Opruim ideeën voor pubers (zonder garantie!)

Opruim ideeën voor pubers (zonder garantie!)

Geloof me wanneer ik je zeg dat zelfs mijn pubers nog steeds hun ‘speelgoed’ niet opruimen. Naja, pubers… alle koters hier thuis zijn ouder dan 15. Het zijn dan ook geen blokjes, poppen of autootjes meer, maar genoeg andere zooi om mijn humeur te verpesten. En daarin sta ik vast niet alleen.

Bij binnenkomst verandert alles in een rampgebied

Ik geef vaak als tip om de slaapkamerdeur van je ‘grotere’ kinderen dicht te laten ze lekker laten leven in hun eigen troep. Het wordt een ander verhaal wanneer hun spullen in ‘mijn domein’ worden achtergelaten. Bij binnenkomst worden jas en schoenen in een hoek gegooid, de schooltas slingert ergens tussen woonkamer en hal. En het aanrecht ondergaat binnen vijf minuten een metamorfose nadat ze thuis zijn.

Mijn standaard kreet is dan ook “Neem je spullen mee naar je kamer en ruim het aanrecht op”. Dat werkt in de meeste gevallen. “En trek die deur achter je dicht!”

 

Opruim Ideeën Voor Pubers

Op die manier hoef ik niet tegen het orkaangeweld aan te kijken als ik boven kom.

Eens in de zoveel tijd wordt er hevig schoongemaakt en opgeruimd. Dan komen ze me zelfs vragen om advies. Om hulp hoeven ze niet te vragen, dat weten ze. En dan herken zelfs ik de slaapkamer niet meer. Dat is wanneer er vrienden of vriendinnen komen slapen.

Het advies wat ik ze dan geef is: Opruimen!

Dan is al 80% van het werk gedaan en wordt het schoonmaken een fluitje van een cent.

  • Wat je niet meer gebruikt, wat stuk is of wat onzin is, weggooien!
  • Als het nog goed functioneert maar je doet er al maanden niets meer mee: geef het weg!
  • De rest ruim je op

En om dat opruimen een beetje makkelijker voor ze te maken heb ik ervoor gezorgd dat ze genoeg ruimte en manieren hebben om hun spullen kwijt te kunnen.

Hier een aantal Opruim ideeën voor pubers

Opruim Ideeën Voor Pubers

Dit zijn leunende boekenkasten mét boxen, wat het nu juist zo multifunctioneel maakt. Je hoeft er niet alleen boeken in te doen, maar zoals je ziet kan er ook allerlei ander speelgoed in. Ook voor ouders kinderen is dit een mooie oplossing; schoolboeken passen erin en zelfs de schooltas. En het is mooi én overzichtelijk. Ik vond deze eyecatcher in artikel over een speelkamer make-over bij Honest to Nod.

Opruim Ideeën Voor Pubers

Stel dat je man nu een beetje handig is, is dit wel een hele mooie oplossing voor je puber die op de zolderkamer slaapt. Een compleet boekenrek langs de schuine wand. Op de site van Nieuwe Wonen staan nog een aantal leuke ideeën voor boekenkasten.

Opruim Ideeën Voor Pubers

Een handige man is natuurlijk altijd handig, maar dit lijkt moeilijker dan het is. Dit zijn namelijk de vakkenkasten van Ikea. Ik heb ze ook en gebruik ze in mijn werkkamer voor ordners, lappen stof en garen. Maar dit vond ik wel een heel goed idee voor een tienerkamer. Hier kan heel veel ‘zooi’ in 😉 Bij Zelfmaakideetjes hebben ze nog meer van dit soort tips voor deze kasten.

Opruim Ideeën Voor Pubers

Onder het mom: “Schuif het maar onder je bed”. In dit geval geen probleem dus. Gevonden bij Efter Stormen.

Opruim Ideeën Voor Pubers

Moeders met pubers kennen het, geen twijfel mogelijk.

Opruim Ideeën Voor Pubers

Zo kan het toch écht niet meer misgaan? Met zo’n waszak op je kamer moet het toch lukken! 😉

Maar wat je ook kiest, onthoud dat je kind het mooi moet vinden om het effect te behouden, namelijk het opruimen van zijn of haar spullen. En hoe jonger het kind, hoe eenvoudiger het systeem moet zijn.

Hoe netjes is het bij jouw kinderen op de slaapkamer?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?