Gezond en goedkoop boodschappen doen

10 tips om gezond en goedkoop boodschappen te doen

10 tips om gezond en goedkoop boodschappen te doen

Voordat ik mijn menu’s wekelijks plande kwam het nogal eens voor dat ik om 5 voor 5 nog niet wist wat we gingen eten, niets had voorbereid en alles nog bevroren in de diepvries lag. Als er dan van die hongerige pubers van boven komen omdat ze zich niet meer kunnen concentreren op hun huiswerk voel je je behoorlijk schuldig. En sja, wat er dan op tafel kwam was meestal niet gezond en goedkoop.

 

Gezond en goedkoop boodschappen doen

 

Beter voorbereid met mijn boodschappenlijstje

Tegenwoordig ben ik beter voorbereid, al gaat het nog weleens mis omdat ik het weer eens te druk heb. Maar ik plan mijn weekmenu een week van te voren, inclusief een boodschappenlijst dat ik braaf aan het eind van de week afwerk. Maar dat doe ik wel op een speciale manier, waarbij ik én gezond en goedkoop inkoop.

Zo doe ik de boodschappen gezond en goedkoop

 1. Producten

  Je kent het wel, die stickers die aangeven dat een product bijna over de houdbaarheidsdatum heen is. Die producten zijn vaak nog best goed en kun je nog prima eten. Meestal liggen deze producten bij de kassa, apart in een mand of in het koelvak vooraan. Profiteer van deze aanbiedingen, er is niets mis mee.

 2. Vlees

  Hiervoor geldt hetzelfde. De houdbaarheidsdatum is een uiterste verkoopdatum, wat betekent dat het vlees echt niet precies op de houdbaarheidsdatum gaat bederven. Wanneer er een sticker op zit dan is het nog een aantal dagen houdbaar en als je het meteen in de diepvries bewaard nog langer. Gooi het in je kar en je vult lekker voordelig je diepvries.

 3. Brood

  Wil je in het weekend een lekker ontbijtje met een bolletje of croissantje? Koop ze dan tijdens de aanbiedingen. Er is een supermarkt die dagelijks vier broodjes voor een euro aanbiedt. En brood kan ook in de diepvries. 😉

 4. Aanbiedingen

  Houd alle folders in de gaten. Supermarkten, maar ook andere winkels bieden vaak acties van bijvoorbeeld 2 halen, 1 betalen of meerdere aantallen voor een sterk gereduceerde prijs. Wanneer dit houdbare producten zijn sla ze dan in en vul je voorraadkast.

 5. Eigen merk

  Probeer eens het eigen merk in plaats van de grote merken. Het zal je verbazen dat er bijna geen verschil is in smaken of dat een eigen merk ook best goed smaakt. En het scheelt echt te veel in prijs om het te laten liggen.

 6. Seizoen

  Koop vers producten, zoals groente en fruit, in het juiste seizoen. Groente en fruit kun je ook bewaren in de diepvries en zo hoef je geen dure producten te kopen in een ander seizoen. Daar komt bij dat groente en fruit in het juiste seizoen ook nog veel lekkerder zijn! Of kweek je eigen groente.

 7. Pubers eten véél

  Zoals jullie weten hebben wij een huis vol pubers en die eten véél! Ik laat ze zich eerst volproppen met gezond voedsel, wat altijd goedkoper is, voordat ze aan andere snacks beginnen. Meestal willen ze deze, vaak duurdere, hapjes dan niet meer. Het scheelt een hoop duiten, zeker bij pubers. Maar ook bij kleinere kinderen kun je dit foefje toepassen.

 8. Ouderwets zegels sparen

  Het kan echt uit om gratis zegeltjes te sparen. Je krijgt ze toch en alles wat je ermee kunt sparen is gratis. Wanneer dit niet zo is, neem ik alsnog de gratis zegels mee en geef ze weg. Zo doe je iemand anders ook nog een plezier.

 9. Koopzegels

  Ook koopzegels neem ik bij mijn boodschappen. Het is op dat moment een kleine investering, maar je krijgt er altijd meer voor terug dan dat je hebt betaald. Deze koopzegels zijn mijn spaarpotje voor de Kerstdagen.

 10. Boodschappenlijst

  Tot slot, en misschien wel de meest belangrijke, ga winkelen met een boodschappenlijst. Dat je niet moet gaan winkelen vlak voor het eten, dat weet inmiddels iedereen. Maar maak ook een menuplan, aan de hand daarvan een boodschappenlijst en neem deze mee. En houd je hier ook aan. Ga niet door de knieën voor impulsaankopen, die maken je boodschappen juist weer duur, omdat dit vaak de aankopen zijn die je niet nodig bent.

Bonustip

Ga alleen! als je kinderen, of zelfs je man, dingen in je kar gooit die je niet van plan was om mee te nemen! Tip van een ervaringsdeskundige 😉

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips of heb jij misschien nog andere om gezond en goedkoop boodschappen te doen?

 

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

1 reactie

 1. Ik zie dat ik heel veel te leren heb op deze site. 🙂 Het boodschappenlijstje lukt me… soms.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?