Huishoudschema

Maak je eigen dagelijkse huishoudschema

Maak je eigen dagelijkse huishoudschema

Hoe schoon is jouw huis? Iedereen kent het programma wel en je zult hierin ook zien dat de essentie van het verhaal, na de make-over, is dat het schoonmaken wordt bijgehouden. En wanneer je hebt meegedaan aan onze Voorjaarschallenge, zo’n 12 weken geleden, dan heb je ondervonden hoe prettig het is je huis op orde te hebben. Om ervoor te zorgen dat je over een aantal maanden dezelfde grote schoonmaak moet herhalen is het van belang dat je het opruimen en schoonmaken van je huis bijhoudt. Hiervoor heb je een dagelijks huishoudschema nodig dat in je dagelijkse routine past.

 

Huishoudschema

 

Hoe pas je een huishoudschema in je dagelijkse routine

Iedereen heeft een dagelijkse routine; je staat op, gaat douchen, kleed je aan, ontbijt en gaat naar je werk. Zomaar een voorbeeld. Voor iedereen is dit natuurlijk anders. Maar iedereen heeft een dagelijkse routine, in welke vorm dan ook. Maar om je huishouden bij te houden moet je daar wat huishoudtaken aan toevoegen.

Een dagelijkse routine is voor iedereen anders

Ten tijde van dit artikel besef ik dat door een bepaalde gebeurtenis je hele routine ineens een andere wending kan krijgen. Een onverwacht overlijden van een collega’s moeder zorgt ervoor dat ik in plaats van 15 uur buitenshuis werken ineens 40 uur werk. Daarna nog een geniepig griepje zorgt ervoor dat ik inmiddels ruim een week achter lig op mijn schema. Dit heeft dus een grote invloed op je dagelijkse routine en er blijven werkzaamheden liggen waar even geen tijd voor is. Het is dus voor iedereen anders hoe een dagelijkse routine eruit ziet. Dit hangt van vele factoren af.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je dagelijkse routine niet wordt verstoord

Dit kun je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten omdat er in ieders leven onverwachte dingen gebeuren die invloed hierop hebben, zoals bovenstaand voorbeeld al aangeeft in mijn geval. Je kunt je routine natuurlijk altijd aanpassen aan je normale ritme en gewoonten en wanneer dit ritme eenmaal in je systeem zit zul je zien dat het een automatische handeling wordt.

Hoe ziet een dagelijks huishoudschema eruit

Een dagelijks huishoudschema hebben wil natuurlijk niet zeggen dat je dagelijks uren bezig bent met het schoonmaken van je huis. Integendeel, je zult steeds sneller klaar zijn met de klusjes. Ik ben ’s ochtends ongeveer een halfuurtje nodig voordat ik begin met werken en na het avondeten ook, soms iets langer. Maar het zijn dan niet alleen de dagelijkse dingen die ik allemaal doe, maar ook mijn wasrooster en het weekschema.

 

Dit is mijn dagelijkse huishoudschema:

 1. Het verzamelen van wasgoed en de wasmachine aanzetten.

  Het is een regel dat iedereen in ons huishouden hun wasgoed gesorteerd in de wasmanden naast de wasmachine doet, maar dit gebeurt (met pubers) niet altijd. Dus vandaar het ‘verzamelen’.

 2. Snelle beurt van de badkamer.

  Elke ochtend na het douchen ruim ik, als laatste, de badkamer op en doe snel een doekje door de wasbak en over het toilet. Hiervoor heb ik standaard een spuitfles met mijn homemade ‘dagelijkse fles’ voor de badkamer en wegwerpdoekjes op een rol in de badkamerkast liggen.

 3. Bedden opmaken

  Na de badkamer loop ik snel nog even elke slaapkamer na, ruim wat op, open het raam en trek de bedden recht

 4. Opruimen

  Eenmaal beneden ruim ik de kamer op zodat het voor het oog netjes is en ruim de ontbijtboel in de keuken op en veeg snel de kruimels van de vloer.

 5. Koken

  Dit spreekt voor zich en doe ik dan ook later in de middag uiteraard. Het voorbereiden ervan begint echter wel ’s ochtends. Aan de hand van mijn menuplanner leg ik ingrediënten alvast uit de vriezer om te ontdooien en/of zet ik andere spullen klaar voor degene die moet koken die dag.

 6. Vaatwasser

  Tijdens het koken ruim ik de vaatwasser leeg zodat deze na het eten weer ingeruimd kan worden.

 7. Vuilnisemmer leegmaken

  Deze wordt standaard elke avond na het eten leeggemaakt, vol of niet vol. Dit om ongewenste geurtjes te voorkomen die zich tijdens de nacht ontwikkelen en waar je ’s morgens niet mee geconfronteerd wilt worden.

