Het energieverbruik in ons huishouden

Het energieverbruik in ons huishouden

Het energieverbruik in ons huishouden

Het energieverbruik in ons huishouden is zowel positief als negatief extreem; “stroomverbruik, ver beneden gemiddelde” en “gasverbruik, ver boven gemiddelde”. Wij verbruiken dus gemiddeld gezien aanzienlijk veel gas en dat is al zolang wij in dit huis wonen. Allerlei onderzoeken hebben we zelf al gedaan en laten doen. Allerlei maatregelen hebben we al genomen en het gasverbruik gaat wat onderuit, maar¬†energiezuinig is het huis nog steeds niet.
Gas is ten opzichte van stroom veel duurder en daarom is ons maandelijkse voorschot altijd hoog en bij de eindafrekening moet er altijd nog bijbetaald worden. Hier word ik niet blij van. Dus ging ik nogmaals op onderzoek uit.

We verbruiken gemiddeld gezien niet zoveel stroom. Daarentegen zijn we grootverbruikers in gas. En gas is duur dus is het tijd om daar iets aan te doen. Ik vertel wat we al hebben gedaan om energie te besparen en wat we nog van plan zijn. Inclusief gratis printable om te checken of jij al overal op bespaart.

 

Wat is het gemiddelde energieverbruik van een gezin

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit per jaar. Dat geeft een gemiddelde energierekening van 1.735 euro per jaar (prijspeil 2016). Hiervan zijn 95 euro vaste kosten (meterhuur en transportkosten minus de heffingskorting). Ongeveer 990 euro gaat op aan gas en 650 euro aan stroom.

Bron: www.milieucentraal.nl

Ons gasverbruik is tweemaal zo hoog dan gemiddeld! ūüôĀ

Wij wonen in een vrijstaand woonhuis uit 1974 en dat blijkt de grootste boosdoener te zijn. Ons huis is precies twee jaar té oud!
Huizen die in de periode voor 1976 zijn gebouwd hoefden niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen en zijn daardoor nauwelijks ge√Įsoleerd. Tijd om daar iets aan te gaan doen dus.

Waar we al op besparen

Dakisolatie

De vorige bewoners van ons huis hebben het dak helemaal vervangen en ook meteen laten isoleren. Dit verklaart dus nog steeds niet ons hoge gasverbruik.

HR-ketel

Gelijk na de verhuizing, toen we hier kwamen wonen hebben we de oude verwarmingsketel laten vervangen door een nieuwe Hoog Rendements Ketel, de zgn. HR-ketel. Dat is ongeveer 7 jaar geleden.

Vloerisolatie

Ongeveer vier jaar geleden hebben we deels vloerisolatie aangelegd onder de vloer, in de kruipruimtes van het woongedeelte. Dit moet nog gebeuren in de aanbouw, de garage en de bijkeuken.

Zonnepanelen

Sinds bijna een jaar hebben we zonnepanelen. Hoewel stroomverbruik in ons huishouden ver beneden het gemiddelde is hebben we toch ook hiervoor gekozen, want elke besparing is er eentje. We zijn nu druk aan het sparen voor spouwisolatie en hopen dit volgend voorjaar te kunnen realiseren.

Ook onderstaande maatregelen hebben we genomen

 

We verbruiken gemiddeld gezien niet zoveel stroom. Daarentegen zijn we grootverbruikers in gas. En gas is duur dus is het tijd om daar iets aan te doen. Ik vertel wat we al hebben gedaan om energie te besparen en wat we nog van plan zijn. Inclusief gratis printable om te checken of jij al overal op bespaart.

Waar we nog op kunnen besparen

Spouwisolatie

Huizen die na 1920 zijn gebouwd hebben vaak wel een spouw en dat is een voordeel. Bij deze huizen kan dus spouwmuurisolatie uitgevoerd worden. Dit zal al een enorme winst opleveren in de energiezuinigheid van onze woning, dat is ons tenminste beloofd. Op deze manier hopen we dat de warmte niet meer ontsnapt en de kou buiten blijft.

We hopen na deze laatste aanpassing dat ook onze gasrekening aanzienlijk onderuit gaat.

Weet jij nog een andere manier om energie te besparen?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

4 reacties

    1. Author

      Wij hebben ook overal led verlichting en dat verklaart voor een groot deel ook ons lage stroomverbruik. Dat is zeker een aanrader. Dank je voor het noemen, hoe kon ik die vergeten ūüôĀ

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?