10 Manieren om je aan je budget te houden

10 Manieren om je aan je budget te houden

Een aantal tips om op uitgaven te besparen zodat je je aan je budget kunt houden, komt iedereen van pas. Of je nu een heerlijk ruim budget hebt en niet altijd op de kleintjes hoeft te letten, of je kunt elke maand net rondkomen; besparen wil iedereen.

“Het schrappen van uitgaven en het spekken van je spaarrekening geeft iedereen een fijn gevoel.”

 

Van dag tot dag leven

Er zijn natuurlijk ook mensen die van dag tot dag leven en niet weten wat sparen is. Maar ook voor die mensen is besparen op overbodige kosten een uitkomst, want des te meer kunnen ze uitgeven aan andere dingen.

Sparen om schulden af te betalen

Andere mensen zijn juist alleen maar bezig met sparen om hun schulden af te betalen. Ze maken er gewoon een sport van om over bijvoorbeeld tien jaar schulden- en/of hypotheek-vrij te zijn. Voor deze mensen heb ik enorm veel respect, ik vind het een gave. Het lukt mij helaas (nog) niet. Met allemaal studerende kinderen in huis ben ik al blij dat ik af en toe iets opzij kan zetten dat vaak net genoeg is om de spaarrekening op niveau te houden.

Een budget maken is een must als je wilt besparen

Wanneer het echt nodig is om in je uitgaven te snijden zodat er wat meer geld aan het eind van de maand overblijft, moet je een budget gaan opstellen. Alleen al het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven heeft veel voordelen. Je ziet waar je geld vandaan komt, hoeveel, waar je geld heengaat en vooral wat er teveel uitgaat. Kortom, je krijgt overzicht. Voor meer informatie over budgetteren en hoe je een begroting maakt voor je persoonlijke financiën, én een gratis Budget Checklist lees: Het belang van budgetteren.

 

10 Manieren om je aan je budget te houden

10 Manieren om te zorgen dat je geld over houdt óm te kunnen begroten

Wanneer je begroting eenmaal klaar is heb je inzicht in je budget en het geld dat je overhoudt. Tevens wordt nu ook heel duidelijk waaraan je te veel geld uitgeeft.

Hieronder vijf eenvoudige manieren die helpen wanneer je ze consequent volhoudt:

 1. Neem zelf je lunch mee

  Koop geen dure belegde broodjes of andere dure lunches in je middagpauze, terwijl je zelf brood, yoghurt of fruit thuis hebt. Het is een dubbele uitgave en het kost gewoon maar vijf minuutjes elke morgen om je eigen lunch te bereiden en in te pakken.

 2. Drink water

  Water is goed voor je en water is goedkoop. Dus waarom zou je geld uitgeven aan al die suikerhoudende dranken.

 3. Zeg eens ‘nee’

  Wordt je voortdurend uitgenodigd voor een etentje, een avondje uit, concerten of feestjes die (veel) geld kosten? Zeg gewoon eens ‘nee’. Je hoeft niet overal aan mee te doen. Deze uitstapjes kunnen behoorlijk oplopen als je nooit eens ‘nee’ zegt. Als je probeert om geld te besparen is de keuze tussen een goed gevulde bankrekening en brak zijn gauw gemaakt, toch?

 4. Plan je maaltijden

  Het maken van een weekmenu bespaart je geld. Je plant wat je de komende week gaat eten aan de hand van aanbiedingen en doordat je gaat winkelen aan de hand van een boodschappenbriefje neem je nooit teveel mee. Hoe je dit doet lees je hier: 10 Ingrediënten voor een perfect weekmenu.

 5. Gebruik de app Koken met Aanbiedingen (update: deze app bestaat helaas niet meer)

  Een geweldige app voor je Smartphone met dagelijks nieuwe recepten op basis van actuele supermarkt aanbiedingen. Je selecteert jouw supermarkten aan de hand van waar jij je boodschappen doet. Je geeft aan hoe vaak per week je een melding wilt ontvangen voor nieuwe recepten van jouw supermarkten. En alle recepten, inclusief de geldende aanbiedingen worden getoond. Je kunt zelfs aan de hand van de ingrediënten die je nog in je voorraadkast hebt een bijpassend recept zoeken. En de lekkerste recepten kunnen worden bewaard. Ik vind het een geweldige uitvinding.

  Een extra tip over smartphones: ga voor een goedkope smartphone! Tegenwoordig zijn de wat oudere modellen zeer goedkoop. Denk bijvoorbeeld aan een goedkope Samsung telefoon. Het merk Samsung staat bekend om de goede kwaliteit en dat kan ik beamen, ik heb er zelf ook een. Met een goedkope Samsung telefoon ben je dus a. bij de tijd en b. goedkoper uit!

De volgende vijf manieren vergen iets meer discipline, maar schelen dan ook een hele hoop in je portemonnee.

 1. Betaal altijd contant

  Na je eigen begroting te hebben gemaakt weet je precies wat je per week kunt of wilt uitgeven. Pin dit bedrag op een vaste dag en laat de rest van de week je pinpas thuis. Door contant te betalen weet je precies wat je nog hebt voor de rest van de week.

 2. Vernietig je creditcard

  Betaal de openstaande schulden van je creditcard af en laat de pas vernietigen. Een creditcard kóst alleen maar geld en dit geld kun je beter zelf op je spaarrekening zetten. Je hebt ook geen creditcard nodig wanneer er genoeg op je (spaar) rekening staat. En staat er niet genoeg op? Koop het dan niet!

