Mijn huishoudschema is een garantie voor meer vrije tijd

Mijn huishoudschema is een garantie voor meer vrije tijd

Mijn huishoudschema is een garantie voor meer vrije tijd

Mensen in mijn omgeving vragen vaak hoe ik aan het onderwerp van mijn blog kom.

“Ik heb nooit geweten dat jij elke dag met poetsen bezig was.”
“Nee, dát is juist de reden! Ik was het zat dat ik er zoveel tijd in moest steken.”

Nu is het niet zo dat mijn blog alleen maar over schoonmaken gaat, maar het staat er inmiddels wel om bekend. Daar ga ik binnenkort wat verandering in brengen, maar daarover later meer.

Ik wil gewoon elke dag snel het huis aan kant

Ik was dus op zoek naar een manier om sneller van dat huishouden af te komen. En ik ben dol op lijstjes maken. En één plus één is het huishoudschema zoals jullie het nu kennen. Althans, ik heb het niet meteen gepubliceerd natuurlijk. Ik werk er zelf al een jaar of tien mee. En sinds ik het publiceerde is er nog wel het een en ander aan veranderd. Er zijn taken toegevoegd die ik wel deed, maar niet had opgeschreven omdat ze voor mij heel vanzelfsprekend waren en routinematig werden gedaan. Maar in grote lijnen heb ik aan de hand van het huidige huishoudschema ervoor gezorgd dat ik meer vrije tijd kreeg én mijn huishouden aan kant.

Er zijn een aantal ‘fans’ 😉 van het eerste uur bij wie het schema ook goed werkt. Maar er komen uiteraard steeds meer mensen bij die mijn huishoudschema ontdekken. En omdat deze mensen het hele verhaal niet vanaf het begin gevolgd hebben rijzen er veel vragen. Wat ik heel goed snap overigens. Vragen als “Hoe maak je zo snel alle deuren in het hele huis schoon?” De snelheid van het huishoudschema zit ‘em in de herhaling. En geloof me; het werkt echt, maar je moet het wel volhouden. Als je begint aan het schema dan is er niet na een paar dagen al resultaat. Het is net als bij een dieet;

je moet het enkele weken volhouden om resultaat te krijgen!

En het geheim is …

Na een aantal weken ga je merken dat je bepaalde taken veel sneller doet, juíst omdat je ze elke week herhaalt. Of taken zelfs overslaat omdat het niet nodig is die week.

En doordat je het volhoudt en dus herhaalt wordt het een routine en gaat het op een gegeven moment op de automatische piloot. Vraag gerust eens fans van het eerste uur in de Facebookgroep Firma Huishouden, die het huishoudschema (en de reminders) dagelijks gebruiken. Zij zullen allemaal beamen dat het echt zo werkt.

… de herhaling!

De achterliggende gedachte en tips om het huishoudschema te laten werken schreef ik al eens eerder in Het geheim achter mijn huishoudschema.

Ik weet dat ik met Het huishouden in een uur per dag: ik bewijs dat het kan! veel mensen (vrouwen) trigger. Ik weet ook dat helaas niet voor iedereen zo simpel werkt. Mij lukt het wel in uur per dag (en soms zelfs minder!), maar als je zes kinderen, vier huisdieren, een fulltime baan hebt of een perfectionist bent, dan zal het tegenvallen vrees ik. Maar zoals iemand al eens opmerkte:

Mijn huishoudschema; een garantie voor meer vrije tijd

Ik kan dus niet iedereen garanderen dat het in een uur per dag gaat lukken, maar een garantie voor meer vrije tijd lukt met mijn huishoudschema zeker.

 

Mijn huishoudschema is een garantie voor meer vrije tijd

 

Goed gereedschap is het halve werk

Wat ook een hoop scheelt qua tijd, is goed gereedschap. Dat geldt voor elke klus die je doet, maar ook voor de dagelijkse schoonmaak. Het kan een enorm verschil maken of je in één keer het stof wegveegt of het minutenlang voor je uit veegt en vervolgens ander gereedschap moet gebruiken om er vanaf te komen. Dit gaat in dit geval om luttele minuten, maar álle minuten bij elkaar zijn té veel minuten van jóuw vrije tijd, die je aan veel leukere dingen kunt besteden.

Aan de hand van een heuse fotoreportage, in samenwerking met mijn dochter, laat ik je zien hoe snel ik bepaalde taken van mijn huishoudschema doe.

Huishoudtaak: “Wanden+plafonds+plinten en deuren”

Wanden, plafonds en plinten worden gedaan met de ragebol en alléén daar waar spinnenwebben zijn! Wat betekent dat ik soms hele kamers oversla omdat er geen spinnenwebben of stof is. En dat komt omdat het elke vier weken gebeurt > Herhaling!

De deuren doe ik als volgt:

Mijn huishoudschema; een garantie voor meer vrije tijd

Mijn zoon brengt kranten rond en komt tussendoor even thuis …

Mijn huishoudschema; een garantie voor meer vrije tijd

… en dan poets ik echt niet de hele deur …

Mijn huishoudschema; een garantie voor meer vrije tijd

… effectief schoonmaken heet dat …

Mijn huishoudschema; een garantie voor meer vrije tijd

… en klaar is Mam!

Ook in dit geval maak ik dus alléén schoon wat vuil is!

Badkamer

Mijn huishoudschema; een garantie voor meer vrije tijd

Snelle beurt van de wastafel …

Mijn huishoudschema; een garantie voor meer vrije tijd

… en van het toilet. En alweer: Klaar is Mam!

Je moet er gewoon geen dagtaak van willen maken.

Schoon is schoon!

 

Ik hoor jullie denken: “Geen zelfgemaakte schoonmaakmiddelen!?”

Ik maak inderdaad het liefst mijn eigen schoonmaakmiddelen. Dan weet ik wat er in zit en weet hoe en waarom het werkt. Dat werkt weer effectiever en is duurzaam, en dat is wat ik wil. En dat betekent geen chemische middelen in mijn huis. Maar ik moet ook denken aan mijn vrije tijd. En omdat ik daar tegenwoordig een tekort aan heb ben ik genoodzaakt wat efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Dus koop ik tegenwoordig ook schoonmaakmiddelen. ‘Plantaardig, duurzaam en biologisch afbreekbaar.’  Dát zijn de woorden waar ik blij van word. En ik moet zeggen; het werkt net zo goed als mijn eigen brouwsels en het ruikt nog lekker ook. Ze hebben een hele lijn van 100% natuurlijk en milieuvriendelijk. Ik koop het bij Jumbo, maar Plus en AH hebben het ook.

Mijn schoonmoeder was een groot fan van Blue Wonder, ze is helaas overleden. Maar als we over het huishouden spraken kwam altijd ‘haar Blue Wonder’ voorbij. Ik durf wel zeggen dat ze vanaf het begin, sinds 1946 deze reiniger al gebruikt. Wat ik niet wist is dat Blue Wonder altijd al biologisch afbreekbare reinigers maken. Voor mij is dit een goed alternatief.

Maar afijn, goede materialen en gereedschappen én mijn huishoudschema zorgen ervoor dat jij vrije tijd overhoudt! Ga de uitdaging eens aan; download het huishoudschema, wordt lid van Firma Huishouden, laat je dagelijks helpen door de reminders en tips van anderen en houd het gewoon eens een hele maand vol.

 

Wil je me daarna dan vertellen hoe het bevalt?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?