Hoe ik mijn kinderen leerde gezond te leven

Hoe ik mijn kinderen leerde gezond te leven | 5 manieren

Hoe ik mijn kinderen leerde gezond te leven | 5 manieren

Bij de geboorte woog ik acht en een half pond. Tijdens mijn kindertijd was ik altijd te zwaar en te klein. De schoolarts leerde mij mijn voedsel 32 keer te kauwen alvorens door te slikken. Ze wou hiermee bereiken dat ik eerder verzadigd raakte. Maar ik was, en ben nog steeds, altijd de laatste aan tafel, dus dat was en is niet het probleem. Mijn klasgenootjes vonden het wel fijn dat ik wat dikker was dan de rest want dan was er altijd een scheldwoord paraat wanneer we het even niet eens waren. Ik werd niet systematisch gepest want ik kon mijn mondje wel roeren en ben niet zo heel snel bang. Wanneer ik oude schoolfoto’s terugkijk ben ik helemaal niet dik, maar mollig. Een gezond kind zeg maar, met van dat babyvet dat in de pubertijd “wel verdwijnt”, volgens de huisarts. Maar bij mij, als eeuwige uitzondering, niet.  En in de pubertijd is het extra vervelend wat forser te zijn dan de gemiddelde vriendin. Er was altijd wel iemand die meende dat ik er zelf niet van op de hoogte was en mij eraan herinnerde.

Ik ben gewoon te klein voor mijn gewicht.

De lengte en de aanleg zit in de familie en met deze wetenschap wilde ik mijn kinderen het bovenstaande leed (of nog erger) besparen. Dus leerde ik ze gaandeweg een gezonde levensstijl aan en motiveerde ze te bewegen, zodat ze niet in mijn voetsporen treden.

 

Hoe ik mijn kinderen leerde gezond te leven

Hoe ik mijn kinderen een gezonde leefstijl aanleerde

 1. Bewegen

  Als peuter gingen ze op woensdagmiddag enthousiast naar de gymnastiekzaal om daar allerlei capriolen uit te halen zodat ze na thuiskomst op de bank in slaap vielen. Ergens halverwege de basisschool kozen ze beide voor een andere sport nadat ze een aantal clinics hadden gevolgd. Dit hebben ze jaren gedaan en ze hebben er vele vriendschappen aan overgehouden. Bovendien volgden ze tijdens de basisschool allerlei activiteiten, op, maar ook naast school.
  Mijn kinderen gingen en gaan nog steeds op de fiets naar school, ook al is die school nu verder weg. Nu, in de puberleeftijd, houden ze beide hun conditie bij door hard te lopen en work-outs te doen in de garage, waar ze een heuse fitness ruimte hebben ingericht.

 2. Buiten spelen

  Het buiten spelen begon uiteraard in de achtertuin en later eens bij de buren of bij een schoolvriendje. Er werd gefietst, een potje voetbal gespeeld, gesprongen op de trampoline, touwtje gesprongen en gezwommen. Dat is nu niet meer aan de orde. Ze hebben daarvoor in de plaats hun eigen ‘gym’ in de garage.

 3. Niet teveel tv

  Op een regenachtige woensdagmiddag mochten mijn kinderen even tv kijken om de verveling uit te bannen en mama geen tijd had. Verder kwam overdag de tv niet aan. ‘S avonds waren het programma’s als De Wereld is mooi, Winx Club, Totally Spice en later Spangas. Maar tv kijken gebeurde alleen nadat het huiswerk af was. Nu vullen ze zelf in waar ze naar kijken. Maar ik merk doordat ze niet echt grootgebracht zijn met de tv als vermaak dat het geen echte kijkers zijn geworden. Ook mijn interesse voor de tv, die zo goed als nihil is, heeft daartoe bijgedragen.

 4. Goed voorbeeld

  Om je kinderen te kunnen motiveren moet je zelf natuurlijk ook laten zien hoe je wilt dat zij het doen. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Zelf ook je best doen en de kinderen volgen vanzelf. Vooral jonge kinderen leren heel snel door naar anderen, met name hun ouders, te kijken. Ze kopiëren vervolgens het waargenomen gedrag en op een gegeven moment hoort het bij hun leven.
  Zo maken we vaak lange wandelingen, eten we gezond en brengen veel tijd samen door.

 5. Gezonde eetgewoonten

  De pauze snack en de lunch worden altijd thuis klaargemaakt en meegenomen. Toen naar school, nu ook deels naar het werk. Er wordt niets gekocht. En als drinken werden er geen zoete pakjes drinken meegegeven, maar water in een eigen fles. Thuis had ik altijd gezonde snacks beschikbaar.
  Ik heb mijn kinderen ook nooit beloond met voedsel, iets dat ik zelf helaas wel ken. Prioriteit is het eten van de warme maaltijd samen, als gezin. We bespreken de dag en de plannen met elkaar. De kinderen hebben ook inspraak in het weekmenu. Op deze manier betrok ik ze altijd bij het proces en leerden ze meer over eten en koken en hielpen ze me vaak.

Mijn kinderen weten hoe je gezond moet leven

Nu mijn kinderen ouder zijn kunnen begrijpen ze de achterliggende gedachte en gaan ze verantwoordelijk met voeding en bewegen om. Ze vinden het ook belangrijk hun lijf goed te verzorgen en begrijpen nu ook waarom ik destijds bepaalde etenswaren weigerde te geven of te kopen.
Ze weten hoe je gezond moet leven en dat bewegen en gezonde voeding belangrijk is. Dit wil niet zeggen dat ze het strikt opvolgen, want ook zij lusten af en toe wel een patatje mayo, een ijsje met slagroom en een lekkere zak chips. Maar ze zijn altijd bewust met eten en bewegen bezig en zorgen, ondanks af en toe een verwennerij, altijd goed voor hun eigen lijf.

Een gezond leven voor onze kinderen; Ik hoor graag of jij nog meer suggesties hebt?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

6 reacties

 1. Lastig he!
  Ik probeer ook mijn kinderen zo gezond mogelijk te laten leven maar ik moet eerlijk zeggen dat Ik het soms best moeilijk vind!

  Wat ik vooral doe is veel bewegen. Op de fiets naar school, naar de speeltuin etc. ☺️

 2. Goede tips, dat probeer ik ook inderdaad. Ik was als kind ook nooit de smalste of lichtste (zware botten noemden we dat…). Mijn kinderen daarentegen zijn allebei heel smal en licht, geen idee hoe dat komt. Maar het is wel fijn als ze dat vasthouden, dus veel bewegen en gezond eten staat bij ons ook hoog in het vaandel.

 3. Wat betreft daf goede voorberld geven, probeer ik ook zo min mogelijk de auto te pakken. Met de fiets of lopend kom je er ook wel!
  En met slecht weer is de wii hier favoriet, vooral dat spel waar ze de dansjes nadoen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?