Tips voor een beetje verlichting tijdens die vervelende griep

Tips voor een beetje verlichting tijdens die vervelende griep

Koud, snotneus, verkouden, rillingen, griep; allemaal bijkomstigheden die bij de winter horen en waar je niet echt op zit te wachten. Vooral die vervelende griep die elk jaar terugkomt en je je maar moeilijk tegen kunt weren. En als het er eenmaal is, is ‘uitzieken’ de beste remedie. En bij dat uitzieken kun je wel wat steun gebruiken. Daarom heb ik een paar tips voor een beetje verlichting tijdens die vervelende griep.

 

Tips voor een beetje verlichting tijdens die vervelende griep

Een stoombad

Over een bak heet water hangen met een handdoek over je hoofd kan een bevrijding zijn. De dampen die je inhaleert zorgen ervoor dat je de bovenste luchtwegen, de neus- en keelholte bevochtigd zodat gezwollen slijmvliezen afnemen en de luchtwegen weer vrij worden gemaakt.
Maar een stoombad is ook goed voor je oren. Je oren zijn via de buis van Eustachius verbonden met je holtes en worden daardoor ook beter geventileerd. En dat helpt een oorontsteking tegen te gaan.

Hoe neem je een stoombad.

Kook ruim water en vul een teiltje of badje hiermee. Laat het kokende water iets afkoelen, tot ongeveer 70 graden. Ga dan met je hoofd boven de dampen hangen en doe een handdoek over je hoofd en nek zodat er weinig tot geen damp ontkomt. Adem nu door de neus in en door de mond weer uit. Houd dit stoombad ongeveer 10 minuten vol voor het beste resultaat en desnoods kun je het drie keer op een dag herhalen.

Gorgelen

Het klinkt niet fris, maar gorgelen kan echt verlichting geven als je een zere keel hebt. Het gorgelen zorgt ervoor dat slijm en afscheidingen wegspoelen. Als je iets aan het gorgel-water toevoegt kan het ook nog ontstekingsremmend en ontzwellend werken waardoor de symptomen afnemen. Een nuttige bijkomstigheid van het gorgelen is dat je hiermee ook de keelholte bevochtigd en een lichte massage geeft aan de lymfeklieren.

Hoe kun je het beste gorgelen

Neem een grote slok lauwwarm water, maak je strottenhoofd lang door je hoofd in de nek te leggen en gorgel twee minuten lang. Laat het water tenslotte nog tussen je tanden doorgaan en spuug het uit. Doe dit maximaal vijf keer op een dag.

Waarmee kun je gorgelen

  • Zoutwater – 1 theelepel keukenzout op 250 ml water
  • Citroensap – sap van 1 citroen op 1 glas water plus 1 theelepel zout en 1 snufje suiker
  • Thee – kamille, pepermunt, goudsbloem, salie, tijm.

Een neusdouche

Heb je genoeg van je druipende neus? Regelmatige neusspoelingen kunnen echt verlichting brengen als je verkouden bent, maar ook bij hooikoorts of bij ontsteking van de holtes. Om een neusdouche te nemen kun je gebruik maken van speciale kannen die je vult met warm zoutwater. Je kunt het ook naar binnen brengen in de vorm van een spray.  Het effect van een neusdouche met een zoutoplossing is wetenschappelijk bewezen; slijm, afscheidingen, vuil en pollen worden hiermee uit de neus gespoeld. Bovendien bevrijdt een neusdouche je van een verstopte neus.

Hoe neem je een neusdouche

De zgn. neuskan is hier verkrijgbaar. Vul de kan met een zoutoplossing, kant-en-klaar of zelfgemaakt*. De zoutoplossing die je hiervoor gebruikt komt overeen met vloeistoffen in je lichaam. De oplossing smaakt daarom ongeveer net als je tranen. Een dergelijke zoutoplossing is verkrijgbaar bij een apotheek. Ga voorover gebogen bij een wastafel staan en buig je hoofd iets naar links. Steek het gietgedeelte van de kan in je rechterneusgat en giet er heel langzaam wat zoutwater in. De vloeistof stroomt over van het rechter neusgat in de linker en er vervolgens via de linker weer uit. Adem tijdens het spoelen via de mond. Doe het in de tegenovergestelde richting nogmaals. Herhaal het maximaal twee maal per dag.

* Om het zelf te maken giet je een liter gekookt water op 9 gram keukenzout, dat zijn ongeveer 2 afgestreken theelepels. Deze oplossing kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.

Verwen je zelf met bovenstaande huismiddeltjes zodat het een beetje verlichting tijdens die vervelende griep brengt.

Heb jij nog tips die verlichting brengen tijdens het uitzieken?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?