Textielkennis als basis voor het wassen

Textielkennis als basis voor het wassen

Textielkennis als basis voor het wassen

De tijd dat we in dierenhuiden liepen en woonden in kale holen is allang voorbij. Met dat soort soberheid hebben technieken als weven en spinnen, en later ook de fabricage van kunstmatige vezels, doeltreffend afgerekend. De dierenhuiden zijn door textiel vervangen en onze behuizing is met textiel gestoffeerd.

Om ons ‘textiel’ schoon te houden is het handig om er iets over te weten. Van textiel maken we kleding, handdoeken, beddengoed, etc. Maar ook vloerbedekking, meubelstoffen, gordijnen, kussens en tafelkleden. En elke andere toepassing van textiel stelt andere eisen. En alle stoffen moeten anders worden gewassen of gereinigd.

 

Textielkennis als basis voor het wassen

Hoe ontstaat textiel

Het ontstaan van een stof begint met vezels; korte of langere sliertjes van een natuurlijk of synthetisch (kunstmatig) materiaal. Door vezels in elkaar te draaien krijg je garens. Dit in elkaar draaien noemen we spinnen. Van gesponnen draden wordt een stof gemaakt door deze te weven of te breien. Daarnaast bestaan er ook op stof gelijkende producten als vezelvliezen of non-wovens die met behulp van andere technieken tot stand komen.

Soorten weefsels

Door middel  van weven maak je een weefsel dat bestaat uit twee groepen draden; lengte- en breedte-draden. Hierdoor zit er in dit soort weefsel bijna geen elasticiteit.

Textielkennis als basis voor het wassen

Waarom is dit handig om te weten?

Als je niet wilt dat je wasgoed gaat lubberen of minder gaat kreuken dan is dit handig om te weten. Doordat het kleine beetje rek in een geweven materiaal het grootst is over de breedte draden kun je hier rekening mee houden bij het ophangen van de was.

Bij breien worden draden in lussen gelegd, die onderling worden verbonden. Misschien kun je zelf breien of heb je het vroeger nog geleerd. Dan begrijp je hoe door deze techniek een lap textiel wordt gemaakt.

Textielkennis als basis voor het wassen

Een breisel is elastisch en rekbaar. Gebreid materiaal wordt meestal tricot of jersey genoemd. Er zijn twee manieren waarop breisels tot stand komen. Het komt steeds vaker voor dat er voor een goedkope variant van productie wordt gekozen, met enkele draden. Mede hierdoor ontstaan de gaatjes in je tricot shirts!

Vezelvliezen en non-wovens

Bij de productie van deze materialen worden verschillende technieken toegepast. Wol zit van nature vol met haken en door dit door de war te halen haakt dit vanzelf in elkaar. Het resultaat is vilt!

Samenhang wordt ook door plakmiddelen verkregen zoals bij kunstzemen, voeringen en vullingen. Op papiermachines vervaardigt men vezelvliezen voor wegwerpartikelen als zakdoeken, luiers, etc.

Textielkennis als basis voor het wassen

Veel vezelvliezen krijgen samenhang door een versmeltingstechniek of worden verstevigd met garen.

Er is nog zoveel meer te vertellen over textiel en ik ben er zeker van dat wanneer je weet hoe textiel wordt vervaardigd en wat de grondstoffen zijn, je beter kunt beoordelen waarvoor het geschikt is. Maar bovenal kun je met deze kennis veel beter bepalen hoe je het moet wassen en reinigen.

Daarom: wordt vervolgd 😉

Weet jij of je broek of shirt geweven of gebreid is?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?