 

[bctt tweet=”Dit is mijn dagelijkse huishoudschema dat voor mij inmiddels volledig op de automatische piloot gaat.” username=”waarismam”]

 

 

Dagelijks huishoudschema

 

Probeer het ook eens uit en kijk hoe het gaat en laat me weten of het ook voor jou werkt.
Of misschien heb jij al een dagelijks huishoudschema en wil je dit wel delen. Ik laat me verrassen?

 

[wysija_form id=”3″]

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

14 reacties

 1. Ik werk thuis als gastouder voor 4 dagen in de week en deed mijn huishouden dus altijd op de 5e dag of in het weekend. Ik heb het maand schema zo ingevuld dat het voor mij goed werkt en waardoor ik niet mijn vrije dag of weekend alleen maar bezig ben met opruimen en schoonmaken. En toch doe ik niet veel in het huishouden als de kinderen hier zijn en kan er volledig voor hun zijn.
  Ik vind het erg prettig werken met een schema. Ik heb (en zal vast niet de enige zijn) niet altijd zin in het huishouden, maar met dit schema ben ik ook niet zolang bezig waardoor ik me er wel even toe kan zetten.

 2. Klinkt heel fijn als je tijd hebt. Maar zijn er ook tips hoe je een huishouden rund met 3 jonge kinderen?
  Mijn routine bestaat uit. Wakker worden , wassen en aankleding. 2 kinderen wakker maken (4en 6 jaar oud)en baby uit bed halen om te wassen en voeden. Ondertussen de kinderen suporten met aankleden en eten pakken.
  Opruimen tandenpoetsen baby inpakken en op weg naar opvang nummer 1, school en opvang nummer 2. Ontbijten in de auto op weg naar het werk.
  Geen idee waar ik tijd vandaan moet halen. Ik sta om 6.15 uur op.
  Tips?

 3. Leuke website.
  Mijn dagelijks routine
  Elke ochtend
  Doe ik mij aankleden en maak ik de kinderen wakker.
  Dan naar beneden ontbijt maken en koffie zetten.
  Als de kinderen opgehaald worden met de taxi ga ik naar boven om de bedden op te maken en de slaapkamers glad te trekken.
  Was uit de droger opvouwen en opruimen
  stofzuigen heb een hond dus dat moet elke dag
  Badkamer glad trekken en doekje over wastafel en wc heen
  make up en haar
  taak van de dag
  avond eten voorbereiden

  middag/avond
  met de hond wandelen s morgens doet mijn oudste het voor hij naar school gaat
  hobby
  eten maken
  keuken opruimen en vaatwasser vullen
  koffie en thee klaarzetten en ontbijt
  brood smeren
  vaatwasser legen
  douchen
  wasmachine aanzetten
  was in de droger doen
  woonkamer glad trekken

 4. Hoi Helga
  ik vind je site en mails hartstikke leuk en nuttig, dank hiervoor.
  Ik lees dat jij op de badkamer wegwerpdoekjes gebruikt, is dat niet ontzettend duur en slecht voor het milieu/
  Tevens lees ik dat je elke dat je elke dag de pedaalemmer in de keuken leeg maakt, gebruik je dan ook elke keer een nieuwe zak daarin.Ik heb namelijk een vrij grote pedaalemmer en vindt het te duur en milieu onvriendelijk om daar elke dag een nieuwe zak in te plaatsen

  1. Author

   Hallo Corrie, fijn om te lezen dat je tevreden bent over de site en de mails. Aan je reactie merk ik dat je mijn artikelen allemaal leest, dat doet mij goed. Mijn pedaalemmer is inderdaad niet zo groot omdat het simpelweg niet past in mijn kleine keuken. De zak wordt elke dag geleegd in de grote container waarin een supergrote zak zit. Deze wordt meerdere malen gebruikt en ook de pedaalemmerzakken ververs ik pas na een week, mits ze het zolang volhouden. Over de wegwerpdoekjes moet ik je gelijk geven. Ik heb nog geen alternatief gevonden hiervoor. Het is dus meer voor mijn eigen gemak om snel te werken en bovendien vind ik het hygiënischer. Dankjewel voor je bijdrage, ik blijf werken aan een effectieve, maar ook milieuvriendelijke manier van huishouden.

   1. blijven de geurtjes dan niet in de pedaalemmerzak zitten ?

    1. Author

     Hallo Claudia. Uiteraard wordt de zak verschoond op het moment dat het vies is en stinkt. Dat bedoel ik ook met ‘mits hij het zo lang volhoudt’. Maar voor de meest vieze en plakkerige dingen loop ik meteen naar de container buiten.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?