Het nut van nieuwe dingen doen

Het nut van nieuwe dingen doen

Het nut van nieuwe dingen doen

“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”
– Albert Einstein –

Als je lange tijd achter elkaar het zelfde doet ga je, net als een langspeelplaat van vroeger (oma vertelt), in een groef lopen. Dat geldt als je achter de lopende band staat, maar ook als dat niet het geval is, kun je gemakkelijk in een groef komen. Het ritme van de kinderen naar school/ opvang brengen. Zelf aan het werk gaan voor een baas die je misschien niet eens zo goed waardeert. Weer naar huis waar de kinderen helemaal geen zin hebben om mee te werken want ook zij zijn moe. Eten koken, eten met het gezin, de boel opruimen, een wasje draaien, de kinderen op bed leggen.

En uiteindelijk uitgeteld op de bank zakken met een kop thee. En met die kop thee moet je niet te lang blijven zitten want morgen moet je weer op tijd uit de veren om datzelfde riedeltje weer af te draaien.

Ik wil plezier in mijn werk

Ik ben pas zelf weer uit één van mijn groeven groef gekropen. Naast mijn coachpraktijk werk ik  een aantal uren in loondienst. Voor mij staat werkplezier voorop; natuurlijk is de beloning ook bijzonder belangrijk, maar als ik niet met plezier kan werken, houdt het voor mij snel op. De reden dat ik op zoek ging naar een andere baan is dat mijn vorige werkgever geen garantie kon geven of ik er over een half jaar nog wel zou kunnen werken. Helemaal niet erg, maar ik ga niet afwachten. Daarom ben ik nu aan de slag in een nieuwe baan. Een leuke baan bij een jonge zorgorganisatie: letterlijk en figuurlijk. De organisatie bestaat nog niet zo lang èn de gemiddelde leeftijd van de medewerkers is dertig. Dat is vóórdat ik kwam dan. 😉

Het is even wennen

En hoewel ik al best vaak met het bijltje ‘Nieuwe Baan’ heb gehakt, was het mij toch weer even ontschoten hoeveel tijd en energie het kost om te beginnen in een nieuwe baan. Nieuwe mensen om je heen, die je moet aftasten en zij jou, nieuwe systemen die je nog niet eerder bij de hand had en waarvoor je een triljoen nieuwe wachtwoorden moet onthouden. En nieuwe cliënten met wie je bij nul gaat beginnen. Allemaal leuke dingen, maar ook soms wat overweldigend.

Want naast het afwikkelen van mijn oude baan, het starten in een nieuwe baan, en het werk in mij coachpraktijk staat er ook weer een evenement voor de deur die ik mee help organiseren en oh ja, ik heb ook nog een gezin met een huishouden. Allemaal dingen die ik prima kan handelen, maar alles bij elkaar heeft het me wel her en der even van mijn a propos gebracht.

Als gevolg daarvan vergat ik wachtwoorden, kwam ik te laat op afspraken en vergat ik zelfs sommige belangrijke taken te doen. Vervelend, maar niet meer dan dat. Wijsheid komt blijkbaar inderdaad met de ouderdom, want ik laat me niet meer zo gemakkelijk gek maken. Heerlijk! Ik weet dat het een fase is, en ik sta mijzelf ook toe om even hier en daar als Pluto op glad ijs door het leven te gaan. Het gaat namelijk voorbij. Het is een logisch vervolg op een keuze die ik heb gemaakt, en door omstandigheden die ik wellicht niet heb gekozen, maar waarvan ik weet dat ik ze niet kan veranderen. En daar kan ik dus domweg niets aan doen.

 

Het nut van nieuwe dingen doen

 

Je kunt kiezen

Prik me er niet op vast, maar volgens mij waren de arbeidsomstandigheden die we vandaag de dag hebben nog nooit zo goed. We worden beschermd door allerlei wetten die er zijn op het gebied van arbeidsomstandigheden. Natuurlijk; door alle technologieën die we hebben, is de druk die op ons staat sterk verhoogd. Ik heb mij wel eens laten vertellen dat wij in deze tijd net zoveel indrukken op een dag moeten verwerken als de oermens in een gemiddeld leven. Ga er maar aan staan. Maar tegelijkertijd hebben we ook een keus; meer dan ooit tevoren zou ik zelfs willen beweren.

Niet klagen, maar klimmen

Als je eenmaal in je groef zit, dan is het lastig eruit komen. Maar het loont de moeite om af en toe te proberen om er wèl uit te klimmen. Zelfs als dat lastig is. Want dat is het. Gemakkelijker is het blijven zitten in je groef en er wel over klagen maar er niets aan doen. Als je alles op een rijtje zet en de uitkomst is negatief, dan moet je dus iets aan je situatie veranderen, je zult er van opknappen, echt. Niet meteen: het gooit je even in de war. Maar uit onbalans ontstaat weer balans. Gewoon je neus dicht knijpen en in het diepe springen. En dat hoeft echt niet zo rigoureus als ik heb gedaan door een andere baan te zoeken.

