Overstappen naar zakelijke energie is goedkoper, toch? Of toch niet?

Overstappen naar zakelijke energie is goedkoper, toch? Of toch niet?

Overstappen naar zakelijke energie is goedkoper, toch? Of toch niet?

Het komt overal om je oren vliegen; besparen, besparen, besparen! En ik ben er dol op! Zo nam ik een aantal maanden geleden onze energienota maar weer eens onder de loep. We betalen (bijna) geen stroom, doordat we het amper gebruiken en zonnepanelen het verbruik ruimschoots compenseren. Gas daarentegen wordt helaas nog veel te veel gebruikt in ons huishouden. En we hebben op dit moment niet de middelen om hier iets aan te veranderen. Dus ging ik op zoek naar een goedkopere leverancier.

Sinds kort ben ik mijn eigen baas

Doordat ik sinds januari van dit jaar zelfstandig ondernemer ben, kun je blijkbaar ook goedkoper energie afnemen. Tenminste, zo willen de leveranciers je doen geloven, maar is dat wel zo?

Energie maatschappijen prijzen zichzelf goedkoper voor ondernemers door te verkondigen dat je de btw, die wordt geheven op hun tarieven, kunt opvoeren. Dat klopt. Maar niet in álle gevallen.

 

Overstappen naar zakelijke energie is goedkoper, toch? Of toch niet?

 

Kom jij ook in aanmerking?

Ik heb een eenmanszaak en dat betekent dat ik in aanmerking kom voor de kleine ondernemersregeling, wanneer ik aan een aantal voorwaarden voldoe. Zo moet er o.a. na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883,= btw te betalen zijn per jaar. Dat betekent dat ik een flinke omzet moet behalen dit eerste jaar, als ook nog eens de voorbelasting, dus de btw op mijn inkoop, mag worden afgetrokken. Dat gaat nu nog niet lukken. Zo zijn er nog een aantal andere voorwaarden, dus ik kom in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling.

Dat wil zeggen dat ik gedurende dit eerste jaar, met een maximum van drie jaren, geen btw hoef af te dragen. En het is ook niet voldoende om het terug te vorderen. Dus daar schiet ik niets mee op.

Daarnaast vertellen leveranciers dat je álle energiekosten zakelijk kunt opgeven; dat is absoluut niet waar!

Stel dat ik het tweede jaar wel boven de grens kom en meer omzet genereer, dan biedt de Belastingdienst ook de mogelijkheid om een deel van de btw – LET WEL: een déél! –  van de energiekosten af te trekken. Om in aanmerking te komen voor dát deel, moet je ook nog aan een aantal voorwaarden voldoen. De ruimte waarin je werkt moet een eigen ingang hebben bijvoorbeeld, en voorzieningen hebben, zoals een toilet.

Ik werk in één van onze slaapkamers, dat als kantoor is ingericht. Om er van buitenaf te komen moet je door dezelfde deur als het huis en er is geen toilet. Dus ik kom zelfs niet in aanmerking om dát deel af te trekken.

Kom je daar nu wel voor in aanmerking? Dan nog is een zakelijk contract niet noodzakelijk, want ook bij een particulier contract mag je dát deel in mindering brengen!

Kortom; het is niet voordeliger om als ondernemer een energiecontract af te sluiten.

 

Maar er is nog meer

De aanbieders schotelen je, als ondernemer, mooie prijzen voor die lager lijken dan de particuliere prijzen. Maar de meeste verkopers vergelijken appels met peren. De meeste prijzen die je te zien krijgt zijn exclusief btw, terwijl de particuliere prijzen inclusief btw zijn. Let hier dus goed op.

Afijn, wij blijven gewoon energie afnemen als particulier.

Let wel op wanneer je overstapt

Er zijn maatschappijen die enorme boetes berekenen als je voortijdig je contract verbreekt. Zo hebben wij een drie-jarig contract gehad, dat een opzegboete vroeg van 15% van de gemiste kosten van élke levering, dus gas én licht. Dat betekende voor ons:

Per jaar betaalden we ongeveer 2.200 euro. Met een contract van 3 jaar was dat 6.600 euro, keer 15%. Dit kwam dus neer op een boetebedrag van 990 euro! Mits we aan het begin van het contract meteen weer hadden opgezegd uiteraard. Naarmate de jaren vorderen en je contract langer uitzit, daalt dit bedrag natuurlijk.

Maar jongens, 990 euro! Dat is niet mis. Zou je na een jaar zeggen “Ik wil overstappen”, dan nog betaal je twee-derde van 990 euro. Reken maar uit (660 euro 😉 ). De meeste mensen hebben het over een bedrag van 250 à 300 euro aan opzegboete, wat al gigantisch is, dus let daar heel goed op! Lees je contract na, controleer de hoogte van je boete en de lengte van je looptijd. Check of het dan zinvol is om over te stappen.

En gebruik een energievergelijker, deze zijn gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Ik bezocht Overstappen.nl en ben daar tot een goede conclusie én energie aanbieding gekomen. En dat is niet bij de leverancier die bovenaan kwam te staan. De bovenste hoeft niet altijd de beste voor jou te zijn. En bezoek meerdere prijs-vergelijkers omdat de acties en de kortingen per website kunnen verschillen.

 

Overstappen naar zakelijke energie is goedkoper, toch? Of toch niet?

 

Nog een extra tip: Bezoek ze in het weekend!

Bekijk in het weekend de vergelijkingssites, dan zijn de aanbiedingen het scherpst. 🙂

Want laten we eerlijk zijn; we hebben toch allemaal graag een extra zakcentje mee, zo vlak voor de vakantie. Nou, ik wel in ieder geval.

Stap jij ook elk jaar over?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

  1. Toen ik net voor mezelf begonnen was, kwamen hier ook allerhande aanbieders voor goedkope zakelijke energie, zo irritant! Het was nooit goedkoper dan ons huidige particuliere contract. Gelukkig zijn we er nooit ingetrapt dus.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?