Waarom je water niet moet verspillen en hoe je water kunt besparen

Waarom je water niet moet verspillen en hoe je water bespaart

Waarom je water niet moet verspillen en hoe je water bespaart

“Als het water op is gaan we allemaal dood.” Dat zei een oom altijd als je de kraan te lang liet stromen of te lang onder de douche stond. En ik vond het behoorlijk cru, maar als je er wat langer over nadenkt heeft hij gelijk. Wij bestaan voor 70 procent uit water en kunnen er niet zonder. Water is de enige vloeistof die het weefsel in je lichaam niet aantast, waarop alle vitale functies het beste werken en dat de afvalstoffen uit je lichaam verwijderd.

Al het andere is vocht waar ons lichaam niets mee kan. Reken daarom koffie, fris en andere drank niet mee als je stelt dat je twee liter water per dag moet drinken. Water is water en twee liter is ook echt twee liter water. Koffie, thee en alcohol drogen je lichaam zelfs uit dus zou je na elke kop een extra glas water moeten drinken om het op te heffen. En in het geval van alcohol helpt het je ook nog een kater te voorkomen. Vooral het eerste glas water in de ochtend is heel belangrijk. Na een periode van slapen, in de meeste gevallen zo’n acht uur, heeft het lichaam dorst.

Water is enorm belangrijk voor ons en daarom mogen we er geen druppel van verspillen.

 

Waarom je water niet moet verspillen en hoe je water kunt besparen

Drie tips om water te besparen

  1. Verhit voor koffie of thee niet meer water dan je nodig hebt. Meet het aantal kopjes voor het koffiezetapparaat zorgvuldig af en doe eventueel overgebleven water voor thee in een thermoskan.
  2. Gebruik het kookwater van groenten of aardappelen voor het maken van sauzen. Dat levert vaak een betere smaak en spaar water en energie, omdat het vocht praktisch niet meer verwarmd moet worden.
  3. Koel dranken of levensmiddelen niet onder stromend water. Zet ze in plaats daarvan in de koelkast, de kelder of een schaal met wat koud water, dat je daarna nog kunt gebruiken om bijvoorbeeld de aan de planten te geven.

 

Water besparen doe je dus niet alleen voor je eigen portemonnee!

Nog veel meer tips vind je hier

Hoe zuinig ben jij op ons kostbare water?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?