De eerste dag na de schoolvakantie is poetsen en genieten

De eerste dag na de schoolvakantie is poetsen en genieten

De eerste dag na de schoolvakantie is poetsen en genieten

Voor ons is de meivakantie vandaag weer over. Vandaag zijn alle nog schoolgaande kinderen bij ons thuis weer naar school, sterker nog, ze hebben nog twee weken voordat hun examens beginnen. Een stressvolle tijd met allerlei oefenexamens en de daarbij behorende zenuwen. Terwijl de één zich er weinig van aantrekt en het allemaal wel ziet gebeuren, probeert de ander nog complete studieboeken in het hoofd te stampen. En hoewel ik ze probeer uit te leggen dat een middenweg hierin zoeken verstandiger is, doen ze hun eigen ding. En ik laat ze. Ik heb ze uitgelegd dat ze in deze laatste paar dagen geen vijf jaar studie meer kunnen inhalen en het misschien handiger is enkele termen of moeilijkheden nog na te kijken. In ieder geval wel iets doen, zodat je een goed geval erbij krijgt. En dat gezegd hebbende laat ik ze hun eigen beslissingen nemen. En ben ik er voor ze.

Lees ook: 9 Tips om je kind te helpen bij examenstress

Uit de vakantiemodus

Nu alles weer naar een redelijk normaal dagritme gaat wordt het tijd het huis eens aan te pakken. Ik moet toegeven dat wanneer de kinderen thuis zijn, ook al werken ze tegenwoordig veel tijdens vakanties, ik maar weinig doe aan mijn huishouden. En zolang het maar niet eeuwig duurt vind ik het ook wel prima.
Ondanks dat ik wil én vind dat ze best kunnen helpen in het huishouden zie ik (vooral volgens mijn man té) veel door de vingers tijdens vakanties en gun ik ze hun vrije tijd.

Lees ook: Hoe je kinderen zelf hun kamer laat opruimen | inclusief checklist

Ze helpen me wel… af en toe

Vroeger lastte ik een taakjes-uur in en dat vonden ze prachtig. Ik schreef dan een aantal huishoudelijke taken op en ze mochten er zelf om beurt een aantal uit kiezen. Uiteraard deed ik zelf ook mee. Dan zette ik hun favoriete muziek op, toen was dat meestal K3 😉 en we gingen aan de slag. En binnen een uur was alles weer op de plek waar het hoorde, schoongemaakt en het hele huis weer aan kant. Heerlijk.

Tegenwoordig lukt dat heel af en toe nog…

“Nee hè, mama met haar taakjes…”

De eerste dag na de schoolvakantie is poetsen en genieten

Ik geniet van de rust en het poetsen

Zo’n eerste morgen na een vakantie vind ik het heerlijk om alleen te zijn en van de rust te genieten. Ik zet míjn muziek op, pak een kop koffie, pen en papier. Ik maak mijn eigen takenlijstje en zet er een aantal dingen waarmee ik met mijn huishouden weer een beetje bij ben zodat ik de rest van de week weer vanaf mijn eigen huishoudschema kan werken.

Punt 1 op mijn lijstje: De was

Ik begin altijd met de was hoewel ik tijdens vakanties nooit de was laat liggen. Maar na zo’n vakantie waarbij mijn kinderen veel tijd doorbrengen op hun eigen kamer, vind ik het lekker fris om alles even door de wasmachine te laten gaan. Het beddengoed, de spreien en soms zelfs de vitrages en overgordijnen.

Punt 2: Opruimen

Die overvolle vensterbanken, herken je dat? Die van mij zetten alles maar in de vensterbank, alsof de slaapkamer niet groot genoeg is. Dat ruim ik dan dus ook op. Nadat ik de bedden heb verschoond, gaan de stofzuiger en de dweil er door.

Punt 3: De badkamer

De badkamer, man-o-man wat een ravage kan dat zijn als je een stel van die ‘denken-dat-ze-al-volwassen-zijn’ ex-pubers thuis hebt. Waxpotten en deo-flesjes vind je overal, de föhn is ineens spoorloos en de spiegel zit vol spetters. Het lijkt wel of ze in de vakanties niets anders doen dan douchen en tanden poetsen. De badkamer is het derde punt op mijn lijstje.

Punt 4: De woonkamer

Beneden zien mijn vensterbanken er niet veel anders uit. Stapels boeken passen er in, opladers, tablets en weet ik wat nog meer. Dat is dus de volgende taak op mijn lijstje; opruimen. Alles weer naar z’n eigen plek brengen. En als ik zin heb zeem ik meteen ook de ramen.

Lees ook: Tips en trucs: ramen lappen als een pro

Punt 5 en 6: De keuken en het toilet

De keuken valt mee. Dat is mijn domein en daar wordt elke dag opgeruimd en schoongemaakt. Behalve de vaatwasser uitpakken en een doekje over het aanrecht hoeft hier niet zoveel te gebeuren. Dat zelfde geldt voor het toilet. Een snelle beurt is hier ook al genoeg.

Punt 7: De ontspanning en het genieten

Als ik dan ook beneden gestofzuigd en gedweild heb, en de was weer schoon op de bedden, is het huis weer mijn huis en pak ik mijn haakwerk om de rest van de dag, tenminste de tijd die nog rest dat ik alleen ben, te genieten van de rust, regelmaat en reinheid 😉

Kortom; zo’n eerste dag na een vakantie is druk, maar ik geniet ervan! Soms zijn het de kleine dingen in het leven die ons gelukkig maken.

Hoe ziet jouw eerste dag na een schoolvakantie er uit?

 

 

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?