Niezen, hoesten, snotteren. Verkoudheid of griep?

Niezen, hoesten, snotteren. Verkoudheid of griep?

Blogpost in tekst (3)Natuurlijk helpt een kippensoepje om je luchtwegen even open te zetten. Maar daar heeft de snotteraar nu even niets aan. En dat zijn er nogal wat.
Elke winter sneuvelen er een paar aan een griep of verkoudheid en belanden een aantal dagen in bed. Liever niet aanspreekbaar, ziek en alleen en zich nog rotter voelen om de tijd die zo nutteloos voorbij gaat. Dat geldt voor mij tenminste.
Maar kun je dit voorkomen of is het gewoon een kwestie van laten gebeuren en uitzieken.

Kun je een verkoudheid of griep voorkomen?

Het is een virusinfectie, in beide gevallen, en besmettelijk. Een griep is ernstiger qua verschijnselen, maar ook zeldzamer. En in de winter komen beide vaker voor, omdat mensen dichter bij elkaar zitten.
Wat je in ieder geval kunt doen is:

  • Uit de buurt blijven van zieke mensen. Maar dat valt niet altijd mee. Je kunt moeilijk een snotterende dochter naar haar kamer sturen en haar zeggen dat ze zich niet meer in je buurt mag vertonen. Maar ga in ieder geval niet bij zieke mensen op bezoek.
  • Handen wassen, vaker dan u gewend bent. Wist je dat je eerder ziek wordt van iemand de hand schudden dan van iemand kussen die ziek is. Een verkoudheid is heel besmettelijk en het kan al gebeuren doordat je een deurklink hebt vastgepakt en vervolgens in je ogen wrijft.
  • Slaap genoeg, eet goed en gezond, zorg voor weinig stress. Dit helpt allemaal mee aan een betere weerstand.

[bctt tweet=”Van een hand schudden wordt je eerder ziek dan van een zoen.”]

Toch een verkoudheid opgelopen?

Weinig aan te doen, het duurt gewoon een week. Uitzieken noemen ze dat. Er is geen geneesmiddel tegen een verkoudheid, behalve tijd. Je kunt een paar middeltjes aanschaffen om het ziektebeeld iets te verlichten. Bijvoorbeeld een neusspray, een hoestdrank of paracetamol. Maar zonder diep in de buidel te tasten en zonder deze chemische middelen, waar het echt niet van over gaat, zijn er een aantal alternatieven die gezonder, goedkoper en misschien wel effectiever zijn, zoals

  • een stoombadje met een buideltje kamille thee of een paar druppels eucalyptusolie voor extra lucht.
  • extra vitamine B of C tegen symptomen van allergie
  • een heet compres van 1 deel azijn en drie delen water op borst en keel leggen om het slijm kwijt te raken
  • gorgelen met een paar druppels cipresolie of tijmolie tegen keelpijn
  • veel rust, veel water en thee van lavendel tegen koorts en spierpijn

[bol_product_links block_id=”bol_56a7c1858b371_selected-products” products=”9200000005153490,9200000005153498,9200000005153500″ name=”Griep” sub_id=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”850″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Het wordt alleen maar erger

Koorts, opgezette klieren, benauwdheid, moeite met slikken, pijn op de borst, oorpijn, uitslag, allemaal complicaties die niet bij een verkoudheid horen. De veroorzaker hiervan is een bacterie en hiervoor moet je echt even naar je huisarts.
Ga ook als de verkoudheid al meer dan twee weken duurt.

Ik hoop dat beide jullie deze winter overslaan. Maar mocht het je toch overkomen dan wens ik je sterkte en beterschap.

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?