Tuinplant april - Clematis, de kleurrijke klimmer

Tuinplant april | Clematis, de kleurrijke klimmer

Tuinplant april | Clematis, de kleurrijke klimmer

In onze achtertuin kijken we, helaas, naar de garagemuur van de buren. Hoewel ik me wel honderd mooiere uitzichten kan bedenken is het een welkome afscheiding in onze tuin. Echter de kale stenen hebben niet veel kleur. Om dat probleem op te lossen hebben we jaren geleden een aantal klimmers geplant, waaronder een paar kleurige clematissen.

Een eenvoudige oplossing want deze kleurrijke klimmer vindt zelf zijn weg naar boven en als je het een beetje de weg wijst krijg je een muur vol kleur. Blauwe, roze, paarse en witte bloemen komen veel voor, maar ook tweekleurige of gevuld bloemige soorten komen voor. De grootte van de bloem kan daarbij variëren van 2 tot maar liefst 24 centimeter.

Als jij ook een Clematis in je tuin hebt dan heb je de bloemen al in bloei zien komen. Heb jij nog geen Clematis in je tuin? April is een uitstekende maand om de plant in de tuin te zetten.

 

Tuinplant april - Clematis, de kleurrijke klimmer (1)

 

Wat is een Clematis?

Clematis, ook wel bosrank genoemd, bloeit doorgaans vanaf april. Afhankelijk van de soort kan dat ook later zijn.  In september is het bloeiseizoen voorbij en gaat de plant in ‘winterslaap’ om vanaf het volgend voorjaar automatisch weer tot bloei te komen…

Verzorging van de Clematis

De wortels van de Clematis houden van koelte, geef de plant daarom liever geen plekje in de volle zon. Bij ons staat hij aan de noordkant en doet het perfect. Geef in droge perioden de Clematis, net als alle tuinplanten, regelmatig water en verwen de klimmer in april of mei met een beetje plantenvoeding. Het snoeien van Clematis is eenvoudig, maar verschilt per soort. De vuistregel is: snoei na de bloei. Voor een exact advies kun je het beste het plantenlabel raadplegen.

Meer informatie

Op Mooi wat planten doen vind je veel meer informatie en nog veel meer inspiratie.

Heb jij ook zo’n lelijke muur in je tuin? Wat heb jij er aan gedaan?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?