9 Meest tijdbesparende was-tips ooit

9 Meest tijdbesparende was-tips ooit

9 Meest tijdbesparende was-tips ooit

 

Een van de meest tijdrovende bezigheden in het huishouden is het wassen. Deze klus komt zelfs meerdere malen per week terug en er lijkt af en toe geen eind aan te komen. Doordat dit eindeloos doorgaat wil ik je wat tips geven waardoor het minder van je kostbare tijd in beslag neemt.

 

9 Meest tijdbesparende was-tips ooit

De beste tijdbesparende was-tips ooit

 1. Ruimte

  Zorg dat er ruimte boven je wasmachine en droger is waarop of waarin je iets kunt opbergen. Bijvoorbeeld planken of kasten zodat je alles altijd bij de hand hebt, maar buiten het bereik van kinderen.

 2. Mand
  Op die planken zet je een mandje of bakje waarin je weessokken verzamelt. Het stoppen met zoeken naar weessokken gaat je een hoop tijd besparen. Was ze daarom altijd in een aparte waszak die je vervolgens zo in de droger kunt stoppen. Komt het toch nog voor dat er maar één sok uit de wasmachine komt, bewaar deze dan een tijdje in het mandje op de plank.
 3. Leeg
  Zorg dat er op de apparaten zo goed als niets staat, behalve misschien een lege wasmand. Hoe opgeruimde, hoe efficiënter je kunt werken. Een opgeruimd washok geeft rust in je hoofd en daardoor kun je gemotiveerder aan de klus beginnen. Bovendien is de lege ruimte op de apparaten bijzonder geschikt om meteen je schone was op te vouwen, zodat het meteen weer opgeruimd is.
 4. Opruimen
  Het meteen opvouwen van de schone was heeft ook als voordeel dat je (bijna) niets hoeft te strijken, wat ook weer een behoorlijke tijdswinst oplevert. Dit geldt overigens ook voor de wasmachine. Des te eerder je de was uit de machine haalt, des te minder het gaat kreuken. Prop de wasmachine ook niet te vol zodat de was voldoende ruimte heeft om te kunnen draaien en het kreuken te voorkomen.
 5. Actie
  Behandel vlekken meteen en zeker voordat je het in de wasmachine stopt. Allereerst bespaart het je een extra wasbeurt mocht de vlek er na één keer niet uitgaan. Daarnaast bespaart het je nieuwe kleding kopen als je meteen actie onderneemt. Een ingedroogde vlek zou niet meer kunnen verdwijnen en dan moet het kledingstuk worden vervangen.
 6. Controleer
  Haal zakken leeg. Spullen die in de zakken van kleding achterblijven en mee gewassen worden kunnen behoorlijke schade aanrichten. En schade kost geld. Denk maar eens aan een pen die gaat lekken, een paperclip die in je het kant van de topje blijft haken of zelfs een mobiel die wordt vergeten en waterschade oploopt.
 7. Sorteren
  Sorteer de was meteen. Dit scheelt een hoop uitzoekwerk op het moment dat je wilt gaan wassen, en dus ook tijd. Prent dit ook in bij je huisgenoten. In mijn washok staan drie wasmanden; een witte voor de ‘witte was’ (vanzelfsprekend) 😉 , een blauwe voor de handdoeken en beddengoed, een groene voor de ‘gekleurde en donkere was’. Het gaat heel af en toe nog eens mis, maar ze hebben het nu aardig in de smiezen wat waar hoort. Kwestie van herhaling en geduld.
 8. Kwaliteit
  Gebruik kwalitatief goede wasmiddelen zodat je was ook echt schoon is na één wasbeurt. En kwaliteit hoeft in dit geval niet duur te zijn. Probeer er eens een aantal uit en je zult merken dat een huismerk net zo schoon, of zelfs nog schoner wast dan een wasmiddel van een groot merk. Alles wat in één keer schoon is met een kwalitatief én goedkoper wasmiddel is een besparing in vrijwel alle opzichten.
 9. Opwaarderen
  Upgrade je wasmachine. Koop niet meteen een nieuwe wanneer de oude nog prima werkt. Maar als je toe bent aan een nieuwe machine zorg dan dat er meer wasgoed in past. In mijn wasmachine past 9 kilo wasgoed in één keer en dat bespaart mij zeker 1 wasbeurt per week.

 

Kost het wassen jouw wekelijks ook zoveel tijd? Of heb je misschien nog een extra besparende tip?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

1 reactie

 1. Ik gebruik colorcatchers… we zijn maar met z’n 3tjes en mijn wasmachine is nooit vol als ik het uitsorteer… dus was ik om de dag 1 wasmachine met een color catcher hoef ik niks uit te sorteren en mijn was machine is vol..
  Scheelt een hoop werk en in de kosten..

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?