Hoe die schone was in de kast belandt

Hoe die schone was in de kast belandt

Hoe die schone was in de kast belandt

Rondslingerende kledingstukken is bij mij schering en inslag. Met van die jongeren in huis, die soms driemaal daags een andere outfit proberen, ligt overal wel wat. En je kan duizendmaal verzoeken om het op te ruimen, mee te nemen of in de was te doen… maar ik kan het beter aan de toiletpot vragen, want die onderneemt evenveel actie. Dus… en dit is in strijd met mijn wederhelft, ruimt mama het zelf maar op na een dag of vier.

Erger nog vind ik de schone was, die gevouwen en gestreken, gewoon dagen in de wasmand blijft zitten of opgestapeld op bed of, nog erger, op de grond ligt. Ik heb er zo mijn best op gedaan, en strijken is al niet mijn hobby, maar het wordt na een dag of wat gewoon geplooid en gekreukeld aangetrokken. Waar doe ik het dan voor?? Mijn missie is dus ook om te zorgen dat in ieder geval de schone was netjes in de kasten terecht komt.

Komt het je bekend voor?

 

Hoe die schone was in de kast belandt

Ik heb een makkelijk te volgen systeem

Mijn systeem werkt op zich best makkelijk; de vuile was mag boven in een mand, dat neem ik ’s ochtends mee naar de wasruimte en sorteer het gelijk. Ik was een machine per dag, die ik ’s avonds al aanzet. ’s Morgens hang ik het op, bij regen onder het afdak (en bij heel slecht drogend weer in de droger) en tijdens het eten koken vouw ik het op. In mijn wasruimte staat een wasmand voor elk kind, eentje voor mijn man en mij en eentje voor de handdoeken en het beddengoed.

Eens per week strijk ik en meerdere malen per week gaan alle wasmanden ’s avonds een verdieping hoger. En daarna…

Onze eigen wasmand en die van de handdoeken en het beddengoed ruim ik meteen de volgende morgen leeg na het opstaan en het bedden opmaken. Maar die van de kinderen blijft, zoals gezegd, dagen staan.

Op een gegeven moment is de kledingkast leeg en moet er een greep in die wasmand worden gedaan. Met als gevolg dat alles wat er bovenop ligt een bende wordt. Of het rolt eruit omdat die wasmand eeuwig in de weg staat en iemand erover strompelt. En zal ik je eens verklappen wat er dan gebeurt? Hoeft niet, hè?

Maar ik doe het toch.

De hele bups wordt zo weer bij de vieze was gegooid en Mam vraagt zich af wanneer er eens een einde aan die vuile was komt.

Dat is in een notendop de was cyclus hier.

Dus hoe los ik dit probleem op?

 

Het tackelen van het probleem

Ik verdacht ze ervan dat ze gewoon te lui waren om het op te ruimen, het zijn immers pubers. Maar toen het na een aantal waarschuwingen niet anders werd, ben ik eens gaan onderzoeken wat het probleem is. En na een aantal vragenrondes kwam ik achter een heel simpele oorzaak.

De antwoorden die ik kreeg hadden allemaal te maken met ‘moeilijk’.  Het opruimen van de schone was is in het huishouden een van de makkelijkste klussen. Dus dat rijmde niet helemaal. Maar dat ‘moeilijk’ had geen betrekking op dat ze niet wisten hoe! Maar ze wisten niet waar!

Er was gewoon te weinig ruimte in de kasten om hun schone kleren makkelijk op te ruimen. Het was altijd een gevecht met de inhoud van de kast om er nog meer bij in te proppen.

Oorzaak: té veel kleren!

Echt, geloof me! Een puber zwemt in kleding. Ze krijgen zakgeld, geld van een bijbaantje of een studiebeurs, en wat doen ze er mee? Juist ja, kleren kopen. En ja, dan zo op een keer is de kast te klein. Daar kun je op wachten.

De oplossing voor de schone was

Nu kun je ervoor kiezen om meer ruimte, dus meer kledingkasten aan te schaffen, maar is daar de ruimte en het budget voor? En bovendien, wordt alle kleding nog wel gedragen. Want die ene broek die ze van Mam kregen is inmiddels ‘stom’ nietwaar. En dat shirt is veel te kort en het vest niet meer ‘in’.

Dus we gaan voor de meest makkelijke en goedkope oplossing: Opruimen!

Het opruimen van de kledingkasten

Om meer ruimte te creëren in de kledingkasten, zodat de schone was er in past, gaat in twee stappen:

 • Het sorteren van de kleding. Kijk hier voor tips over een opgeruimde kledingkast en hier voor tips om je garderobe te ‘declutteren‘.
 • Het anders opvouwen van de kleding zodat er meer in de beschikbare ruimte past. Pas de opgevouwen was aan aan de ruimte in je kast. Is de kast bijvoorbeeld smal en diep, vouw de kleding dan ook op die manier op. En andersom. Het is even wennen, maar het resultaat mag er zijn. Je zult zien dat je echt ruimte overhoudt, zeker nadat je eerst alles hebt uitgezocht en opgeruimd.

De oplossing bleek dus heel simpel en kort: uitzoeken, sorteren, wegdoen, anders opvouwen en opruimen.

Ruim jij de kleren van je kinderen in de kast of laat je het ze zelf doen?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

7 reacties

 1. Ik ruim de kleren op en doe mij was s middags vouwen en gelijk opruimen. Ik heb geen ruimte om een wasmand te laten staan. En verder hangen de kledingkasten. Heb het ze al een paar keer alleen laten doen, maar ze pakken het gewoon niet op. En ze hebben genoeg ruimte hoor. Ze zijn allebei auitistisch.

 2. oepsieee. Herken mezelf daar ook heel erg in!

  Ik vind schone kleren heeeel fijn, beste geur ever. Ik doe dan ook graag de was. Maar wow voordat ze weer in de kast liggen..! ha!
  OF, ik leef een tijdje van het wasrekje tot dat ik echt denk oke, ik ben volwassen, act like it.
  OF als ik alles netjes heb opgevouwen en ik kan geen outfit kiezen ligt alsnog alles verspreid over mijn bed.
  hihi!
  Gr, Nikki

 3. Voor mijn kinderen ruim ik het zelf nog op, die zijn alletwee nog onder de twee. Maar mijn man lijkt wat dit betreft toch wel op zo’n puber haha! Soms leg ik wat schone was op het bed, waar ik nog wat mee moet doen. En als hij dan toevallig eerder naar bed gaat dan ik, dan kom ik de schone was later op de grond gegooid tegen. Inmiddels is mijn systeem over het algemeen zo dat ik alles het beste vrijwel direct en zelf kan opruimen, dan heb ik ook de minste ergernissen en ligt alles netjes in de kast 🙂

 4. Ik vouw de was en dan roep ik alle kinderen dat ze het moeten komen ophalen en in hun kast leggen of hangen.

  1. Author

   Dat doe en zeg ik ook, maar het eindigt dan vaker op bed of op een stoel, dan in de kast 😉

 5. Hier blijven de stapeltjes was ook weleens liggen, maar zodra ze iets missen, komen ze het halen en ruimen ze het op.
  Sokken en ondergoed sorteren ze ook zelf, ik heb geen idee meer wat van wie is. En als ik het op de verkeerde stapel leg, weet ik zeker dat het ergens eindigt waar ik het niet wil hebben.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?