3 Essentiële stappen en 12 manieren voor een duurzaam leven

3 Essentiële stappen en 12 manieren voor een duurzaam leven

Heb jij dat ook? Dat je graag duurzaam wilt leven, maar geen zin hebt om eerst een speurtocht te houden wat wel en niet goed is? Ik probeer het wel, door bijvoorbeeld mijn eigen schoonmaakproducten te maken, moestuinieren, zonnepanelen, afval scheiden. Maar dat is bij lange na niet genoeg. Duurzaam leven gaat verder dan een paar zonnepanelen en wat spouwmuur isolatie. Duurzame producten zijn ook niet echt herkenbaar. Kleding bijvoorbeeld. Ik moet altijd eerst het internet op om uit te zoeken welke kleding niet wordt vervaardigd door kinderhanden. En als je dan iets hebt gevonden wat echt duurzaam is kost het klauwen met geld.

Om terug te komen op die herhaaldelijke speurtocht naar wat nu wel en niet goed is om duurzaam te leven, heb ik een handige partner gevonden. Klooker doet de speurtocht voor mij en informeert me over eerlijke en duurzame producten, soms zelfs met korting, en 100% verantwoord. Ongeveer twee keer per week sturen ze me een mail met allemaal ‘goede’ producten. En het mooie is, dat ze er altijd een korting bij aanbieden voor die producten zodat het betaalbaar blijft en je niet arm aan je duurzame avontuur begint. Klooker behoort tot de Hoopvolle 100 van Radio 2.

 

3 Essentiële stappen en 12 manieren voor een duurzaam leven

 

Ik wil graag eerlijk en duurzaam leven, omdat we de wereld niet op deze manier aan onze kinderen door kunnen geven. Wij zijn misschien niet allemaal verantwoordelijk, maar wij moeten er wel iets aan doen. En de bekende spreuk

Verander de wereld, begin bij jezelf

is hier zeer toepasselijk. En dat wat je doet is echt geen druppel op de gloeiende plaat. Als iedereen zo zou denken zou er nooit iets gebeuren. Iemand moet de stap zetten en als we dat nu eens met elkaar doen dan is er een begin. Elk stapje tegen milieuvervuiling, oneerlijke lonen en onnodig dierenleed helpt. Als je iets wilt veranderen moet je ergens beginnen.

Grote veranderingen moet je klein beginnen.

Duurzaam leven betekent ook zo min mogelijk afval produceren, producten aanschaffen die hergebruikt kunnen worden. Leven zodat jij de minste impact op het milieu hebt. Het creëren van een duurzame levensstijl betekent toewijding. Het is leren, experimenteren, onderzoeken en je vooral afvragen; hoe wil je leven?

Er zijn drie essentiële stappen nodig voor een duurzaam leven:

Minimaliseren

Minimaliseren is de eerste stap voor de start van een duurzaam leven. Wanneer je alle niet of nauwelijks gebruikte dingen uit huis doet krijg je veel meer ruimte, ook in je hoofd. Je gaat minder waarde hechten aan overbodige spullen waardoor je veel minder aanschaft. En dat maakt het makkelijker om op duurzame wijze te kopen. Minimaliseren geeft je ook (financiële) vrijheid.

Balans opmaken

Om te begrijpen wat er moet veranderen om duurzaam te kunnen leven moet je eerst weten hoe je nu leeft en dus de balans opmaken. Stel vast wat je niet-duurzame keuzes zijn; welke aankopen dat zijn, de manier van vervoer, etc. en pas deze aan.

Tevredenheid

Als je beide bovenstaande punten hebt toegepast moet je zorgen dat je tevreden bent met je nieuwe levensstijl om het duurzaam leven vol te houden. Je moet bereid zijn om met minder genoegen te nemen. Maar niet alleen jij, maar ook je huisgenoten. Goede voorlichting hierbij is een noodzaak. Vertel waarom jij duurzaam wilt leven, wat je doel is en hoe je het gaat aanpakken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je hele gezin meewerkt waardoor jouw tevredenheid stijgt.

Wat betekent het om duurzaam te leven

Duurzaam leven betekent niet leven zonder luxe, maar je bewust worden van de bron van je verbruik en het verminderen van onnodige verspilling. Aan de hand van wat voorbeelden zal ik aangeven wat ik hiermee bedoel.

