Hoe je stinkend keukentextiel kan voorkomen of opfrissen

Hoe je stinkend keukentextiel kan voorkomen of opfrissen

Er was een vaatdoek in de gootsteen blijven liggen tijdens de dagen dat we voor een korte vakantie weg waren. Opgefrommeld achter de kraan, daar lag het stinkende vodje. Bah!
Mijn instinct zegt meteen “weggooien!” want die geur krijg je er moeilijk weer uit. Maar ‘moeilijk’ betekent niet ‘onmogelijk’. Er zijn manieren om stinkende theedoeken, washandjes, handdoeken en, in dit geval, vaatdoeken weer schoon én fris te krijgen.

 

Hoe je stinkend keukentextiel kan voorkomen of opfrissen (1)

Stinkend keukentextiel voorkomen

Verschoon je theedoek tenminste eenmaal per twee/drie dagen.

Mijn microvezel theedoeken nemen veel vocht op, maar zijn daarentegen ook heel snel weer droog, dus ik kan er met gemak drie dagen mee doen. Theedoeken worden met de opkomst van de vaatwasser niet meer zo intensief gebruikt dan vroeger. Het meest gebruik ik ze bij het lappen van de ramen en de spiegels omdat ze altijd streeploos schoonmaken. Bovendien kunnen ze ook nog eens in de kookwas en de droger.

Verschoon je vaatdoek eenmaal per dag

Doordat Mientje de Vaatwasser voor mij afwast zou mijn vaatdoek vrijwel nooit in aanraking komen met een sopje. Maar doordat juist water en zeep ervoor zorgt dat de vaatdoek de hele dag fris blijft, spoel ik hem na elk gebruik uit in heet water en afwaszeep.

Stinkend keukentextiel opfrissen en ontgeuren

Is het echt gebeurt? Ligt er bij jou een zelfde vodje te stinken als op mijn aanrecht? Dan zal er toch echt gekookt moeten worden. Alleen water met een temperatuur boven 100°C zal schimmels, die de stank veroorzaken, en bacteriën doden.

  • Vul een grote pan voor de helft met water, zet het op het vuur en breng het aan de kook
  • Voeg 1/2 kopje witte azijn toe
  • Voeg het stinkende keukentextiel toe
  • Kook dit gedurende 15 minuten om bacteriën en schimmels te doden én te ontgeuren dus
  • Laat het eerst volledig afkoelen, wring de doeken dan uit en hang ze uit.

Gebruik van de wasmachine en droger

Wil je stinkend keukentextiel in de wasmachine opfrissen en ontgeuren? Doe dan alleen het stinkende wasgoed in de wasmachine en geen andere textiel erbij en volg deze stappen:

  • Stel de wasmachine in op de heetst mogelijke temperatuur en de langst mogelijke wastijd
  • Gebruik je eigen wasmiddel maar voeg een kopje witte azijn toe
  • Doe het wasgoed meteen na afloop van het wasprogramma in de droger
  • Droog ze op het heetste programma, tenminste 45 minuten lang.

Nat wasgoed en niet kunnen wassen, wat nu?

Je gaat er een weekendje tussenuit, je hele gezin heeft zich nog even gedoucht en je hebt de keuken nog even snel gepoetst en nu moet je vertrekken om het vliegtuig te halen. Natte was! En nu?

Stop de natte was in een plastic tas, knoop het dicht en leg het in de diepvries!

De temperatuur in de vriezer voorkomt dat bacteriën en schimmels een kans krijgen. Na de vakantie gooi je het samen met de inhoud van je koffer zo in de wasmachine. Ontdooien is niet nodig 😉

Krijgt stinkend keukentextiel bij jou nog een tweede kans?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?