Lezersvraag - Ontbijt overslaan, is dat verstandig-

Lezersvraag | Het ontbijt overslaan, is dat verstandig?

Lezersvraag | Het ontbijt overslaan, is dat verstandig?

“Mijn puberdochter slaat het ontbijt over, een maaltijd die ik altijd de belangrijkste van de dag heb gevonden. Is dat goed?”

Zolang ze op andere tijden van de dag de benodigde voeding krijgt, is het niet schadelijk voor haar dat ze niet ontbijt, maar het kán haar prestaties beïnvloeden. Onderzoek wijst uit dat mensen die wél ontbijten later op de ochtend lichamelijk en geestelijk efficiënter functioneren en sneller reageren dan mensen die het ontbijt overslaan.

Lezersvraag - Ontbijt overslaan, is dat verstandig-

Het lichaam zet voedsel om in energie, maar ’s nachts ligt de toevoer stil. Wordt die voorraad pas bij de lunch aangevuld, dan draait men dus de hele ochtend op een lege tank.

Wat is voedsel

Voedsel is, net als lucht en water, een van de zaken die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Het verschaft o.a.:

Energie

Om te bewegen, warm te blijven, te groeien, weefsels te herstellen en om vele andere activiteiten uit te voeren.

Voedingsstoffen

Nodig voor de aanmaak van lichaamsweefsel en chemicaliën en voor het laten plaatsvinden van chemische reacties. Koolhydraten, eiwitten en lipide (vetten en oliën), de ‘macrovoedingsstoffen’, zijn in grote hoeveelheden nodig en leveren ook energie. De even belangrijke vitaminen en mineralen, de ‘microvoedingsstoffen’, zijn in veel kleinere hoeveelheden nodig.

Vezel

Voor een gezond spijsverteringsstelsel.

Goede basis

Na een voedzaam ontbijt kunnen kinderen beter spelen en leren. Ook de prestaties van volwassenen gaan vooruit als ze ’s morgens een (lichte) maaltijd nemen, hoe hun dag er verder ook uitziet.

Waarom slaat ze het ontbijt over

Probeer eens uit te zoeken waar je dochter niet ontbijt. Vindt ze het niet prettig om haastig te moeten eten of probeert ze af te vallen? In beide gevallen is het beter een lichte maaltijd te gebruiken in de vorm van magere yoghurt en vers fruit of knäckebröd en vruchtesap dan helemaal niets. Als ze ’s morgens te veel haast heeft, probeer haar dan boterhammen en wat fruit mee te geven.

Bron: Dr. J. Cox

 

Hoe zorg jij dat je kinderen ontbijten?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

  1. Die van mij eet in de ochtend vaak een suikervrije muesli reep. Ze houd ook niet van ontbijten.

  2. Ik vind het heel belangrijk om te ontbijten en gelukkig doen mijn kinderen dat ook. Er is wel een periode geweest dat ze minder goed ontbeten s’ ochtends, maar gelukkig is die periode nu weer voorbij.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?