 3. Gebruik een debetcard

  Okee, er zijn mensen die wel een Mastercard nodig hebben om bijvoorbeeld online bestellingen te kunnen betalen. Hiervoor kun je een debetcard aanvragen. Dit is een prepaid card waar je zelf geld op stort en mee kunt betalen. Het is dus je eigen geld en je kan er niet door in de problemen komen doordat je te veel uitgeeft. Let op! Ook een Prepaid Card kost geld!

 4. Gebruik een tab systeem in je portemonnee

  Met dit systeem bepaal je zelf hoeveel je per week aan bepaalde categorieën, zoals boodschappen, kleding, uit eten, etc. gaat uitgeven. Nadat je hebt gepind verdeel je het geld tussen de categorieën en alleen het geld dat daar in zit kun je besteden. Zodra het vakje leeg is, kun je niet meer uitgeven! Het werkt voor mij.

   

  10 Manieren om je aan je budget te houden

  Het werkt heel eenvoudig

  10 Manieren om je aan je budget te houden
  10 Manieren om je aan je budget te houden

  Download hier de tabs

  Download “Portemonnee Budget Tabs” Portemonnee-Tabs.pdf – 2333 keer gedownload – 865 KB

 5. Maak er een spel van

  Het geld dat er vlak voordat ik opnieuw pin voor de nieuwe week nog in een vakje zit, stop ik in een potje. En nu komt het fijnste aan dit systeem: Dat geld is voor mij! Ik heb immers begroot wat we nodig zijn, wat ik wil sparen en wat we kunnen uitgeven aan de wekelijkse boodschappen, kleding en andere kosten. Dus wat er overblijft is … over!
  En dat is zó leuk! Het is een soort beloning voor mezelf omdat ik zo goed mijn best heb gedaan die week om binnen het budget te blijven. Van wat er in ‘mijn’ potje komt doe ik leuke dingen. Verwen ik mezelf af en toe met een avondje theater (samen met mijn man) of een schoonheidspecialiste. Heerlijk!
  Ik moet erbij zeggen dat het ook wel eens voorkomt dat er iets uit het potje moet omdat ik het net niet red die week door onverwachte uitgaven. Maar juist dan is het een uitkomst, want ik kom niet aan de bankrekening.

Ik hoop dat ik je met deze tips genoeg gemotiveerd heb om straks ook een lekker dagje sauna of een manicure behandeling voor je zelf te kunnen boeken. 😉

Hoe zorg jij dat je binnen je budget blijft?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

13 reacties

 1. Ik ben op zoek naar de Koken met aanbiedingen app. Maar als ik die bij play store intoetst krijg ik van alles maar niet de app met deze benaming.

  1. Volgens mij bestaat deze app al een hele tijd niet meer. Heel jammer wel, want deze app was fantastisch!

 2. Vraagje: Lijkt me echt handig die tabbladen maar hoe doe je dat met het wisselgeld (muntgeld) dat je terug krijgt…..?

  1. Author

   Muntgeld doe je in het kleingeld vakje. En als je iets moet betalen is dat het eerste wat je uitgeeft, mits het toereikend is.

 3. Dat tabsysteem lijkt me erg handig! Ga ik zeker eens proberen! Ik wil nu graag een budget opstellen en zoek daar een “budget-app” voor. Heb je daar toevallig een aanrader?
  Groetjes, Evy

 4. Wat een fijn overzicht en dank voor het ‘tab systeem’ idee! Daar ga ik in 2018 mee aan de slag ?

 5. Ik neem het budget niet contant op, omdat ik met pinnen beter kan bijhouden hoeveel ik nog te besteden heb. Ik heb 2 bankrekeningen. Op de ene komt mijn inkomen binnen, op de andere zet ik elke week het budget voor de boodschappen . De pinpas van de boodschappenrekening neem ik mee met boodschappen doen. Op is op. Ik kan niet rood staan. Tegenwoordig kan ik via mobiel bankieren makkelijker zien wat het saldo is dan voorheen, dat vind ik wel fijn.

  Om impulsaankopen te ontmoedigen, zet ik geld dat ik over heb op een spaarrekening. Dan kan ik het niet direct uitgeven, want ik moet het eerst terugboeken. Vaak helpt deze drempel.

 6. Goeie tips weer! Die tabs voor in je portomonnee vind ik echt handig. Ik ‘durf’ mijn pinpas niet thuis te laten. Maar als ik vantevoren pin wat ik begroot heb voor boodschappen e.d. KAN ik niet teveel uitgeven. Toch maar eens aan beginnen.

 7. Dat laatste vind ik echt heel leuk: de beheerder van de budgetten mag dat wat overblijft aan zichzelf besteden. Een hele mooie beloning voor al die moeite, want met een gezin alles in goede banen leiden gaat dat niet zomaar.
  Voor velen zal het wegdoen van een creditcard een oplossing zijn voor het voorkomen van impulsaankopen, maar ik vind het toch wel een uitkomst hoor. Niet alleen voor internetaankopen (uit het buitenland bijvoorbeeld), maar ook op vakantie. Met CC betalen wij brandstof, hotelovernachtingen, campings, tolwegen. Echt, dat is zóveel makkelijker dan met een gewone debetcard.

  1. Author

   Ik zet het bedrag dat ik wil uitgeven, of wat op dat moment mijn budget is, op mijn debetcard en betaal daarmee waar ik wil. Geen probleem.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?