Duurzaam leven in gewone taal

 1. Denk twee keer na voordat je gaat winkelen. Als je geïmporteerde producten koopt, en dat zijn koffie, cacao, suiker, thee en fruit bijvoorbeeld, ga dan op zoek naar fair-trade producten. Deze worden gekweekt op een duurzame manier en de lokale producenten ontvangen een eerlijke prijs.
  Koop lokaal. Het gemak waarmee duizenden producten van over de hele wereld wordt aangeboden is er helemaal ingeslopen. Groente en fruit kun je het hele jaar door kopen. Maar besef dat het enorme hoeveelheden brandstof kost om het bij je supermarkt op de hoek te brengen. Lees etiketten en labels!
 2. Doe (grote) aankopen die in het voordeel zijn van het milieu. De generaties voor ons durfden niet eens dromen van wegwerp- bestek, bekers, tassen, etc.  En al helemaal niet over het lang bewaren van voedsel. Tegenwoordig vinden wij het heel normaal dat je van bijna alles een plastic versie kunt kopen en het na gebruik gewoon weggooit. Veel van de hedendaagse milieuproblemen komen voort door de giftige stoffen uit ons afval. Zelfs al ligt het op een daarvoor bestemde plaats zoals een afvalstortplaats. Dus wanneer je iets koopt bedenk dan hoe lang het meegaat, hoe vaak je het kunt gebruiken. En als je het niet meer gebruikt, waar en hoe eindigt het dan? Investeer dus alleen in herbruikbare producten.
 3. Weg met plastic. Zie boven. Boycot producten die onze natuur in gevaar brengen.
 4. Drink kraanwater. Het drinken van water uit een fles is verantwoordelijk voor duizenden tonnen plastic. Veel mensen geloven dat water uit een fles veiliger is en beter smaakt dan uit de kraan. Onzin! In Nederland kun je overal gewoon uit de kraan drinken. Het is veilig en schoon.
 5. Wees wijs met water. Dit is een van de makkelijkste manieren om duurzaam te leven; water besparen. Kies voor een waterbesparende spoelbak in je toilet, schaf een waterbesparende wasmachine en douchekop aan. Hele simpele aanpassingen die honderden liters waterverspilling voorkomen.
 6. Scheid zoveel mogelijk. Het scheiden (recyclen) van ons afval wordt in Nederland zo langzamerhand ingevoerd. De mogelijkheid wordt je hiermee in de schoot geworpen, dus doe het dan ook! Scheid ook afval als spaarlampen, batterijen, mobiele telefoons en elektronica. Er zijn overal wel afgiftepunten te vinden.
 7. Verkoop en doneer. Gun spullen die je niet langer gebruikt een langere levensduur door ze te verkopen of aan iemand te geven. Doneer het aan de voedselbank, aan het Leger des Heils, aan de kringloop of een ander goed doel. Hierdoor voorkom je dat er teveel wordt weggegooid en op de al veel te grote berg afval terecht komt. De kleding van je kinderen die er uit zijn gegroeid is hiervan een goed voorbeeld. Er zijn genoeg gezinnen die je heel dankbaar zijn en gelukkig maakt met een zak tweedehands kleding.
 8. Rijd minder en rijd groen. Meer fiets en benenwagen is ook nog eens goed voor je gezondheid.
 9. Eet minder vlees.
 10. Kweek je eigen eten. Plant gewoon een paar zaadjes in een hoek van je tuin of in een pot op je balkon of vensterbank. Je hebt echt geen hectaren grond nodig. Een paar vierkante meter in een hoek van je tuin, langs de oprit, in de border of in een bloembak op je terras is voldoende om kruiden, groente en fruit te kweken. En het is zó leuk!
 11. Kies voor een kleiner gezin.
 12. Leef duurzaam. Verminder je huishoudelijke energieverbruik. Je kent ze wel:
  • Schakel apparaten en lampen uit die je niet gebruikt
  • Gebruik energiezuinige apparaten (met label)
  • Gebruik een energiebesparende (en intelligente) thermostaat
  • Zet de thermostaat een graadje lager
  • Open ramen voor frisse lucht i.p.v. een airco gebruiken
  • Hang kleren te drogen i.p.v. de droger te gebruiken
  • Gebruik een waterkoker i.p.v. een ketel om water te koken
  • Vervang je gloeilampen door ledverlichting
  • En ik kan zo nog wel even doorgaan.

 

3 Essentiële stappen en 12 manieren voor een duurzaam leven

Het concept van een duurzaam leven betekent dat je moet inspelen op de basisbehoeften van je gezin op een manier die het verbruik minimaliseert en de efficiëntie maximaliseert. Hiermee voorkom je dat de behoefte van onze toekomstige generatie (onze (klein)kinderen!) in gevaar komt.

Hoe duurzaam leef jij?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

 1. Mooi lijstje voor een duurzamer leven. Ik pas al een aantal dingen toe, maar het kan altijd nog beter.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?