Mieren! Hoe kom je er van af?

Mieren! Hoe kom je er van af?

Mieren! Hoe kom je er van af?

Laten we voorop stellen dat mieren hele nuttige dieren zijn. Ze ruimen alle voedselresten op en het ongedierte, zoals muggen, waar we niet zo dol op zijn. Ik ben er dan ook geen voorstander van om ze buitenshuis te bestrijden. Ik heb namelijk liever tien mieren op mijn terras dan één mug. Ik ben hierin ook een mierenneuker (vind de woordspeling leuk) ;-), want ik breng zelfs een spin weer naar buiten wanneer ik hem in huis tegenkom. Maar ik kan me voorstellen dat je overlast kunt hebben van mieren.

Mieren! Hoe kom je er van af?

Mieren buitenshuis

Deze insecten kunnen in de tuin problemen veroorzaken doordat ze tunnels graven onder je netjes aangelegde pad of terras en er hierdoor ruimte ontstaat onder de tegels en het geheel kan gaan verzakken. Heb je hier last van en wil je ze kwijt, bestrijd deze mieren dan met kokend water.

Mieren binnenshuis

Heb je er geen last van, laat de mieren dan hun nuttige werk doen. Dit doen ze buitenshuis en daar hebben wij over het algemeen alleen maar baat bij en dat houden we graag zo.

Mieren in je huis is echter geen pretje. Eenmaal binnen krioelen ze overal en het liefst over je voedsel. En daar zit niemand op te wachten. Om ze hier te bestrijden is natuurlijk een must. Een broodje jam mét mieren voor je ontbijt is echt niet lekker.

Probeer dit allereerst te voorkomen door nooit (zoete) voedselresten ergens te laten liggen, buiten of binnen. Als ze dit eenmaal hebben gevonden gaat het als een lopend vuurtje binnen de mierengemeenschap en is er geen houden meer aan.

Mieren op je tuinplanten?
Laat ze!
Ze bestrijden de bladluizen.

Verschillende soorten mieren

Er zijn verschillende soorten mieren. De meest voorkomende in onze achtertuinen is de inheemse mierensoort. Deze bouwen hun nesten buitenshuis, meestal onder de tegels van je terras. Vanaf dat nest komen ze je huis binnen en je zult zien, als je die route opspoort, dat het een druk bewandelde weg is. Via vaak een minuscuul gaatje of naadje in de buitenmuur van je huis komen ze binnen. Wanneer je deze mierenroute hebt gevonden, zet dan een mierenlokdoos op hun looppad. Ook als je niet kunt achterhalen waar ze het huis binnengaan kun je met een mierenlokdoos, of meerdere, hun wegen barricaderen.

Andere bestrijdingsmiddelen

Er zijn natuurlijk tal van chemische bestrijdingsmiddelen in de handel waarmee je deze insecten kunt weren in je omgeving. Maar zoals je weet ben ik geen voorstander van welk chemisch middel dan ook. Ik zal deze dan ook nooit aanschaffen en ga eerder op zoek naar alternatieve manieren. Een lokdoos is voor mij een legale uitzondering.

Mierensoort met een probleem

Door bijvoorbeeld planten in huis te halen of wanneer je je koffer leeghaalt na een vakantie kunnen mieren in je huis komen die zijn meegereisd. Dit zijn tropische mierensoorten en zoeken de warmte van onze huizen op. Deze insecten zijn vaak ook veel groter dan de huis-tuin-en-keukenmier die wij kennen. Ze zijn dol op dierlijk voedsel zoals vleeswaren, maar gaan, als ze echt honger hebben, ook wel voor de zoete hapjes. Als deze mieren je huis eenmaal binnen zijn heb je een groter probleem. Om deze tropische mierensoort te bestrijden heb je speciale lokdozen nodig die alleen met een vergunning geplaatst mogen worden. Dit dien je dan aan te vragen bij de bestrijdingsdienst van je plaatselijke Gemeente.

Heb jij last (gehad) van mieren? En wat heb je er tegen gedaan?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

  1. Author

    Dat is inderdaad overlast en wanneer de ‘zachtaardige’ middelen niet meer helpen ben je wel genoodzaakt met zwaarder materiaal te gaan werken. Ik kan me voorstellen dat je van zo’n leger aan mieren in je huis de kriebels krijgt.

  2. In ons vorige huis hadden wij echt legioenen aan mieren. Tientallen mieren hadden hun weg naar binnen gevonden. Hele gaten boorden ze door de voegen. Ik ben zelf ook geen voorstander van chemische bestrijdingsmiddelen. We probeerden het dan ook eerst op een diervriendelijke manier. Eén of ander poeder waar ze van van slag raken. Daardoor werd het alleen maar erger. Dan toch maar met mierenlokdoosjes. Zoveel mieren en geen één mier vond de weg naar één van de tien doosjes die versprijd stonden in mijn tuin en keuken. Toen de mieren eenmaal uit gingen vliegen, hield ik het echt niet meer. Ik ben toch voor de chemische troep gegaan. Dit was echt zware overlast, Daarna geen last meer van zo veel mieren gehad.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?