Huishoudboeken

6 Huishoudboeken boordevol inspiratie

6 Huishoudboeken boordevol inspiratie

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik ben altijd op zoek naar de nieuwste snufjes, ideetjes en vooral boeken. Ik lees graag, heel graag. En dan geen doktersromans of roddelbladen, maar informatie, non-fiction of biografieën. Iets waar ik wat aan heb, iets mee kan of wijzer van wordt. En dan niet alleen op het gebied van het huishouden, maar toch wil ik het daar vandaag even over hebben. Er zijn namelijk heel veel interessante huishoudboeken, soms met een vleugje humor waar ik wel van houd, geschreven. En een aantal daarvan wil ik met je bespreken.

 

Opgeruimd!

Opgeruimd!

De schrijfster van dit boek, Marie Kondo, is een Japanse dame die mensen leert hun rommel op te ruimen en daardoor rust te creëren. Ze verteld in dit boek hoe je afstand kunt doen van zaken die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. En als je eenmaal afstand hebt gedaan dan hoef je nooit meer op te ruimen. Dat is toch fantastisch?

In Japan heeft ze adviesbureau waar je kunt leren keuzes te maken en te organiseren. Wanneer je interesse hebt hierin en de lange reis er voor over zou hebben, moet je wel eerst contact opnemen want ze heeft een wachtlijst van maanden.

Maar met dit boek moet het ook lukken. Het is een zeer inspirerend boek voor de rommelkont. Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen!

 

Het Grote Poetsboek

Het Grote Poetsboek

Dit is echt een boek met tips en trucs over vetvlekken, fruitvliegen en andere viezigheid. Allerlei grootmoeders tips die vroeger iedereen wist en toen heel gewoon waren. Ondanks dat de schrijfster, Diet Groothuis, net zo’n hekel heeft aan poetsen als jij en ik weet ze maar al te goed dat een fris en opgeruimd rust brengt. Rust in je hoofd. (Goh, waar heb ik dit vaker geschreven 😉 ).

In dit boek vind je ook een stappenplan, werkschema’s en een opsomming van allerlei handige websites. Het boek is met humor geschreven en daar houd ik wel van. Kortom; een creatief, helder en praktisch boek.

 

De Grote Schoonmaak Bijbel

De Grote Schoonmaak Bijbel

Vroeger had natuurlijk iedereen een Bijbel in huis, tegenwoordig niet meer iedereen. Maar een schoonmaakbijbel is toch wel een must. In dit boek worden de harde feiten genoemd; wanneer, hoe en hoe vaak je wat moet schoonmaken.

Wat kun je allemaal doen met citroen, azijn en soda?

Kijk, dat zijn vragen waar ik iets mee kan, met de antwoorden natuurlijk. In het boek wordt duidelijk uitleg gegeven, zelf met foto’s. Elke huishoudelijke klus wordt van begin tot eind uitvoerig behandeld. Het is een Vlaams boek, wat duidelijk te zien is aan de schrijfstijl, maar prima te lezen.

 

De Grote Super Sopgids

De Grote Super Sopgids

De schrijfster van dit boek, Marja Middeldorp, ken je vast van de t.v. Zij presenteerde en poetste, samen met haar moeder, in het programma ‘Hoe schoon is jouw huis’.

Dit boek zit ook boordevol handige tips en trucs, maar wel met ideeën voor het moderne huishouden van nu. De clou is ‘snel’. Snel opruimen en snel schoonmaken. En dat past heel groot in mijn straatje! 😉 Een boek met speed-cleaning-, besparing- en vlekken-tips.

 

Houden van je Spullen

Houden van je Spullen

Dit boekje van Inge van der Ploeg is ideaal als je wilt weten hoe je je huis op orde moet brengen, bijvoorbeeld als je een verzamelwoede hebt en het de spuigaten uitloopt.

Ze beschrijft in dit boek onder andere situaties die ze heeft meegemaakt in haar opruimpraktijk. Een zeer praktisch boekje dat je zo uitleest.

 

Grip op de Chaos

Grip op de Chaos

Dit boek gaat meer in op je psyche, zoekt de oorzaak van de chaos en geeft daarna de oplossing in zeven sleutels. Het is een zelfhulpboek geschreven door professional organizer Els Jacobs die, aan de hand van vragen je er zelf achter wil laten komen waar de schoen wringt.

Het boek is meer leeswerk, met hier en daar een opdracht, en gaat wat minder over het schoonmaken zelf.

Soms ben je wat inspiratie nodig

Je kunt niet alles weten en je hoeft zeker niet steeds opnieuw het wiel uitvinden, want er zijn al plenty huishoudboeken geschreven die je kunnen helpen bij het huishouden. Ik vind het een welkome aanvulling op mijn kennis en ik krijg er altijd weer lekker veel inspiratie van.

Heb jij huishoudboeken in je boekenkast en doe je er ook iets mee?

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke en snelle manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

1 reactie

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?