Die slimme meter is zo slim nog niet | Besparen

Die slimme meter is zo slim nog niet | Besparen

Over vier jaar willen de netbeheerders alle 7 miljoen huishoudens hebben voorzien van een slimme meter. In 2014 zijn ze hier al mee begonnen en het kan dus zo zijn dat jij al zo’n slim ding hebt. Zo’n 30 procent heeft er inmiddels een, waaronder wij, maar nu al blijkt dat die meter helemaal niet zo slim is. Uit een onderzoek blijkt dat bijna de helft van de gebruikers geen intentie heeft om aan de hand van die slimme meter te gaan besparen.

 

Die slimme meter is zo slim nog niet | Besparen

Wat is een slimme meter

De slimme meter vervangt de oude meter en het ‘slimme’ eraan is dat de meterstanden automatisch worden doorgegeven aan de leverancier. Je hoeft dus zelf geen meterstanden meer op  te nemen en door te geven. Voorheen waren slimme meters fraude gevoelig, maar tegenwoordig zijn zowel de persoons- als de meter-gegevens beschermd.

Wat is de bedoeling van de slimme meter

De bedoeling is dat het doorgeven van de meterstanden automatisch gaat en dat het voor de consument hierdoor makkelijker wordt. Daarbij moet het meer inzicht geven in je verbruik zodat je aan de hand daarvan energie gaat besparen. De energieleverancier moet er voor zorgen dat je eens per 2 maanden een gedetailleerd overzicht krijgt toegestuurd. En er werd een display bedacht voor in de huiskamer waarop te zien is wat je verbruik is. Deze displays worden geleverd door de energieleverancier, maar hier moet voor worden betaald. Deze niet gratis service moest volgens de bedenkers een energiebesparing van gemiddeld 3,5 procent per huishouden opleveren, maar het blijft tot nu toe steken op 1 procent.

Waarom werkt het niet

Het ging mis doordat de overheid wel besloot dat iedereen een slimme meter moest hebben, maar bij hetzelfde besluit aangaf om niet het display gratis te leveren. Daardoor moeten wij er zelf voor betalen. Het slimme ding verdient zich in de loop der tijd wel zelf terug, mits je het goed gebruikt. Maar de investering is niet voor iedereen weggelegd of men wil niet zo’n bombarie aan de muur waarvan ze weten dat ze er toch niets meedoen.

Hierdoor is voor de meeste huishoudens de slimme meter niet meer dan een computertje in de meterkast waar ze niet op kijken, omdat er weinig meer te zien valt dan op de oude meter. Er is niet op te zien hoeveel bijvoorbeeld een wasdroger op dat moment verbruikt.

“De verbruikskostenoverzichten zijn moeilijk te doorgronden en leiden niet tot een gewenste verandering van het gedrag van consumenten” aldus directeur Kennis en Belangenbehartiging Rob Mulder. “Daarnaast zien we dat de meeste energieleveranciers zich niet eens houden aan de regelgeving waarin staat waar het overzicht aan moet voldoen. Niet verwonderlijk dat het voor de meeste consumenten geen stimulans is om energie te besparen. En een derde van de consumenten zegt geen verbruikskostenoverzicht te ontvangen. Als we zo door gaan, realiseren we de verwachte energiebesparing bij lange na niet. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de consument” aldus Mulder.

Bron: NOS.nl

Besparen zonder slimme meter

Om echt te gaan besparen met de slimme meter moet je dus een display aanschaffen. Zo’n display mag maximaal € 72,60 kosten en zonder gasaansluiting € 67,76.
Heb je of wil je geen display dan kun je uiteraard ook besparen op je energie op andere manieren. In verschillende artikelen heb ik al eens aangegeven hoe je kunt besparen.

Besparen met lucht, warmte, vocht en meer

Hoe je bijna 400 euro per jaar kunt besparen

Energie besparen met je koelkast | 6 manieren

Het energieverbruik in ons huishouden

15 Tips om de winter warm door te komen

(Be)sparen, waar te beginnen

Heb jij al een slimme meter? En gebruik je die ook om energie te besparen?

 

Besparen op energie

In 9 stappen naar efficiënt wassen

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?