Zo maak je de tuin snel winterklaar

Zo maak je de tuin snel winterklaar

Zo maak je de tuin snel winterklaar

Hoewel het af en toe al erg koud is en het ook al wat gevroren heeft ’s nachts ben ik er nog niet aan toe gekomen om onze tuin winterklaar te maken. Een kleine opruimbeurt kan onze tuin echt wel gebruiken. De vaste planten moeten beschermd worden en de voorjaarsbollen moeten er nog uit. De laatste tijd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn vader, is er geen aandacht meer aan geschonken. Dat geldt niet alleen voor de tuin, maar dat is een ander verhaal. Het is dus tijd om de tuin snel winterklaar te maken.

 

Zo maak je de tuin snel winterklaar

 

Het winterklaar maken van je tuin hoeft niet zoveel tijd te kosten. Het is geen probleem om afgevroren of afgevallen blad te laten liggen. Dit is alleen maar bescherming en de kleine, nuttige diertjes zijn je dankbaar. Ook geeft het een prachtig gezicht als straks de sneeuw erop neerdaalt. Maar een aantal dingen moet je wel doen voordat de vorst zijn intrede doet zodat je volgend jaar een mooie tuin overhoudt.

Planten tegen de vorst beschermen

Ik weet welke planten in onze tuin winterhard zijn en wellicht weet jij dat ook wel. Als je dat niet weet staat het op het plantenlabel, maar ik kan me voorstellen dat je die niet meer hebt. Je kunt het dan online ook makkelijk vinden, mits je de namen van je vaste planten weet. Weet je die ook niet, dan kun je achterhalen of de planten oorspronkelijk uit een warm land komen. Die kunnen uiteraard niet tegen ons klimaat in de winter, dus zeker niet tegen de vorst. Planten die je buiten in potten hebt staan en zomerbollen moet je zonder meer binnenhalen.

Er is wel een groot verschil in winterhardheid tussen planten in een pot en in de volle grond. Een vijgen- of palmboom bijvoorbeeld kan in de volle grond wel -15 graden hebben, maar in een pot maar hooguit -5 graden.

 

Zo maak je de tuin snel winterklaar

Waarmee kun je planten beschermen

In de borders waar je vaste planten staan is een laag bladeren voldoende. Om er voor te zorgen dat ze niet wegwaaien kun je er wat grond overgooien of er gaas omheen zetten. Heb je toevallig net gesnoeid, bijvoorbeeld je coniferen, dan kun je dat afval ook prima gebruiken. Dit is wat zwaarder en blijft uit zichzelf liggen.

Planten in potten zoals deze kun je tegen de kou beschermen door ze droog weg te zetten. Het beste is om ze binnen te zetten, maar heb je daar geen plaats voor of wil je ze buiten laten, bescherm dan niet alleen de plant maar ook de pot. Niet alle potten kunnen tegen de vorst en zullen barsten. Een oude jutezak is een oplossing en zorg er wel voor dat ze droog en beschut staan.

De ‘voeten’ van mijn rozen bescherm ik ook altijd door er wat extra grond over te gooien. De ‘kop’ van de stamrozen pak ik in met bubbeltjesfolie.

 

Zo maak je de tuin snel winterklaar

Die kale tuin opfleuren

Nadat je alles hebt opgeruimd en binnen hebt gezet is de tuin wel erg kaal. Om dit een beetje op te fleuren tijdens de winter kun je wat kleur aanbrengen met potplanten. Skimmia staat bij ons als vaste plant in de tuin en ik ben er dol op omdat ik er mijn decemberstukken en winterkransen mee kan versieren. En bijvoorbeeld Parelbes en Hulst, beide met rode bessen, staan ook heel mooi in potten.
Winterheide, mooi op je tuintafel, en buxus, deze geeft niet veel kleur in de wintertuin maar staat altijd mooi in een pot. Het blijft groen in de winter en je kunt het in mooie vormen knippen. Laurier is ook altijd mooi. Loop gewoon eens door een tuinwinkel en je ziet vast wel iets fleurigs staan.

 

Zo maak je de tuin snel winterklaar

Waarmee kun je jezelf beschermen

Ik ben een enorme koukleum en helemaal niet dol op die kou. Om me daar tegen te beschermen ben ik altijd goed ‘verpakt’ tijdens dit soort klussen. En daarom draag ik bij mijn tuinklussen een heuse tuinbroek en een dik fleece vest. Mijn tuinbroek heeft heuse kniebeschermers en een fleece voering. Mijn kinderen vinden het helemaal niks, want “dat is toch niet in de mode, mama!” Ik vind dat het voor in de tuin best kan, want “het is wel een echte Engelbert Straus! Dus…” Met handschoenen werken lukt mij niet, niet in het huishouden en ook niet in de tuin, dus die laat ik achterwege. Maar als je hard genoeg werkt worden je handen niet koud. 😉

 

Zo maak je de tuin snel winterklaar

Bloembollen bewaren

Om je uitgehaalde bloembollen goed te bewaren moet je zorgen dat ze droog liggen, anders gaan ze schimmelen. Het zijn immers een soort van uien. Ze mogen ook niet te warm liggen want dan gaan uitdrogen en het hart van de bol wordt dan zacht. Als dit gebeurt kun je ze een beetje nat maken met de bloemenspuit. Een graad of 5 is ideaal en dan komen je bollen en knollen prima de winter door om in mei volgend jaar weer de grond in te kunnen.

En zo is je tuin snel winterklaar!

In principe hoef je verder niets te doen, tenzij je vind dat de afgevallen bladeren je tuin ontsieren. Het gras moet in ieder geval niet meer gemaaid worden nu. Daarmee zou je je gazon alleen maar schaden. Dat viel best mee toch?

Is jouw tuin al winterklaar?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

  1. Je lokte mij deze post in door het woordje ‘snel’.

    Onze tuin is nog niet winterklaas, en ik moet daar hoognodig wat aan doen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?