Tips voor de verzorging en onderhoud van tuinmeubilair

Tips voor de verzorging en onderhoud van tuinmeubilair

Tips voor de verzorging en onderhoud van tuinmeubilair

Als dat zonnetje tevoorschijn komt krijg ik de kriebels en wil ik naar buiten. Genieten van de kwetterende vogels die hun nestjes aan het afbouwen zijn en misschien al een ei hebben gelegd. Genieten van de geur van pas gemaaid gras en uiteraard van de zon. Kortom; volop genieten van het buitenleven.
Onder onze overkapping hebben we een zelfgemaakte zithoek gemaakt van steigerhout. Het is in een L-vorm opgesteld en biedt plaats aan zeker tien personen. In de zomermaanden is dit ons ‘huis’.

Wanneer het té heet wordt

Maar wanneer het volop zomer is maakt de overkapping dit zitgedeelte helaas zó heet dat je het gevoel hebt in een broeikas of sauna terecht te zijn gekomen. Om die reden zijn wij voor de echt hete dagen op zoek gegaan naar een plekje in de tuin waar het lekker koel blijft als de zon hoog aan de hemel staat te bakken. En dat plekje is achterin onze tuin. Afgelopen zomer zetten we er het oude, witte tuinset neer, stoelen zonder standen, gewoon van die plastic, ‘recht-op’ stoelen. Niet echt comfortabel dus. Als het dan zo heet is wil ik kunnen ‘loungen’  😉 Dus we gaan binnenkort een loungeset kopen voor in die hoek. Waarschijnlijk gaan we even een kijkje nemen bij Leen Bakker. Ik houd jullie op de hoogte welke het is geworden.

Oude tuinset nog steeds bruikbaar

Het witte tuinmeubilair stamt nog uit de tijd dat we voor het eerst gingen samenwonen, écht waar, zo oud is het al! Maar ik heb het dan ook altijd heel goed onderhouden en vond het daarom zonde om weg te doen. Extra stoelen is altijd handig om paraat te hebben, vooral als je af en toe wel van een feestje houdt.

Meeste tuinmeubilair is onderhoudsvrij

Er is tegenwoordig een keur van onderhoudsvrij tuinmeubilair van aluminium en (gevlochten) kunststof te koop. Het gevlochten materiaal, dat Wicker genoemd wordt, is van kunststof gemaakt en gaat daardoor jarenlang mee. Aluminium tuinmeubilair is erg licht van gewicht en zal niet gaan roesten. Beide soorten zijn erg makkelijk in onderhoud en kunnen het hele jaar buiten blijven staan als je dit zou willen. Het wordt wel aangeraden om ze alsnog in de wintermaanden op te bergen.

Naast wicker en aluminium zijn er nog meerdere materialen waarvan tuinsets gemaakt zijn, zoals kunststof, metaal en geconserveerd hardhout of gewoon hout. En er wordt echter nog veel gebruik gemaakt van stoelen met stoffen bekleding, waarvan men bij een juiste verzorging eveneens zeer lang plezier kan hebben.

 

Tips voor de verzorging en onderhoud van tuinmeubilair

Tips voor de verzorging en onderhoud van tuinmeubilair

  • Laat tuinmeubelen met een stoffen bekleding, of de stoffen bekleding zelf, zo mogelijk op natuurlijke wijze drogen alvorens ze op te bergen.
  • Bewaar tuinmeubelen met stof of de stoffen bekleding tijdens het seizoen in een goed geventileerde ruimte.
  • Smeer zo nu en dan de assen en scharnieren in met een beetje kruipolie. Maak het daarna wel schoon.
  • Controleer ook af en toe of alle schroeven goed vastzitten.
  • Losse klinknagels zet je weer vast door de ene kant op een harde ondergrond te laten steunen en met een hamer een flinke tik op de kop van de klinknagel te geven.
  • Bewerk houten delen of onbewerkte houten tuinsets eenmaal per jaar, bij droog weer, met een kleurloos conserveringsmiddel.
  • ’s Winters kun je je tuinmeubilair wegens de hogere luchtvochtigheid het beste in huis, of in een droge, vorstbestendige ruimte opbergen.
  • Voordat je tuinmeubilair opruimt, én dat geldt voor álle tuinsets; maak ze eerst grondig schoon en smeer metalen delen licht in met een beetje olie.
  • Als je de stoelen in het voorjaar weer tevoorschijn haalt, wrijf je de olie er weer af.

En op deze manier heb je nog steeds een ouderwets, wit plastic tuinset staan dat altijd weer van pas komt. 🙂

Heb jij je tuinmeubilair alweer tevoorschijn gehaald?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?