: ik bewijs dat het kan!

Het huishouden in een uur per dag: ik bewijs dat het kan!

Het huishouden in een uur per dag: ik bewijs dat het kan!

Sinds ik het huishoudschema van September publiceerde kwam er steeds vaker de opmerking “Dat kan nooit in een uurtje per dag!” en de vraag “Is dat echt waar?”. De logische vraag die daarop volgde was “Hoe doe jij je huishouden in een uur per dag?”. En die vraag ga ik hier beantwoorden en ik bewijs je dat het kan.

: ik bewijs dat het kan!

Een rekensom

Voordat ik het uit kan leggen moet ik je eerst een rekensom voorleggen. Ik ga uit van de maand september. Deze maand heeft 30 dagen en dertig maal 60 minuten is … 1800 minuten. Eens?

Terug naar het huishoudschema

Huishoudschema september 2016

In het huishoudschema staan alle taken vermeld. Voor elke huishoudtaak heb ik uitgerekend hoe lang ik erover doe. En ik weet dat dit niet voor iedereen geldt want elk huishouden is anders. Daar komt bij dat ik dit al een tijdje doe waardoor elke taak zich regelmatig herhaalt en het werk steeds minder wordt. Ik doe dan ook alleen wat nodig is. Zijn er bijvoorbeeld maar twee kledingstukken om te strijken dan doe ik het de week erna. Glanst de badkuip nog dan sla ik die even over. Daarentegen als ik langs een deur loop en ik zie vingervlekken dan neem ik op de terugweg een doekje mee om het af te vegen.

Maar ik verzeker je, na een aantal weken zal dit bij jou ook zo gaan werken.

Je kunt niet alles plannen

Er staan natuurlijk ook taken niet op de planner omdat ze bijvoorbeeld niet zo vaak voorkomen of omdat ze bij mij niet voorkomen en bij jou wel. Heb jij bijvoorbeeld een heel groot huis, dan zul je meerdere ruimtes moeten schoonmaken dan ik. Een schuur opruimen bijvoorbeeld is de taak van mijn man, maar niet iedereen heeft een man of een schuur.

En voor de echte opruimtaken doe ik twee maal per jaar een grote schoonmaak, zoals we dit voorjaar de Voorjaarschallenge hebben gedaan. Deze heb ik verdeeld over tien weken omdat niet iedereen in staat is een week lang te poetsen. Hetzij je werkt en hebt er geen tijd voor of je kunt het lichamelijk niet volhouden, want het is natuurlijk een enorme klus.

De meest voorkomende huishoudtaken staan in het huishoudschema

Kortom, de meest voorkomende en herhalende huishoudtaken staan vermeld in het schema. Om terug te komen op de vraag:

1 uur per dag, hoe doe je dat dan?

Heb ik dus mijn eigen tijd genoteerd. Zie het schema hieronder.

Huishoudschema

De uitleg

Hier zie je het aantal minuten achter de huishoudtaken staan. Er boven vetgedrukt, al is het op dit voorbeeld niet zo goed te zien, het totaal aantal minuten van die dag.

Rechts onderaan zijn alle vetgedrukte dagtotalen opgeteld. Dit zijn in het totaal 1800 minuten. Net zoveel als de eerste berekening die ik voor je maakte!

Dus je ziet:

Huishouden in een uurtje per dag kan!

Ik hoop dat ik hiermee de vraag heb beantwoord.

Wil jij dit ook?

Denk je bij het lezen van dit artikel “ik wil ook na een uurtje per dag van mijn huishouden af zijn en veel meer vrije tijd hebben om andere, leuke dingen te doen”.

Dat kan!

Wanneer je meer wilt weten kun je hier lezen over het gratis huishoudschema. Of je wordt lid van de Facebook groep Firma Huishouden, net als een heleboel andere, gezellige vrouwen, en doet met ons mee.

Hoe lang doe jij wekelijks over je huishouden?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

20 reacties

 1. Waanzinnig veel tijd besteed je aan het huishouden. Alles is wel spic en span denk ik. Ik doe 2x per jaar grote schoonmaak. Verdeeld over een aantal dagen en verder 2x per week 1 uur.

 2. Op zich is dit een mooi schema en zal dit vast fijn werken maar helemaal klopt het niet. Je totaal telling is wellicht 60 min gemiddeld per dag maar je hebt dagen met 65 min per dag maar op de eerste vrijdag 100 min per dag. 100 min op vrijdag is geen 60 min… 25 min in de weekenden is ook geen 60 min per dag. Dus het klopy niet ook al valt er op zich niks op aan te merken. Beter 100 minuten of 75 minuten per dag dan bv elke zaterdag de hele dag poetsen. En zoals eerder door iemand benoemd… koken en afwas in 10 minuten??

  1. Author

   In theorie heb je helemaal gelijk Inge. Maar in dit artikel wil ik duidelijk maken dat het huishouden niet zoveel tijd hoeft te kosten als je het met regelmaat doet. Ik geef juist daarom duidelijk aan dat het míjn tijd is en niet voor anderen hoeft te gelden omdat ieder huishouden anders is. Het is een indicatie, geen wedstrijd. En wanneer je wat doet bepaal je zelf uiteraard.
   Ik kan koken en tegelijkertijd de vaatwasser vullen en de was vouwen. Terwijl het staat te pruttelen kan ik van alles tussendoor doen. Mede doordat mijn washok naast de keuken is. En natuurlijk duurt koken langer dan 10 minuten, maar ik kook niet elke dag, én ik vouw niet elke dag een was en soms is de vaatwasser al gevuld door huisgenoten. De 10 minuten is wederom een indicatie van het gemiddelde.

