Maak je eigen wasrooster

Maak je eigen wasrooster

Maak je eigen wasrooster

Ik vind het heerlijk om alle vuile was weer schoon en gestreken in de kast te hebben liggen, dat geeft een gevoel van voldoening. Geen gezeur over “waar is mijn broek?” of “waar zijn mijn sportkleren?” Mijn wasrooster zorgt ervoor dat ik rust heb in mijn hoofd en in mijn huishouden.

Maar dit was niet altijd het geval. In drukke weken, wanneer ik de hele week had gewerkt, ’s avonds vergadert en gesport, kwam het regelmatig voor dat de was te lang bleef liggen en op het eind van de week de berg zo hoog was dat de moed me in de schoenen zakte. Daar moest verandering in komen en dat is gelukt. En ik ga je mijn geheim vertellen zodat jij ook met een blij gevoel je opgeruimde wasruimte binnenkomt.

 

Maak je eigen wasrooster

 

Maak van je wasrooster een routine klus

Door mijn was-rooster werd het aanzetten van de wasmachine en droger een routineklus en een onderdeel van mijn dagelijkse huishoudtaken.

En of je het nu een leuke klus vindt of niet, het moet gebeuren. Dus moet je jezelf het zo gemakkelijk mogelijk maken. Er is niets erger wanneer je kind of je man op het laatste moment komt vragen naar die ene broek of dat ene shirt dat nog ergens onderin die berg vuil wasgoed zwerft. Een regelrechte ramp is het wanneer ze dan helemaal geen schone broek meer in de kast hebben.

Om deze rampen te voorkomen is een wasrooster een uitkomst.

Wanneer je de was regelmatig doet aan de hand van een wasrooster zul je merken dat het een stuk rustiger wordt en je echt een zorg minder hebt. En dit kan door een simpel plan op te stellen. Het wordt een onderdeel van het huishouden, een taak op je dagelijkse schoonmaakschema.

Om een wasrooster te maken dat voor jou werkt moet je op een aantal dingen letten. Onthoud hierbij dat wasgoed nooit langer dan een week vuil mag blijven. Zorg er dus voor dat je wasrooster binnen een week plaatsvindt, of je het nu in een keer, wekelijks, of een beetje elke dag wilt doen.

Vraag een

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel ladingen was je per week moet draaien om het niet langer dan een week vuil te laten. Een huishouden met bijvoorbeeld twee gezinsleden die full-time werken heeft veel minder wasgoed dan een huishouden met drie kinderen die allemaal sporten. Ik was 8 tot 10 ladingen per week en verspreidt deze over een week.

Vraag twee

Vervolgens, vraag twee, moet je nadenken over op welke dagen en tijden je een lading wasgoed kunt draaien. Ik werk vanuit huis en heb daarnaast nog een part-time baan. De dagen die ik thuis werk zijn ideaal om de was te doen omdat ik dan op elk tijdstip in de gelegenheid ben om de wasmachine aan te zetten. Werk je buitenshuis dan kun je bijvoorbeeld de was alleen in het weekend of ’s avonds doen. Wees bij het plannen hiervan realistisch.

Vraag drie

Voor de derde vraag moet je beslissen welke spullen je wanneer nodig bent. Denk hierbij aan het soort wasgoed, witte en donkere was, fijne of wol was, sportkleren en grote stukken zoals beddengoed. Hoeveel ladingen beddengoed draai je en hoeveel met alleen handdoeken. Wanneer je goed bedenkt wanneer je wat nodig bent kun je het soort wasgoed plannen op bepaalde dagen, bijvoorbeeld op zaterdag het beddengoed, op maandag de sportkleding en op woensdag de handdoeken.

Vraag vier

Bij de laatste vraag tellen je persoonlijke voorkeuren. Heb je een hekel aan de was overweeg dan om deze zo snel mogelijk weg te werken. Wil je niet een hele zaterdag bezig zijn met de was verdeel de ladingen dan over een hele week. Een beetje elke dag past bij mij het beste. Op de dagen waarop ik thuis werk zorg ik dat er twee ladingen ’s avonds schoon in de kast liggen. Probeer hierbij ook realistisch te plannen zodat je een werkbare situatie creëert en geen eisen aan jezelf stelt die je praktisch niet na kunt komen. Je zult je hierdoor alleen maar schuldig voelen en het was-rooster niet vol kunnen houden.

 

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_56f56848a31a5_bestsellers” cat_id=”20696″ name=”wasrooster” sub_id=”” title=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”900″ cols=”5″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Gratis printable

 

Als je nu alle antwoorden op de voorgaande vragen hebt bedacht ben je klaar om je eigen wasrooster te maken.

Ik heb een leeg wasrooster voor je gemaakt dat je uit kunt printen en zelf kunt invullen aan de hand van je antwoorden op de vier vragen. Deze kun je dan in je agenda doen, aan het prikbord hangen of in je wasruimte plakken, wat jij het makkelijkst vindt. Verzin een gemakkelijke plek voor jezelf waardoor je dagelijks herinnert wordt aan je wasrooster.

Wasrooster

 

 

Hoe zorg jij dat je was elke week weer schoon in de kasten komt?

 

[wysija_form id=”3″]

 

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

4 reacties

  1. Om de energie rekening niet al te veel op te laten lopen kan ik alleen op bepaalde (onhandige uren) de wasmachine en de vaatwasser laten draaien en dus haal ik het niet eens om halflege manden te hebben.
    Ook de ijskast zo hoog zetten als u doet is voor mij niet te betalen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?