Kijk eens kritisch of er dingen zijn die je zou kunnen delegeren. Misschien is een schoonmaakhulp een middel, of kan je partner de administratie gaan doen.

En bedenk eens of de dingen die je doet, ook inderdaad allemaal gedaan moeten worden: natuurlijk is een schoon huis belangrijk en fijn, maar ook gewoon lekker met de kinderen iets leuks doen is misschien nog wel veel belangrijker.

En zijn de taken een beetje evenredig verdeeld tussen jou en je partner?

Kortom: iets nieuws beginnen gaat niet altijd van een leien dakje. Maar wat is het fijn om weer even een ander liedje te horen!

Foto: J. Kelly Brito

Schrijver | Waar is Mam
Ik ben Evelyn Reidinga, bouwjaar 1971, getrouwd met Bert en moeder van twee volwassen zoons. Ik ben werkzaam als zelfstandig coach en daarnaast nog een aantal uren per week werkzaam bij een welzijnsorganisatie. In mijn vrije tijd kan ik uren kijken naar series en docu’s. Ik hou van haken, foto’s bewerken, bullet-journalling. Ik ben gek op interieur-styling en ik hou er van om uit eten te gaan wijn te drinken en ik probeer regelmatig aan lichaamsbeweging te doen in de vorm van Bodypump en hardlopen.

2 reacties

 1. Beste “Mam”,

  Dit artikel kwam als geroepen. Ik kan je enkel maar 100% gelijk geven. Als je je job niet met plezier doet dan is het hoog tijd voor verandering. Momenteel werk ik deeltijds met dienstencheques. Zeker niet omdat ik dit zo graag doe maar na een paar maanden werkloos kreeg ik het benauwd ivm mijn uitkering. Als alleenstaande moeder met twee kinderen ten laste was het prioriteit om zo snel mogelijk terug aan de slag te gaan. Op een bepaalt moment maakte het mij ook niet meer uit welke job, als ik maar werk had. De omstandigheden worden er al zeker niet beter op als je moet gaan zoeken naar een job wat tijdens de kantoor uren valt, geen weekenden en avonden ivm de kids, geen hoger beroepsopleiding (enkel nog mijn bedrijfsbeheer via avondschool en een kantooropleiding voltooid) . Na 2 en half jaar voltijds interim bediende (administratie) job uitgeoefend geen vast contract krijgen omdat mijn uurrooster (40 u tussen 08.00 en 19.00) voor mij niet uitgebreid kon worden naar latere uren en weekenden. In het begin was het nog tussen 9.00 en 18.00 ten laatste, maar er werd meer en meer verwacht en dat kreeg ik niet meer geregeld. De klapper op de vuurpijl is dat ik wel een rijbewijs heb maar helaas geen auto bezit. Ik ging dagelijks met de bus 45 min naar en van mijn werk, op tijd terug wezen voordat de naschoolse opvang sluit en dan de kon de huiselijke kermis beginnen. En dan wegens “gebrek aan flexibiliteit” na korte ziekte niet meer hoeven terug komen. Mijn motivatie was zo diep gezonken.
  Uit ellende met dienstencheques gaan werken maar dit was al heel snel duidelijk de verkeerde keuze. Maar ik had wel een vast Bediende contract, beginnend met 19 uur en na verloop van tijd konden er uren bij komen. Maar ik was overtuigd van mijn kennen en kunnen en om op mijn 33e mijn dagen te slijten met een job in dienstencheque sector enkel en alleen omdat die uren bij mijn gezin paste? No Way! Ik heb heel veel respect voor de mensen die hier voor kiezen want het is een zware niet te onderschatten job. Maar ik wilde meer, ik kan meer….Wat gaan we doen?
  Sinds deze maand ben ik eruit wat ik wil bereiken en wat ik hiervoor zal moeten doen. Mijn motivatie is dan ook volledig gedraaid. Ik kan niet wachten op de positieve uitkomst die mij deze beslissing gaat geven voor mijn gezin. Het gaat hard werken worden maar waar een wil is, is een weg.
  In September start ik aan een 3 jarige voltijdse opleiding Rechtspraktijk. Als alles goed verloopt gaan mijn oudste zoon en ik samen afstuderen. Toch nog voor een Bachelor gaan…..Absoluut… Wish me goodluck 🙂

  Grtjs AW

  1. Lieve AW,

   Wauw! Dank voor je uitgebreide reactie en wat een geweldig verhaal! Je kiest voor een ander leven, wat super goed. Je wilt meer werkplezier en daarvoor ga je eerst je leven een stukje zwaarder maken, maar wat zul jij daar straks een hoop plezier van hebben! Superkrachtig van je! En samen met je zoon afstuderen; wat bijzonder voor jullie allebei!

   Ik wens je heel veel succes en plezier met je studie en ook met wat nu al definitief veranderd is!

   Lieve groet, Evelyn

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?