tekst zat, popte er onderin het scherm een melding op van Facebook. Of er gaat een deuntje af van mijn mobiele telefoon die me ook iets wil vertellen. BAM  uit mijn concentratie! Als er dan iemand iets vroeg gaf ik meteen ‘even’ antwoord. Daarna scrolde ik nog ‘even’ door de andere berichten en door dan ook nog maar ‘even’ door mijn tijdlijn. En ineens was ik een half uur verder. Twee keer op een dag zo’n akkefietje en ik was een compleet uur kwijt.
Dat overkomt me nu niet meer. Ik lees op bepaalde tijden de berichten van alle social media en reageer ook alleen dan. Ook staan de push-meldingen op mijn laptop uit. Mijn mobiele telefoon blijft beneden wanneer ik boven zit te werken. En ik ben (zonder dollen) dubbel zo productief.
In het huishouden overkomt me dit niet. Mijn routine zit er zo in gebakken, dat alles op de automatische piloot gaat en op die manier worden alle taken gedurende de week afgewerkt. Soms lukt het mij niet om alle taken af te krijgen, maar dat pik ik dan later op of het is gewoon de volgende keer weer aan de beurt. Over het algemeen duren de taken echter zo kort dat het zo gepiept is. Tenminste als je het consequent volhoudt.

“Verdoe je tijd niet!”

Ik vind zo’n beetje alle verspilde tijd zonde. Toen ik nog geen kinderen had was ik daarin heel erg. Ik wist voor elke ‘wachttijd’, bijvoorbeeld het opwarmen van een beker melk, wel iets wat ik even kon doen. Het aanrechtkastje afnemen of het brood weer in de kast stoppen. Ik stond nooit stil. Pas toen de kinderen er waren was ik dankbaar dat ik even stil kon staan, dus nam dat gedrevene af.
Nu heb ik het nog steeds. In mijn hoofd bedenk ik telkens wat ik ga doen, hoeveel tijd het kost en wat ik tussendoor even kan doen. Zo is het ook de takengroep van ‘elke middag’ op het het huishoudschema ontstaan.
Tijdens het eten koken, vouw ik de droge was, pak ik de vaatwasser in en soms stofzuig ik tussendoor ook nog of maak ik een keukenkastje schoon. En ik begrijp heus dat niet iedereen dat kan, ook niet na een aantal maanden. Maar in plaats van je Instagram te doorzoeken tijdens het koken kun je dus ook iets anders doen, waardoor je ’s avonds lekker op de bank kunt wegzakken om vervolgens de gemiste social media te kunnen doorbladeren.

 

6 irritante opmerkingen van je moeder waarvan je moet profiteren

 

“Goed onthouden!”

Deze heb ik vertaald naar ‘gebruik een agenda’. En dat kan een papieren of een digitale versie zijn. Maar zorg ervoor dat je geen afspraak en taak meer vergeet. Ik gebruik de Google agenda op mijn laptop en op mijn mobiele telefoon. Ook mijn huisgenoten hebben de app op hun telefoon en maken gebruik van de familie-agenda. Deze agenda synchroniseert met de mijne. De kinderen hebben elk hun eigen agenda, die ik ook in beeld heb. En zo weten we allemaal van elkaar waar we zijn of waar hij of zij mee bezig is. Het helpt ons enorm om dingen, vooral afspraken niet te vergeten.

Aansluitend hierop heb ik er zelf eentje toegevoegd:

“Maak een to-do lijst”

Als inmiddels bekende ‘Koningin der Lijsten’ 😉 kon je dit verwachten. Van deze tip kon ik je echt niet onthouden, omdat het namelijk zo handig is. Als je alles opschrijft, kun je niks meer vergeten en wat is het toch heerlijk om uiteindelijk al die afgestreepte taken te zien staan.

“Blijf jezelf!”

En deze heb ik vertaald in ‘creëer je eigen systeem’. Zoals ik al eerder even aangaf is niets voor iedereen gelijk. Het moet passen bij jouw leven, het ritme van alledag, je werk, je gezin, je ideeën. Zo ook het huishoudschema. Ik hoor dagelijks opmerkingen en vragen voorbij komen over het feit dat het huishoudschema niet past. Nee, dat zou ook uniek zijn! Toch? Want ik heb het gemaakt naar mijn systeem en daarom werkt het voor mij. Maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen werkt. Wat ik er wel van kan zeggen is dat met een aantal kleine aanpassingen het voor jou ook kan werken. En dat jij dan ook je huishouden in een uur per dag doet, net als ik.

Hoe krijg ik een systeem?

Als jij die kleine aanpassingen wilt aanbrengen en van het systeem helemaal jouw routine wilt maken, dan kan ik je ook helpen. In Routine in 4 weken, die binnenkort van start gaat, wil ik je leren wát een routine is, hoe je je eigen systeem opstelt zodat het precies bij jou past en hoe je het navolgen ook daadwerkelijk volhoudt. Meer informatie daarover vind je hier.

Welke irritante opmerking kun jij je van je moeder nog herinneren? En aan welke heb je nu nog iets?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

  1. We zijn zo’n beetje van het zelfde jaar denk ik want dit zei mijn moeder ook altijd. Ik herken heel veel in ieder geval. Ook in de dingen die je nu doet.

    Het enige wat wij anders doen hier in huis is je bed opmaken. Wij slaan de dekbedden juist open zodat het kan luchten. Je hebt er tenslotte de hele nacht in liggen snurken, toch? En dan vind ik het wel net zo fris om dat even te laten luchten in de ochtenden. Het komt er dan niet meer van om de bedden op te maken, want we komen eigenlijk niet meer boven voordat we naar bed gaan. En de meiden hier hebben met een opengeslagen bed geen probleem ?

  2. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen en zo waar! > “ruim de rommel achter je kont op”. Helpt 200 % in het huishouden….

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?