10 keukenkruiden die in je keuken horen

10 keukenkruiden die in je keuken horen

10 keukenkruiden die in je keuken horen

Als je, net als ik, van verse kruiden houdt en ze niet altijd wilt kopen of koopt en binnen een week weer dood ziet gaan! Want ja, dat kennen we allemaal; een mooi, groen keukenplantje kopen in de supermarkt en een dag later hangt het ding slap. Deze keukenkruiden zijn zo gekweekt dat ze maar een tijdje meegaan en niet tegen onze kamertemperaturen opgewassen zijn. Als je er nog eentje hebt staan raad ik je aan de kruiden af te knippen en te bewaren in de koelkast, in papier, of in te vriezen. Want dat kan namelijk prima met kruiden.

Wat je wel kunt doen

Om succesvol keukenkruiden binnenshuis te laten groeien kun je het beste een gezond plantje kopen van de kweker. Of zelf zaaien, maar dat moet dan zeg maar nu, in deze tijd van het jaar en je moet er veel aandacht aan besteden. Maar voor nu gaan we verder met het plantje van de kweker. En die kweker heeft ze in soorten en maten.

Kies een goede pot

Bijna elke pot van 15 centimeter of groter voldoet zolang er maar gaten in de bodem zitten. Hoe groter, hoe beter geldt hier wel, zodat de wortels ruimte hebben waardoor je een grotere plant krijgt.

Kies een goede plek

Kruiden hebben een lichte plek nodig waar regelmatig de zon schijnt. De luchtcirculatie moet er goed zijn, dus niet op de tocht of bij een openstaand raam. En het moet er niet kouder worden dan 12 graden en niet warmer dan 24 graden.

Laat ze groeien

Keukenkruiden groeien best in normale potgrond. De beste manier om vast te stellen wanneer en hoe vaak kruidenplanten water nodig hebben is om je vinger even in de grond te stoppen. Is het droog? Dan moet je bijgieten. Vochtige grond is prima, maar het mag niet nat zijn, daar houden ze niet van. Een aanrader is wel om in het voorjaar elke vier weken wat vloeibare mest toe te voegen aan de grond. Keukenkruiden doen het buiten beter dan binnen, maar de smaak wordt er niet minder van.

Vergeet uiteraard niet om de keukenkruiden te gebruiken, daar kweek je ze immers voor!

 

10 keukenkruiden die in je keuken horen

 

10 keukenkruiden om zelf te kweken

1. Basilicum

Voor aroma en smaak: Genovese
Voor een vleugje citrus/anijs: Citroen
Voor compacte groei: Spice Globe
Voor pittige smaak: Siam Queen

2. Bieslook

Voor in de vensterbank: Grolau
Voor een knoflook smaak: A. Tuberosum
Knip bieslook kort af om de groei van nieuwe stengels te bevorderen.

3. Dille

Voor compacte groei en ideaal voor binnen: Fernleaf

4. Marjolein

Voor een zoete smaak en voor binnengroei: O. Majorana
Voor zoet én pittig: Majoricum

5. Munt

Voor in potten: Mentha, M. Spicata
Voor spearmint smaak: Spicata

6. Oregano

Voor een pittige smaak en niet bitter: Origanum Vulgaire Hirtum
Vaak oogsten om de goed te laten groeien.

7. Peterselie

Voor het platte blad: Crispum Neapolitanum
Voor het krulblad: Crispum
Oogst de buitenste blaadje om de groei te bevorderen.

8. Rozemarijn

Voor een compacte versie: Blue Boy
Voor normale versie: Rosmarinus Officinalis
Voor de beste smaak: Taylor’s Blue of Salem
De grond mag nooit uitdrogen.

9. Salie

Voor de normale smaak: Salvia Officinalis
Voor dezelfde smaak, maar compact groeiend: Dwarf Garden Sage

10. Tijm

Voor een culinaire variëteit: Citriodorus of Vulgaris
Meng tijm met oregano voor een geweldige smaak.

Keukenkruiden gids

Vorig jaar schreef ik al eens een keukenkruiden gids als een infographic.

Keukenkruidengids

 

Leef je uit met keukenkruiden

De Nationale Tuinweek 2017, van 10 tot en met 18 juni, heeft als thema ‘Leef je uit met kruiden’. Tuinvereniging Groei & Bloei organiseert in die week ‘groene’ activiteiten in heel Nederland. Van plantenmarkten tot workshops en van excursies tot fotowedstrijden. Deelname is voor de meeste activiteiten gratis, voor sommige wordt een kleine vergoeding gevraagd. De tuinweek wordt afgesloten met het Open Tuinenweekend waarin meer dan 1.000 particuliere tuinen opengesteld worden voor publiek.

Actie tegen versteende tuinen

Met de Nationale Tuinweek komt tuinvereniging Groei & Bloei in actie tegen ‘versteende tuinen’. Met meer planten (en minder tegels) in de tuin lever je een positieve bijdrage aan een groenere leefomgeving, de waterhuishouding en biodiversiteit. Veelzijdige kruiden als munt, tijm, anijs, salie, rozemarijn en dille zijn ideale planten. Je kunt er niet alleen van oogsten en genieten, maar afhankelijk van de soort hebben de smaakmakers ook sierwaarde door hun compacte groeivorm en fraaie bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Daarnaast ruiken de planten vaak lekker en je hebt er geen omkijken naar.

Gratis keukenkruiden – planten

Samen met Intratuin organiseert Groei & Bloei de landelijke inwisselaktie ‘Tegel eruit, plant erin’. Iedereen die op zaterdag 10 juni (tussen 10.00 en 15.00 uur) een tegel uit eigen tuin inlevert bij een Intratuin vestiging ontvangt twee gratis kruidenplanten.

Open Tuinenweekend

Op 17 en 18 juni is het Open Tuinenweekend. Ruim 1.000 Groei & Bloei-leden openen hun tuinhekken voor iedereen. Zo ontdek je de mooiste particuliere tuinen van Nederland. In veel regio’s is er zelfs een speciaal routeboekje beschikbaar. Kijk voor een overzicht van alle open tuinen en de gratis keukenkruiden bij Intratuin op www.groei.nl/tuinweek.

Kweek jij ook je eigen keukenkruiden?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?