 3. Ik ben geen huishoudtype. Ik vindt niet alles even belangrijk en ik ben alleen en werk fulltime. Wat ik wel ga proberen: elke dag 1 uur aan het huishouden besteden. Kookwekker erbij en stoppen als t uur voorbij is. Maar ik reken daar wel koken en afwassen bij.

 4. Het is heel mooi gemaakt, maar ik zou gek worden. Elke dag een uur?!? Dat is niks voor mij☺️. Structuur? Dat staat niet in mijn karaktereigenschappen haha. Heerlijk als je zo kunt leven, maar mij benauwt dit vreselijk.

  1. Author

   Dan moet je het ook absoluut niet gaan doen Nana. Het is bedoelt voor vrouwen die juist meer structuur en routine zoeken en dat ben jij duidelijk niet 🙂

  2. Ik ben t wel met je eens. Maar als je er druk door ervaart is t jammer.

 5. In je schema reken je voor “elke namiddag” 10 minuten. Kan jij echt koken en de was vouwen op 10 minuten? En lap jij al je ramen op 30 minuten? Ik heb geen speciaal groot huis, maar toch 8 ramen en die kuisen duurt toch iets langer dan 30 minuten. Ik ben helemaal voor routine, dat wel, ik ben het met je eens dat dingen vlotter gaan als je ze op een vast moment en op een vaste manier doet. Mijn man en ik werken allebei, dus in ons schema nemen wij allebei én de kinderen taken op. Ik kan gerust zeggen dat ik minder dan 7 uur per week aan het huishouden besteed. We hebben wel één keer om de twee weken een poetsvrouw en twee keer per week koken we niet zelf, dat scheelt ook.

  1. Author

   Ja, ik kan dat Saartje. Maar als je mij al wat langer volgt dan heb je vast gelezen hóe ik dat doe en waarom ik dat kan. En ook ik heb een vrij groot huis. En als ik het kan, kun jij dat ook. Kwestie van routine, herhaling en prioriteiten.

 6. Ik heb ook een schoonmaak schema. Ik ben ook ongeveer 1tot twee uur per dag bezig met schoonmaken.

 7. Hoi hoi
  Wat een mooie schema ik ga er mee aan de slag.
  Maar een vraagje hoe doe je het als je smorgens werk .
  Stofzuigen is dan geen optie de rest wel
  Ik heb geen facebook .
  Wel google+ en pintrest .
  Mvg roberta

  1. Author

   Hallo Roberta,
   Voordat je gaat werken doe je ‘elke morgen’ waarin niet wordt gestofzuigd. Dat kun je doen na het werk, in de middag of avond.

 8. Wat een handige huishoudschema. Misschien dat ik er een voorbeeld aan kan nemen als mijn moeder van huis is en ik een dagje vrij heb.

 9. Ik heb aan het huishoudschema van je heel veel gehad. Voor mezelf nog wat aanpassen zodat het in mijn eigen agenda past, maar het is een goede stimulans.
  Ook hier zal ik veel aan hebben! Ik ben echter wel meer dan een uur bezig per dag, maar ik doe ook meer dan gemiddeld. Zo ben ik gefixeerd op deuren, deurposten en verwarmingen. Deze worden vaak vergeten en ik vind ze er dan nogal smoezelig uitzien, hahaha.

  1. Author

   Dit is zo fijn om te horen Birgit, daar doe ik het voor. Dat iemand iets heeft aan hetgeen ik al jaren doe en hier deel. Aan mijn ervaring dus.
   En natuurlijk moet je het helemaal aanpassen naar je eigen leefgewoonte en huishouden, maar ik ben blij dat ik de ‘basis’ heb kunnen zijn.
   Veel succes met het maken van je weekmenu.

 10. Zelf besteed ik veel minder dan een uur per dag aan het huishouden, het is maar net hoe hoog je de lat legt. Moet ik wel erbij zeggen dat ik fysiek wat beperkt ben en wat taken uitbesteed. Om de week komt er een schoonmaakster die de benedenverdieping onder handen neemt en mijn man + kinderen hebben ook zo hun taken. De kinderen doen ieder hun eigen slaapkamer, vissen hun eigen sokken uit de stapel schone was (ik weet echt niet meer wat van wie is!) en hebben daarnaast nog 3 taakjes zoals de afwas, stofzuigen of afval wegbrengen.

  1. Author

   Hier een huis vol pubers en die mogen hun eigen kamer ook schoonhouden. Buiten af en toe een stofzuiger erdoor (en meer om even polshoogte te nemen 😉 ) doe ik daar niets. En voor zowel schone als vuile was geldt; zelf brengen en ophalen. Wat niet bij de vuile was ligt wordt ook niet schoon.

  2. Vieze sokken? Geef je kinderen een waszakje en laat ze die daar in doen. Ritsen dicht en wassen maar. Voordeel, je raakt er geen sok door kwijt. Paren zijn zo bij elkaar gezocht.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?