Hoe je nu zorgt voor meer tuinplezier straks

Hoe je nu zorgt voor meer tuinplezier straks

Hoe je nu zorgt voor meer tuinplezier straks

Wanneer ik al die mooie folders en reclame met tuinartikelen voorbij zie komen krijg ik zin om weer in de tuin aan het werk te gaan. Alle tuinmeubels weer uit de schuur halen, de potten vullen met voorjaarsbloeiers en genieten op het terras. Maar daar is het allemaal nog een beetje te vroeg voor. Maar een begin maken kan wel want het bankje aan de voorkant van ons huis is echt aan vervanging toe. Het hout begint te rotten en de verf is helemaal verdwenen. Ik zag een assortiment tuinbanken van Karwei voorbij komen waarvan er toch echt wel een aantal op die plek passen. Heb jij ook zo’n zin om in de tuin aan de slag te gaan? Of je tuin helemaal te veranderen? Lees hier hoe je nu zorgt voor meer tuinplezier straks.

Nu is de tijd om je tuin te veranderen mocht je dat willen. Het voorjaar is het seizoen waarin planten weer gaan groeien en bloeien na een lange winterslaap. Het voorjaar of de lente staat synoniem voor ‘nieuw’ en wij mensen houden van ‘nieuw’ – een nieuwe, frisse start, een nieuwe kans. En dat geldt ook voor je tuin. Dacht je het afgelopen jaar regelmatig “onze tuin is echt aan een opknapbeurt toe”? Dan is het daar nu de tijd voor. Het verfraaien van je tuin geeft veel plezier en het brengt bovendien nog wat op ook. Een mooi aangelegde tuin, goed geplaatste bomen, heesters, bloeiende planten en een aantrekkelijk gazon kunnen een huis aanzienlijk in waarde doen stijgen.

 

Hoe je nu zorgt voor meer tuinplezier straks

Zo krijg je meer plezier van je tuin

Een gedetailleerd tuinontwerp kan je een beeld geven van het vernieuwde uiterlijk van je tuin. Bovendien kun je makkelijker bepalen welke onderdelen van het ontwerp het eerst aan de beurt zijn.

Voordat je jouw ideeën op papier zet moet je weten wat is toegestaan en wat niet. Daarvoor kun je contact opnemen met de Gemeente waarin je woont. Daar kan men je ook vertellen wat je wel en niet mag bouwen, hoe hoog en welk materiaal is toegestaan. Voor een vijvertje hoef je die moeite niet te doen, en in mijn Gemeente is het zelfs toegestaan zonder vergunning een boom te kappen zolang het niet op de lijst van de beschermde bomen staat. Maar ik zou voor grote werken toch altijd even je eigen Gemeente raadplegen.

Baseer je plan, om vergissingen te voorkomen, op de plattegrond van je koopakte. Is die niet duidelijk genoeg dan kan men je op het gemeentehuis verder helpen. Laat je goed informeren voor je aan het werk gaat, want sommige missers kunnen erg kostbaar zijn. Bouwen op andermans grond bijvoorbeeld kan veel extra kosten met zich meebrengen.

Maak je eigen tuinontwerp

Gebruik ruitjespapier en geef hierop de grootte van je perceel aan. Teken hierop vervolgens je huis volgens de afmeting die in je koopakte staan. Teken ook alle bekende gegevens zoals garage, schuur, oprit, bestaande bomen en struiken, etc. Vergeet niet de gas- en waterleidingen, riolering en andere aangelegde kabels aan te geven. Als je van plan bent om te gaan graven moet je hier rekening mee houden.

Geef nu de windrichtingen aan op je plattegrond met daarbij de invalsrichtingen van zon en wind. Hierdoor kun je gemakkelijker beslissen waar bomen, heggen, borders en/of schuttingen wilt plaatsen. Houd bij het inrichten van je tuin rekening met je deuren en ramen, naar het mogelijke uitzicht en de toegang tot je huis.

Houd ook rekening met de groei van bomen, hoe hoog of breed worden deze bomen, in verband met je schaduw. Hoe groter de boom kan worden, hoe groter de afstand tot de te beschaduwen plaats zal moeten zijn. Bij het maken van een beplantingsplan houd dan ook rekening met bijvoorbeeld kleuren; hoe ziet je tuin er in de herfst uit. Een Japanse noot, berk, populier en toverhazelaar kleuren schitterend geel. Een krent, appelbes of Amerikaanse eik worden prachtig rood in de herfst.

Plant geen grote bomen of struiken dichtbij rioleringen of andere bekabeling. De wortels voor behoorlijke overlast zorgen. Als het echt niet anders kan wikkel dan worteldoek om de buizen en kabels.

Lange elementen, bijvoorbeeld borders en paden, in de lengte van de tuin doen deze dieper lijken, terwijl elementen overdwars het tegenovergestelde effect veroorzaken, evenals een ophoging achterin. Ook kleur is van belang. Rood, oranje en geel achterin doen de tuin kleiner lijken.

De inrichting

Met de inrichting van je tuin begint natuurlijk het mooiste, maar ook een belangrijk onderdeel. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting. Verlicht ’s avonds belangrijke punten in je tuin. Om een goede plaats te bepalen kun je het uitproberen door met een sterke zaklantaarn vanaf verschillende plekken te schijnen. Goed verlichte paden en entrees maken het je zelf, maar ook je gasten gemakkelijker. Het ontmoedigt eveneens inbrekers.

Het kiezen van de tuinmeubelen

Natuurlijk spreekt hierin je smaak een grote rol, maar koop niet zomaar iets dat je alléén maar leuk vindt. Let op het materiaal en het comfort bijvoorbeeld. Stel jezelf vragen; Is het praktisch, waar laat ik het in de winter, past de kleur in mijn tuin, hoeveel zitplaatsen heb ik nodig, etc.?
Je tuin opnieuw inrichten hoeft ook geen bakken met geld te kosten. Door veel tweedehands aan te schaffen of te recyclen kunnen hele mooie dingen ontstaan.

Heb jij plannen om je tuininrichting het komende jaar te veranderen?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

4 reacties

  1. wij hebben vorig jaar onze achtertuin goed aangepakt en die is nu wel rommelig door de winter, maar straks maken we die weer helemaal zomer proof. De voortuin willen we nog wel wat aan doen maar zijn we nog niet uit wat, alleen dat we een nieuw hekje eromheen willen dat is wel wat zeker is.

  2. Met het mooie weer van de afgelopen dagen nodigt het echt uit om in de tuin te gaan. Onze tuin is uitgeleefd, moet nodig grondig aangepakt worden, maar de financiële middelen zijn niet toereikend. Ik schreef al een tuinhuisleverancier aan voor een gesponsorde blogpost, maar zal mij benieuwen of er wat uit voortkomt ? .

    1. Author

      Er zijn veel tips te vinden op het internet voor budget vriendelijke renovaties van een tuinen. Misschien zit er iets voor je bij. Veel succes met je pitch 😉

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?