Hoe je kinderen zelf hun kamer laat opruimen - inclusief checklist

Hoe je kinderen zelf hun kamer laat opruimen | inclusief checklist

Hoe je kinderen zelf hun kamer laat opruimen | inclusief checklist

Je kunt natuurlijk zelf het speelgoed van je kinderen dagelijks opruimen. Simpelweg omdat dit de snelste en meest efficiënte manier is. Maar er komt een dag waarop je er geen zin in hebt of, vooral wanneer ze wat ouder zijn en je vindt dat ze het zelf moeten en kunnen doen. Bijna niemand wordt geboren met een ‘opruim-knobbel’. Het is dus de taak van ouders om kinderen te leren opruimen. En hoe je aan de hand daarvan je kinderen zelf hun kamer laat opruimen.

Geduld is een schone zaak

Het zal wat tijd en geduld vergen van jouw kant, maar het resultaat op de langere termijn loont echt. Aan de kamers van mijn pubers hoef ik al jaren zelf niets meer te doen. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid. En dat scheelt mij een hoop werk en tijd.

Start jong met het leren opruimen

Des te jonger ze zijn, des te meer lol ze er in hebben om je te ‘helpen’. Je kunt er dan ook nog een spelletje van maken. Als ze wat ouder zijn, en vooral als ze beginnen met puberen, is “Ruim je kamer op” een loze kreet voor dovemansoren.
Als je jong begint met het opruimen van hun eigen spulletjes kun je dit naarmate ze ouder worden steeds verder uitbreiden. Er zijn genoeg klusjes die een kind al helemaal zelf kan vanaf een bepaalde leeftijd. Verantwoordelijkheid geven heet dat; zij maken rommel en zij ruimen het weer op. Zo gaat dat tenslotte ook wanneer je volwassen bent. Er is niemand die het voor je doet. Tenzij je betaald uiteraard, maar dat is een ander verhaal.

Ook interessant:

Hulp van de kinderen in het huishouden

Laat je kinderen helpen in het huishouden

Geen medewerking van je kinderen

Kinderen gaan tegenstribbelen, dat is nu eenmaal hun aard. Toegeven zou dan de makkelijkste optie voor je zijn om ellenlange discussies of zelfs ruzies te voorkomen. Maar daarmee bereik je niet wat je je kind wilt leren, namelijk verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Dus even doorzetten voor het beste resultaat. De aanhouder wint.

Als je niet jong bent begonnen

Als je kinderen al wat ouder zijn en je wilt ze alsnog leren dat ze in ieder geval hun eigen kamer opruimen en schoonmaken dan moet je volhardend zijn. Misschien heb je het ze niet geleerd toen ze wat jonger waren omdat je zelf ook niet zo’n opruimer bent. En wil je daar nu verandering in brengen en je huisgenoten hierin mee laten gaan.

Geef niet toe aan je kinderen

Maar je kamer opruimen is natuurlijk niet zo leuk als een computer spelletje spelen of voor de tv hangen. En als ze weten dat jij het uiteindelijk wel gaat doen, waarom zouden zij het dan doen?

 

Hoe je kinderen zelf hun kamer laat opruimen - inclusief checklist

 

Leer ze hoe je moet opruimen en schoonmaken

Dus als je wilt dat ze het zelf gaan doen, kun je ze begeleiden of wachten totdat het een zwijnenstal is en ze om je hulp vragen.

En als je het zelf niet weet?

Heb je besloten om zelf wat georganiseerder te zijn of wil je nu eindelijk wel eens van die rommel af in je huis? Dan kan ik je helpen. Ik kan je leren hoe je geordend en blijvend opruimt. Met deze technieken en feiten kun je je kinderen ook leren hoe ze efficiënt moeten opruimen.

Lees hier daarover meer.

Aan de slag!

Aan de hand van onderstaande checklist kun je je kind leren hoe het zijn of haar kamer moet opruimen en schoonmaken. De checklist geeft stap-voor-stap aan wat ze nodig zijn, wat ze moeten doen en hoe het gedaan moet worden. Een kind ouder dan 10 jaar kan dit al prima alleen als je het de checklist meegeeft. Wees niet bezorgd als het niet zo gaat als dat jij het doet, wees trots dát ze het doen.

Beloon ze!

Het invullen van de checklist laat je je kind zelf doen. Dat geeft voor hen een voldaan en verantwoordelijk gevoel. Maar de rechterbovenhoek moet door jou ingevuld worden. 😉

De checklist voor je kind én voor jezelf

9 Tips om kinderen te leren opruimen

Download hier de checklist

Ruimen jouw kinderen zelf hun kamer op?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties


  1. Bedankt voor de checklist van opruimtaken voor mijn kind en mezelf. Mijn kind heeft een hekel aan schoonmaken, en ik heb het ook, eerlijk gezegd. Een beetje rommel hoort nu eenmaal bij ons nestje. Ik doe mijn best op deze tips te volgen, maar als we opruimen niet leuk vinden, huur ik graag iemand af en toe in om ons te helpen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?