besparen

Hoe je bijna 400 euro per jaar kunt besparen

Hoe je bijna 400 euro per jaar kunt besparen

Ik ben altijd bezig met besparen en op de kleintjes letten. Ik wil niet meer geld uitgeven dan strikt noodzakelijk. Maar met twee pubers in huis gaat het niet altijd zo gemakkelijk als dat ik het wil. Om de dag douchen is een hele strijd geweest. Tot in den treure moeten uitleggen dat wassen bij de waterkraan ’s ochtends minstens zo effectief kan zijn is min of meer gelukt en met moeite aangenomen.

Pubers moet je helpen herinneren

Zo zijn er nog een aantal dingen waar wij ze constant aan moeten herinneren; lichten uitdoen als je er niet meer bent, deuren achter je bips dichtdoen, thermostaat naar beneden als je weggaat en ik kan zo nog wel even doorgaan.

Zelf kun je al snel veel besparen

Door een paar simpele aanpassingen, en medewerking ;), kun je zelf toch al een heleboel geld uitsparen. Een was aan de lijn hangen te drogen in plaats van in de droger scheelt bijna 30 euro per jaar. Een droger gebruikt per droogbeurt ongeveer 2,5 kWh. Dat is € 0,55 per droogbeurt. Gemiddeld staat de droger vijf keer per week aan, dat is 260 keer per jaar en kost dus  € 143,00. Als je de was 20 weken (buiten) ophangt bespaar je € 55,00. Leuke rekensom en zeker de moeite waard.

Nu weet ik uit ervaring dat, en helemaal met pubers in huis die bijna nooit iets hebben om aan te doen :), het noodzakelijk is dat kleren snel schoon en droog weer in de kast leggen. Dus ik stop (te) veel was tijdens de wintermaanden wel in droger. Maar zodra het zonnetje ook maar even komt kijken hangt het buiten.

En zo zijn er nog meer bespaartips.

Wist je dat je 10% kunt besparen tijdens het koken door alleen maar het deksel op de pan te doen. Het kookt hierdoor veel sneller en zo bespaar je energiekosten. Besparing € 4,00 per jaar.
Zorgen dat je pannen bij de warmtebron passen. Bij elektrische en keramische fornuizen scheelt dit al gauw 10 tot 20 kWh per jaar, doordat er minder warmte verloren gaat. Besparing € 4,00 per jaar.
Vaker in een wok koken. Door sneller groente te wokken of te stomen in plaats van te koken, bespaar je 5 tot 6 m³ gas per jaar. Besparing € 3,00 per jaar.

Als je alle besparingen optelt kom je tot een leuk bedrag per jaar.

Hieronder een overzicht van een aantal bespaartips die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Print het uit en hang het aan het prikbord, zodat het ook zichtbaar is voor je huisgenoten.

Bespaargids

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

8 reacties

 1. Van de droger had ik inderdaad een keer eerder ergens gezien. Zelf doe ik nooit kleding in de droger. Alleen handdoeken, 1 a 2 keer per week en met mooi weer naar buiten.

  Ik ben zelf heel energiezuinig (een beetje te!) opgevoed. Bij mij zou er dus nooit een lamp onodig branden en ik kan mijn weg in het donker prima vinden….

 2. Ik loop al een tijdje tegen het ontdooien van mijn vriezer aan te hikken. Ik weet dat het moet gebeuren. Maar ik vind het zo’n gedoe. Maar als ik nu lees dat ik hierdoor eigenlijk 9 euro weggooi, moet ik toch echt tijd maken om de vriezer te gaan ontdooien.

  1. Author

   Ik herken het probleem, maar inderdaad, voor dat geld doe ik het ook graag.

 3. Dat scheelt zeker een hoop! Ik probeer mijn was ook zoveel mogelijk op te hangen. Vooral in de lente en zomer gaat dat goed. Met een paar mooie winterdagen gaat het ook goed.

  1. Author

   Ik heb zo’n hele fijne overkapping bij mijn achterdeur waar een wasrek prima onder past en dat werkt in de meeste gevallen. Bij heel vochtig weer duurt het gewoon te lang en gebruik ik ook de droger.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?